S: analogový indikátor

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#31 Příspěvek od danhard »

Hill píše: 16 zář 2026, 08:35
danhard píše: 16 zář 2026, 01:09 https://www.hadex.cz/p/r065-91c16-panel ... ne-bocniku
Vyhoď bočník a uvidíš kolik mV s tím pohne.
Ten termočlánek s tím stejně moc nepohne, tyhle ampérmetry potřebují na plnou výchylku jen málokterý méně, než půl voltu. A zkratový proud, který je schopný termočlánek dát, závisí na tom, jaký je teplotní spád mezi horkým a studeným koncem, jak dobře máš chlazené jeho těleso. Ale stovky miliampérů zvládne.
To ten Zakyho nápad mi připadá praktičtější.
Dělají taky 30A, to je potom ztráta na bočníku 15W ?
Používej hlavu Hille, ampérmetry mají napěťovou citlivost pod 100mV na plnou výchylku. A bočník bych vyhodil, jen aby ten proud nedělal úbytek na přívodech, neboť proud, který termočlánek dá do obvodu je přesně termonapětí (dané delta teplot)/odpor smyčky zátěže.
A jak to myslíš s chlazením tělesa ? Mě nějaké chlazení nezajímá, když mám nějakou teplotu horkého a studeného konce.
Kremik

#32 Příspěvek od Kremik »

PotPalo píše: 17 zář 2026, 01:44 Ono solárne veci nefungujú ani pod bielou LEDkou
To teda fungují! Až jsem byl překvapen, jak dobře.
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
danhard

#33 Příspěvek od danhard »

Magnetoelektrický měřák asi takový https://www.pabex.cz/analogovy-ampermetr-0-3a-wp3/, ale tam citlivost bude ovlivňovat také odpor vedení.
Hill
Administrátor

#34 Příspěvek od Hill »

Ale ten solárek (třeba ze zahradní lucerničky z Peňáku) by už indikátor z kazeťáků Tesla A3 či třiatřicítkové řady Philipsů nakrmil. Malinké měřáčky měly i přenosné cívkáče a rádiokazeťáky NEC, JVC, Panasonic..., s nimi by to muselo chodit taky.
Jen by bylo pro změnu potřeba dořešit, aby se na něj nedostalo světlo zvenčí.

Jen to měřidlo mi pořád připadá zbytečné: stačí vědět, jestli plamínek hoří, nebo nehoří. Cokoli mezi tím není důležité.
danhard píše: 17 zář 2026, 05:44A jak to myslíš s chlazením tělesa ? Mě nějaké chlazení nezajímá, když mám nějakou teplotu horkého a studeného konce.
To těleso termočlánku přece tvoří jeho studený konec a někam se z něj to teplo prošlé od horkého konce musí odvést. Čím víc, tím je článek účinnější.
Jo, já vím, třeba to tam konstrukčně jinak nejde (tyhle vaničky jsem ještě odstrojené neviděl, jen trojsystémovku vestavnou do karavanu, ale s normálními dvířky zpředu; přesto si myslím, že koncepce absorpčního chlazení zase takovou variabilitu rozmístění komponent neumožňuje, jako kompresorové).
Čili, jaké máme možnosti:
Když hoří, máme k dispozici 25 - 28 mV stejnosměrného napětí naprázdno, nebo řekněme nejméně 300 mA nakrátko.
Aneb: s napětím se moc počítat nedá, tak citlivý voltmetr, jestli ho vůbec někdo nabízí, bude šíleně choulostivý na otřesy. A určitě nic takového nedávali výrobci do spotřebky, to by jim zákazníci brzy omlátili o hlavu.
Zato proudu by bylo dost, jen ho indikovat. Ampérmetrem s otočnou cívkou to jednoduše nepůjde, ty mají příliš velký úbytek napětí (už jen na přívodech k otočné cívce) na plnou výchylku, pod 60 mV umí jen velké stolní a panelové, takže jednak ukážou málo, a pak neudrží magnet pojistku v otevřeném stavu.
Ale takový elektromagnetický ampérmetr (ať už klasický, nebo s pohyblivým magnetem) s cívkou z dostatečně tlustého drátu a přímo ukazující proud (bez bočníku) už by nase nemusel mít tak velký odpor, aby ovlivnil funkci bezpečnostního ventilu.
Obecně platí, že i zařazení celkem nepatrného přídavného odporu do vedení od termočlánku způsobí to, že pojistka neudrží ventil otevřený.

