S: analogový indikátor
Moderátor: Moderátoři
-
danhard
https://www.metra.cz/wp-content/uploads ... stroje.pdf
str.12 ampermetr 15mA 10mV ! je to v podstatě samotný systém ampermetru, když jsou to větší proudy, tak se měří napětí na bočníku 60mV a systém musí být teplotně kompenzovaný teplotně závislým odporem v serii.
Elektromagnetické systemy mají o dva řády horší výkonovou citlivost.
Má tam ale k dispozici napětí termočlánku, nebo má termočlánek zatížený pojistným ventilem ?
Pak by se jako čidlo proudu dal použít jazýčkový kontakt, ten má citlivost kolem 10Az.
A ještě panelové https://www.metra.cz/wp-content/uploads ... stroje.pdf
-
Kremik
Nejmenší co mě napadá byl Ametr z Moskviče. Měl nulu uprostřed a k vyhnutí ke kraji potřeboval 15A. Ten by asi upravit šel, jenže tohle už nesežene...
-
danhard
https://www.hadex.cz/p/r065-91c16-panel ... ne-bocniku
Systém v PU120 má citlivost 100mV/50uA, systémy v ampérmetrech 10mV/1mA.
-
Kremik
-
danhard
-
Hill
- Administrátor
Jestli je ale vedení přístupné, pak by se dalo využít, jako bočník k tak citlivému ampérmetru, dát tam konektor a ampérmetr umístit poblíž. V tomto případě delší vedení k měřidlu žádnou větší chybu do údaje nezanese.
Pojistka může mít kolem 30 závitů na středním průměru 30 mm, čili na ní je 2,8 metru drátu. A, co jsem viděl, je vinutá drátem stejného průřezu, jako vývod z termočlánku. Jestli je délka spoje mezi článkem a solenoidem 70 cm, pak by výše uvedený měřák připojený paralelně k vedení mohl ukázat kolem 5 - 6 mV. Když vyjdu z toho, že by měl být vestavěný, tak miniaturní indikátor potřebných vlastností jsem nenašel.
Jak funguje pojistka, se tu ptal Kremik:
jednoduše - přitlačíš destičku k elektromagnetu, ta tlačí na jehlu přívodu plynu a drží přívod otevřený. Zapálíš plamínek. Když se termočlánek na svém "horkém" konci ohřeje natolik, aby generovaný proud destičku udržel (přesněji - když rozdíl teplot mezi horkým a studeným koncem termočlánku je schopný vygenerovat dostatečný proud), můžeš tlačítko pustit a elektromagnet udrží ventil otevřený. Když pustíš dřív, destička zase odpadne, ten magnet nemá sílu ji přitáhnout, na to by potřeboval nejméně osmkrát až desetkrát vyšší proud, a takový z toho termočlánku nedostaneš. Proto se musí s přitlačenou kotvou počkat na to, až proud vystoupá alespoň na přídržnou hodnotu.
-
Kremik
Proto jsem to uvedl jako možnost, ale nepreferuju ji, protože nevím, nakolik je to možné.
-
Hill
- Administrátor
Takže hledáme řešení, které využije ztráty, úbytky, či jiné nedokonalosti v obvodu.
Asi nejschůdnější by byl jazýčkový kontakt v blízkosti elektromagnetu, který drží kotvu, co otevírá ventil. Jenže konstrukce těch ventilů není jednotná, každý výrobce má vlastní mechanické provedení, takže nevím, kam s kontaktem. Na to by se hodil servisní manuál, ale zrovna pro tyto chladničky ho na internetu neseženeš.
Jestli je celé vinutí zapouzdřené v magnetickém obvodu, jsme v háji. Jestli jde kontakt položit na cívku, šance by byla, ale třeba ani rozptylové pole cívky nebude stačit, protože proud narůstá zvolna a musí vyvolat dostatek síly k sepnutí kontaktů. Pak už by držel i při zlomku přítažného proudu, tolik ampérzávitů není potřeba, přesto tam budou. Ale ten přítah, to je problém.
Ještě by se to dalo řešit dalším termočlánkem napájejícím vinutí kolem toho kontaktu (nebo místo toho použít Hallův snímač z disketové jednotky, ampérmetr, to je jedno). Tím pádem by byly indikátor a pojistka navzájem naprosto nezávislé.
Bohužel snad jen ten ampérmetr má šanci, že nebude potřebovat nějaký elektricky napájený obvod či prvek.
Každopádně problémeček je to zajímavý, ale řekl bych, že Alcom01 se s Mojzou už domluvili a my tu řešíme teoretické možnosti něčeho, co má jeden výrobce vyřešené (jen nevíme, jak), zatímco jiní to nepokládají za potřebné.
-
Celeron
-
Hill
- Administrátor
-
alkom01
-
xsc
Už u 30 let staré Destily byl magnet dodávaný zalisovaný, dovnitř se dostat dalo jen násilím. Zezadu měl jen kontakt na přívod od termočlánku a celý se zasunul do tělesa termopojistky. Tehdy jsem si s tím taky hrál a měřil jsem napětí, výsledek se pak zobrazoval na dvojbarevné LED dané místo původní signalizace zapnutí. Takže když jsem přišel ke kotli, viděl jsem, že to vypadlo i bez otevření dvířek.
-
Hill
- Administrátor
-
EKKAR
Kdyby si tam přišrouboval držáček s nalepeným kouskem zrcátka 2x2cm a správně ho nastavil, bude vidět plamínek kdykoliv i bez elektroniky. I v éře kosmickejch letů všichni co sedají do kosmický lodi mají u sebe jako součást povinný výstroje zrcátko - jednak slouží jako prostředek bezpečnostní kontroly ústroje, aby se kosmo/astronaut podíval tam, kam si v helmě prostě nedohlídne a v nouzi se jím dá signalizovat. I bojový piloti mají zrcátko jako součást krizovýho balíčku ve vystřelovací sedačce, například. Je jednoduchý a pracuje vždycky, bez nároku na spotřebu energie ...Hill píše: 18 zář 2026, 21:22Ono to tak asi dopadne i s tím měřáčkem, že to bez elektroniky nepůjde, tedy ani bez baterie, která ji bude napájet.
A kutilmile - nelituju tě