Ale ten solárek (třeba ze zahradní lucerničky z Peňáku) by už indikátor z kazeťáků Tesla A3 či třiatřicítkové řady Philipsů nakrmil.
Malinké měřáčky měly i přenosné cívkáče a rádiokazeťáky NEC, JVC, Panasonic..., s nimi by to muselo chodit taky.
Jen by bylo pro změnu potřeba dořešit, aby se na něj nedostalo světlo zvenčí.
Jen to měřidlo mi pořád připadá zbytečné: stačí vědět, jestli plamínek hoří, nebo nehoří. Cokoli mezi tím není důležité.
danhard píše: 17 zář 2026, 05:44A jak to myslíš s chlazením tělesa ? Mě nějaké chlazení nezajímá, když mám nějakou teplotu horkého a studeného konce.
To těleso termočlánku přece tvoří jeho studený konec a někam se z něj to teplo prošlé od horkého konce musí odvést. Čím víc, tím je článek účinnější.
Jo, já vím, třeba to tam konstrukčně jinak nejde (tyhle vaničky jsem ještě odstrojené neviděl, jen trojsystémovku vestavnou do karavanu, ale s normálními dvířky zpředu; přesto si myslím, že koncepce absorpčního chlazení zase takovou variabilitu rozmístění komponent neumožňuje, jako kompresorové).
Čili, jaké máme možnosti:
Když hoří, máme k dispozici 25 - 28 mV stejnosměrného napětí naprázdno, nebo řekněme nejméně 300 mA nakrátko.
Aneb: s napětím se moc počítat nedá, tak citlivý voltmetr, jestli ho vůbec někdo nabízí, bude šíleně choulostivý na otřesy. A určitě nic takového nedávali výrobci do spotřebky, to by jim zákazníci brzy omlátili o hlavu.
Zato proudu by bylo dost, jen ho indikovat. Ampérmetrem s otočnou cívkou to jednoduše nepůjde, ty mají příliš velký úbytek napětí (už jen na přívodech k otočné cívce) na plnou výchylku, pod 60 mV umí jen velké stolní a panelové, takže jednak ukážou málo, a pak neudrží magnet pojistku v otevřeném stavu.
Ale takový elektromagnetický ampérmetr (ať už klasický, nebo s pohyblivým magnetem) s cívkou z dostatečně tlustého drátu a přímo ukazující proud (bez bočníku) už by nase nemusel mít tak velký odpor, aby ovlivnil funkci bezpečnostního ventilu.
Obecně platí, že i zařazení celkem nepatrného přídavného odporu do vedení od termočlánku způsobí to, že pojistka neudrží ventil otevřený.
Čili by to mohla spravit jen střelka kompasu, kolem které povede drát od termočlánku k magnetu ventilu. Ale ta má zbytečně volné uložení, tam asi nebude trochu tření nijak vadit.
V takovém případě svěřit roli střelky magnetu na osičce, tudy už cesta vede. Vedle magnetu se udělá jedna smyčka na drátu k magnetu pojistky plamínku. Jestli ovšem kolem procházející drát bude délkou stačit. No a na konci osičky může být ručička, terčík polohou znázorňující hoří/nehoří (a třeba i za okénkem, kterým je vidět černá, nebo bílá)... tady je to na prostorových možnostech a fantazii. A v době 3D tisku by asi neměl být problém takový budíček vyrobit.
To jsem si jen tak vzpomněl na indikátory typu "kukačka" z telefonních ústředen (na tom principu se ještě někde vidí displeje u benzinových pump) - okénko a za ním černá, nebo bílá.
A zkombinovat to s ampérmetrem tuším z Jawy (ukazoval přibližně, kolik teče do- nebo z baterie a taky měl pod ručkou jen magnet, drát šel jen kolem; když drátem nic neteklo, srovnalo ručku pérko na nulu).
inspirace_plaminkem.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.