Čili by to mohla spravit jen střelka kompasu, kolem které povede drát od termočlánku k magnetu ventilu. Ale ta má zbytečně volné uložení, tam asi nebude trochu tření nijak vadit.
V takovém případě svěřit roli střelky magnetu na osičce, tudy už cesta vede. Vedle magnetu se udělá jedna smyčka na drátu k magnetu pojistky plamínku. Jestli ovšem kolem procházející drát bude délkou stačit. No a na konci osičky může být ručička, terčík polohou znázorňující hoří/nehoří (a třeba i za okénkem, kterým je vidět černá, nebo bílá)... tady je to na prostorových možnostech a fantazii. A v době 3D tisku by asi neměl být problém takový budíček vyrobit.
To jsem si jen tak vzpomněl na indikátory typu "kukačka" z telefonních ústředen (na tom principu se ještě někde vidí displeje u benzinových pump) - okénko a za ním černá, nebo bílá.
A zkombinovat to s ampérmetrem tuším z Jawy (ukazoval přibližně, kolik teče do- nebo z baterie a taky měl pod ručkou jen magnet, drát šel jen kolem; když drátem nic neteklo, srovnalo ručku pérko na nulu).
inspirace_plaminkem.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
samec

#35 Příspěvek od samec »

Mám pocit, že vedenie od termočlánku býva koaxiálne, konštantán v medenej trubičke, alebo meď v mosadznej trubičke.
Grafiaus

#36 Příspěvek od Grafiaus »

Ja si tiez take meraciky opatrujem , co keby , ampermetrr som uz niekde pouzil .
Hill
Administrátor

#37 Příspěvek od Hill »

>> Samec: Co by tam dělal Konstantan? V tom obvodu termočlánek - pojistka plamene je jakýkoli přídavný odpor nežádoucí.
>> Grafiaus: to jsou všechno měřáčky s otočnou cívkou, citlivost na plnou výchylku (nebo do červeného pole) pod 250 mV nemají a vnitřní odpor se taky pohybuje ve stovkách Ω.
Jenomže ani přímo měřícím ampérmetrem 400 mA řady FP z Metry ten termočlánek neprotlačí víc, než 100 mA, nedá to do těch 2,5 Ω napěťově, takže proud neudrží otevřený ventil.
Nabízí se možnost použít samostatný termočlánek, ale to jsme pořád tam, kde jsme byli: voltmetr na 40 mV sice seženeš, ale už ne miniaturní, a ještě bez ložisek, systém bude zavěšený na torzních vláknech. Čili nic do přenosného či převozného zařízení.
samec

#38 Příspěvek od samec »

Tak Gúgeľ povedal.
Tiež je možné, že vnútri medenej trubičky je len obyčajný železný drôt.
https://pellet-stove-parts-4less.com/cd ... 910_01.jpg
Grafiaus

#39 Příspěvek od Grafiaus »

Profesionalne na kontrolu plamena sa dava takato lampicka , nuz s elektronikou , uz to nebude "mini"
Hill
Administrátor

#40 Příspěvek od Hill »

samec píše: 17 zář 2026, 12:12 Tak Gúgeľ povedal...https://pellet-stove-parts-4less.com/cd ... 910_01.jpg
A říkal něco i o tom, proč má ta rourka na konci metaloplastické těsnění s převlečnou maticí?
To totiž mají kapilární (tlakové) teploměry, nikoli termočlánky.
xsc

#41 Příspěvek od xsc »

Ne, tohle je termočlánek pro automatiku třeba Honeywell. Havarijní termostat se připojuje také do automatiky a přívod k termočlánku je takovýto "koaxiální". Převlečná matice je tam proto, že se to celé zašroubuje do tělesa pomocného hořáku.
Proud pro kontrolu v podstatě moc měřit nejde, protože každý úbytek napětí je znát a magnet pojistky pak nedrží. Ten magnetický měřič by fungoval, ale zas je moc mechanicky citlivý. Měřit napětí v řádu 10mV jde s operákem, ale nesmí moc ujíždět, čemuž prostředí, kde se mění teplota, nijak nepomáhá. Navíc je to samozřejmě zásah do obvodu kotle. Ještě by se dala zkusit Hallova sonda :-)
Kremik

#42 Příspěvek od Kremik »

Nešlo by tedy pro indikaci použít tu pojistku, když už v ní je v podstatě všechno hotové? Vytáhnout ven nějaké označené táhelko, šikovně tam vložit jazýčkový kontakt, nebo tak něco? Nevím jak to v takové pojistce v reálu vypadá, do toho jsem nikdy nelez.
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
ondraN

#43 Příspěvek od ondraN »

No, a co třeba obyčejný světlovod, třeba ze svazku optických vláken?
PotPalo

#44 Příspěvek od PotPalo »

Ešte ma napadlo použiť bimetalový termostat zo starej žehličky, ale to by už chcelo nejaké napájanie. Zhasne plamienok, termostat vychladne a zopne, a rozsvieti sa LEDka alebo zapne bzučák, alebo rovno zatvorí ventil prívodu plynu. Problém by mohol nastať keď sa dostane špina medzi kontakty.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
xsc

#45 Příspěvek od xsc »

Ventil snad zavírat nepotřebuješ, to udělá ta termopojistka. K signalizaci by ti ten bimetal stačil.

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“