Solight TE76 Meteostanice, nefunguje bezdrátový senzor.

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Yarda1

Solight TE76 Meteostanice, nefunguje bezdrátový senzor.

#1 Příspěvek od Yarda1 »

U meteostanice mi přestal fungovat přenos teploty z bezdrátového senzoru. Už jsem zkoušel přepínat kanály, měnit baterie, provoz meteostanice ze sítě, spárování vysílače s přijímačem, položit senzor vedle meteostanice - a furt nic. Senzor se snad snaží vysílat, aspoň občas na mne mrkne červená kontrolka
Meteostanice AURIOL od jiného výrobce funguje.

Potřebuji sledovat teplotu v chladničce, abych kvůli tomu nemusel pořád otevírat dveře. Druhou meteostanici jsem si pořídil, abych měl kontrolu (chladnička je o poschodí výš), mám tam léky co jsou na skladovací teplotu citlivé.

Napadá někoho co by se s tím dalo dělat jiného?
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
masar

#2 Příspěvek od masar »

Asi je to důsledek dlouhodobého pobytu senzoru v nepřátelském prostředí chladničky - posun parametrů, který je pro Solight už "za hranou", u Auriol ještě "před ní". Zkus ozdravný pobyt.
:wink:
Otkundes

#3 Příspěvek od Otkundes »

V ledničce bývá za provozu vysoká relativní vlhkost, která kolísá nejen podle druhu a stavu potravin, ale i následkem jejího otevírání a zavírání. Možná voda v čidle (kondenzát), nebo dokonce koroze?
Nikto

#4 Příspěvek od Nikto »

Cidlo vysusit / skontrolovat plosny spoj / opravit.
Pred novym vlozenim do chladnicky cidlo uzavriet do vodotesneho ZIP sacku a problem sa uz nebude opakovat.

Len chcem upozornit, ze teplota v chladnike nikdy nieje rovnomerna - v zavislosti od umiestnenia cidla je rozdiel viac ako desat stupnov pri rovnakom nastaveni chladnicky (meral som to - vysoka chladnicka bez mrazaku).
Yarda1

#5 Příspěvek od Yarda1 »

Tak se v tom šťourám a nic. Nový senzor se na to asi sehnat nedá. Nevím, jestli se nemýlím, ale předpokládal jsem že ten bezdrátový senzor by měl vydržet i venkovní prostředí. Že naměřená teplota v chladničce závisí na tom kde je teploměr vím. Mám v ní nejmíň dva teploměry, akorát teď musím zajít o patro výš, abych to mohl zkontrolovat.
BTW: Neporadíte někdo skutečně spolehlivý bezdrátový teploměr? Stačil by jen ten teploměr za nějakou rozumnou cenu.
josef_novak

#6 Příspěvek od josef_novak »

Yarda1

#7 Příspěvek od Yarda1 »

Je to tenhle - bez displeje.
Obrázek
Nejsem si jistý, jestli je to chyba senzoru nebo meteostanice, senzor občas blikne a když přepínám kanály na meteostanici, tak se tam nějaká hausnumera objevují. Taky je možné, že si někdo v okolí hraje s čímsi elektronickým a ruší všechno v okolí.

EDIT: Nedávno jsem si v Lidlu koupil meteostanici AURIOL, abych měl rezervu, kdyby ta SOLIGHT přestala fungovat. Teď jsem koukal, že na všech třech kanálech jsou u obou meteostanic stejné teploty. Takže problém bude možná někde jinde.
Yarda1

#8 Příspěvek od Yarda1 »

Když sleduji údaje na bezdrátových kanálech obou meteostanic, hádám, že někde v okolí začal pracovat nějaký vysílač co ty mé senzory přehluší. Ani když senzory postavím vedle meteostanic se nic nezmění.
Otkundes

#9 Příspěvek od Otkundes »

No, a což udělat pokus a tu meteostanici i s čidlem, vrazit do plechového hrnce s pokličkou (improvizovaná Faradayova klec) a za chvíli se podívat na displej, zda došlo ke změně. A pak k nim přidat sklenku s teplou vodou? Nebo je strčit do kapsy a jít se projít, mimo svou domácnost, kde třeba to rušení nebude předpokládáno?
lojzmen

#10 Příspěvek od lojzmen »

Otkundes píše: 30 črc 2026, 21:34 ... Nebo je strčit do kapsy a jít se projít, mimo svou domácnost, kde třeba to rušení nebude předpokládáno?
Tohle doporučuji. Musel jsem to udělat s meteostanicí z Lídlu a stejně jsem někdy měl pocit, že občas zobrazuji teplotu od nějakého souseda. Tak jsem ji strčil zpátky do krabice.
ok1hga

#11 Příspěvek od ok1hga »

lojzmen píše: 30 črc 2026, 21:55 a stejně jsem někdy měl pocit, že občas zobrazuji teplotu od nějakého souseda.
je to již několik let co se mi při silném větru odlepilo venkovní čidlo a spadlo z pátého patra na betonové dlaždice . . . musel jsem ho vyhodit, bylo neopravitelné.
Ale na vnitřní stanici se mi stále zobrazuje "venkovní" teplota z čidla od nějakého souseda, tak ani nemám potřebu nové čidlo shánět a kupovat . . .
při poslechu přes RTL-SDR přijímač jsem zjistil mnoho datových komunikací na 433,950 MHz, odhaduji cca 100 různých venkovních čidel různých výrobců, v rámci našeho sídliště.
Jsou slyšet někdy i dost daleko.
Yarda1

#12 Příspěvek od Yarda1 »

Otkundes píše: 30 črc 2026, 21:34No, a což udělat pokus a tu meteostanici i s čidlem, vrazit do plechového hrnce s pokličkou (improvizovaná Faradayova klec)...
Dobrý nápad, zkusím to. Ale co dělat, když to v hrnci bude ukazovat správně a když to vyndám z hrnce, zase to přestane fungovat.
Dá se nějak dostupně zesílit signál ze senzoru (já vím, že to asi není legální). Nebo něco od jiného výrobce co je řešené nějak jinak?
Mám termostat od Jablotronu, podle teploty v pokoji zapínal nebo vypínal plynový kotel v podkroví co je tam lednice, co když taky přestane fungovat?
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

Yarda1 píše: 01 srp 2026, 20:18 Nebo něco od jiného výrobce co je řešené nějak jinak?
nejspíš asi spolehlivá meteostanice s WiFi . . .

a možná by stačil i jen samotný senzor.
Yarda1

#14 Příspěvek od Yarda1 »

ok1hga píše: 01 srp 2026, 21:06
Děkuji. Pouvažuji. Máš s tím zkušenost?
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

né, ale zkušenost mám obecně v wifi zařízeními, jsou spolehlivé a těžko se dají zarušit, protože to má zabezpečený přenos . . .
. . . naopak přenosy na pásmech ISM prostě někdy nefungují . . .

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“