Jak rozmontovat 20 let staré laserové ukazovátko?

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
eleferner

Jak rozmontovat 20 let staré laserové ukazovátko?

#1 Příspěvek od eleferner »

Vazeni, mam cca 20 let stare kovove ukazovatko se zelenym laserem, ktere tenkrat za krvave penize prodavali v GME. Funguje paradne, uvnitr je akumulator, ktery se nabiji mini USB konektorem na druhem konci. Stav nabiti indikuje LED vpravo od tlacitka, je k nemu i pouzdro s nabijecim kabelem. Jenze ted se to tlacitko rozsypalo a laser se rozsvecuje sam od sebe. Zkousel jsem kombinackami vysroubovat koncove cepicky, ale "primerenou" silou to nejde. Neresili jste to nahodou? Nevite jak tam drzi?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
eleferner

#2 Příspěvek od eleferner »

Tak to nedopadlo moc dobre. Obe koncove cepicky jsou skutecne sroubovaci, ale byly po celem obvodu zalepeny. Abych s nimi vubec pohnul, tak jsem je musel upnout do hladkeho strojniho sveraku a tocit za trubicku sikovkami s gumovou vlozkou. Byla k tomu potreba takova sila, ze se cepicka s nabijecim mini USB zdeformovala a s ni i ten konektor. :-/ Mozna se k tomu vratim v lete, ale v mezicase jsem alespon udelal nejake fotky.

Akumulator nema zadne oznaceni. Ma rozmer AAA, ale nameril jsem na nem 3,6 V. Nezda se mi, ze by byl slozeny z vice mensich clanku, takze nejspis bude Li-ion. Z nabijeci cepicky vedou 3 draty - nabijeni z USB a treti je z dotyku kladneho polu akumulatoru. Na vystupu laserove diody je namontovana nejaka dodatecna optika. Je tam sklicko pod uhlem 45 stupnu a pod nim nejaky SMD opto prvek v pouzdru 0805, oznacil jsem ho cervene. Vedou od nej dva dratky na DPS. Ze by snimal skutecnou intensitu laseru, aby ji dokazal automaticky regulovat?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jezevec
Hlavní moderátor

#3 Příspěvek od jezevec »

Typický výrobek 21. století, použij a zahoď...
"Grýndýl" to vyřeší.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ano, vydrzalo to len 20 rokov...

Konektor snad vhodny zozenies. Ten li-ion clanok je 10440.
eleferner

#5 Příspěvek od eleferner »

Konektor je do te cepicky cely zality. Ted nemam cas se tim bavit, ale v lete ji zkusim nahrat a konektor srovnat.
workhard

#6 Příspěvek od workhard »

To vykuchej a dej si tam USB-C, číňan to prodává i s maličkou DPS.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“