METRALINE DM61 zkušenosti?

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

METRALINE DM61 zkušenosti?

#1 Příspěvek od bu2520 »

Nemáte někdo prosím tento měřák, docela se mi líbí, jen nemohu najít jakou má rychlost odezvy při měření kontinuity (beep testu) pro mě je 200ms strop
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

https://www.tme.eu/cz/details/gm-m194a/ ... line-dm61/

Je to asi nějaký starší model od Gossen Metrawatt nyní vyráběný v Indii firmou Rishabh.
https://rishabh.co.in/product/292/rishabh-613
JirkaZ

#3 Příspěvek od JirkaZ »

Hm, kdybych měl čekat 200 ms, než se tomu uráčí pípnout, tak bych to rovnou rozšlapal.

Beep musí u mě být okamžitý (to slovo znamená přesně to, co znamená).

Jinými slovy neexistuje, aby beep řešil jakýkoliv procesor, musí tam být analogový komparátor s analogovým oscilátorem.

Důvod? Běžně ověřuju kvalitu vodivých povrchů přejížděním po nich a poslouchám, jak to "hraje". Dtto přepínače, konektory atd. (což jsou vlastně taky povrchy). Nebo hledám konkrétní žílu ve svazku rychlým škrtáním, podobně spoje na DPS a asi milión dalších záležitostí.

Servisní zkušenost 34 let, prošlo mi rukama vážně hodně měřáků, není třeba zpochybňovat.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Presne tak, v tomto su najlepsie tie najlacnejsie meraky.

Osobne teda mam vsetky multimetre s (klonmi) ICL7106, tam je vzdy analogovy pipac (teda v tych uplne najlacnejsich nie je ziadny). Ale keby som kupoval nahodou nejaky drahsi merak, tak by som rychlost pipaca neriesil a na tento ucel jednoducho pouzil druhy merak.
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

Po léta používaném Metexu M-3650 s ICL7106 (3+1/2 digit) jsem si někdy před rokem (?) koupil UNI-T UT56. Nemám rád automaty (pomalé, furt dělají něco jiného, než chci...atd.).

UT56 má ICL7129 (4+1/2 digit) a analogový komparátor, viz příloha.

Provedení proti Metexu je výrazně horší (nemá zadní opěrku - nemyslím tím bago na přídavném pouzdru, které jsem hned sundal, dementní sklíčko displaye ve formě jakési čočky => nemožnost čtení z úhlu), ale jinak spokojenost.

Jen ještě taky postrádám 200 µA rozsah, ale ideální měřák dnes prostě nelze koupit, to by si ho člověk musel postavit...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 16 pro 2023, 13:36, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

DMM-3900 ma dokonca 20 µA. Asi je nutne mat merakov viac.
Zruseny_profil_5
Profil zrušen na žádost uživatele

#7 Příspěvek od Zruseny_profil_5 »

rnbw píše:Presne tak, v tomto su najlepsie tie najlacnejsie meraky.

Přesně z toho jsem vycházel i po této diskuzi. Pak jsem koupil v Hornbachu toto a byl nemile překvapený, že pískání se ozve až když se na displeji načte 0.000...
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Kto vie, co tam Cinan zase dal. Tieto male meraky, vacsinou oznacene "830", pipac vacsinou nemavali.
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

Nad Brymenem jsem uvažoval, ale nevím jak dlouho vydrží baterka a samozřejmě potřebuji co nejrychlejší odezvu bzučáku a bargraf. Už jsem se rozhodl nahradit starý měřák APPA97R vcelku jsem byl spokojený ale podařilo se mi při měření odporů jednou šňůrou vytáhnout lišáka z VN podsvitu a on mi ukazuje nulu jako 10Ω je to problém v čipu měřáku a co si pamatuji tak nový stojí na Ali přes tisícovku. No ona ta APPA byla taky na zabití po zapnutí se asi za dvě vteřiny zapnul HOLD a taky když se rozhodla vypnou kvůli úspoře času tak se taky vypnula. Co při potřebě "teď rychle něco změřit" znamenalo čekat až se opět nastartuje.
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Koukni na tohle. Známý ho má a líbil se mi, někde jsem o něm psal. https://www.youtube.com/watch?v=D97noth ... %C3%ADBekr
Hydrawerk

#12 Příspěvek od Hydrawerk »

Venlab VM-600A raději né. Bude mít mizernou přepěťovou ochranu. Když už čínskej multimetr, tak aspoň Unitrend, CEM, nebo Mastech. Ani u těchcto ale nemusí být přepeťová ochrana nic moc.

bu2520
Mám tu Brymen BM829s z roku 2016 a BM789 z roku 2023. Pípák se mi zdá rychlý.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Rychly u mna znamena, ze ked posuvam jeden meraci hrot po druhom, piskanie sa meni na chrcanie.
Zruseny_profil_5

#14 Příspěvek od Zruseny_profil_5 »

rnbw píše:Rychly u mna znamena, ze ked posuvam jeden meraci hrot po druhom, piskanie sa meni na chrcanie.

A nebo jde hrotama pípat morseovka :-D
JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

Zruseny_profil_5 píše:A nebo jde hrotama pípat morseovka :-D

Ne, to je pomalé. Rozumné kritérium napsal rnbw, nebo já výše.

Prostě okamžitá reakce. I třeba 10 ms je moc velké zpoždění.

Na co taky třeba používám tu kontrolu povrchu: při vyvolávání Positivu 20 někdy zůstává tenounký, okem v červeném světle neviditelný zbytek fotocitlivé vrstvy - ten se pak samozřejmě projeví při leptání. No a právě hrotem rychlého pískadla multimetru ověřím, zda/kde tam ještě je, nebo už ho vývojka odplavila...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“