Tesla Pluto - obraz a zvuk z notebooku

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
UlickNormanOwen

Tesla Pluto - obraz a zvuk z notebooku

#1 Příspěvek od UlickNormanOwen »

Zdravím,

mám doma starou televizi Tesla Pluto (viz foto) a přál bych si do ní dostat obraz a ideálně i zvuk - z moderního notebooku. Prosím o pomoc, jsem naprostý laik.

Televize má anténový vstup. Představuji si, že bych použil "HDMI -> RF modulátor", ale v českých obchodech se mi nedaří najít a netroufám si jej objednat "naslepo" z Amazonu a podobně. Nedokážu sám spolehlivě určit, jestli by fungoval, např. jestli záleží na rozlišení NTSC vs PAL, když jde o černobílou televizi. Nebo možná bych měl použít "HDMI -> RCA -> RF"?

Děkuji za jakoukoliv radu.
1_small.jpg
2_small.jpg
3_small.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

To nebude tak jednoduché, najít černou skříňku, který převede HDMI signál rovnou na analogový signál a ještě ho bude umět vysílat na některém kanálu evropských pásem a ještě v evropské televizní normě.
Ty HDMI modulátory převádějí HDMI signál do formátu DVB-T, kterému Pluto stejně nerozumí. Musel bys pak použít settopbox s RF modulátorem (nebo aspoň settopbox s výstupem na scart a modulátor na některý TV kanál zvlášť). I tak ale počítej s tím, že analogová televize má rozlišení maximálně 400 bodů vodorovně x 575 řádků svisle a řádkování je prokládané, střídavě se kreslí půlsnímek z lichých a další půlsnímek ze sudých řádků.
Ale to, že já nevím o existenci něčeho "vše v jednom", neznamená, že to neexistuje, a dokonce to třeba i umí evropskou TV normu.
Další zmatení může totiž být v tom, že PAl i NTSC jsou systémy k obarvení černobílého obrazu (což ti může u černobílé telky být jedno), ale někteří prodejci tak zjednodušeně rozlišují i systémy černobílé televize, ačkoli NTSC existuje ve variantě pro zámořské i evropské televize, PAL jen pro evropské.
Ty černobílé normy (zámořská FCC a evropská CCIR) se navzájem liší počtem snímků za sekundu a počtem řádků v obraze.
Dlužno ovšem podotknout, že settopbox koupený u nás má vždy evropskou normu, případně si ji lze navolit.
Bohužel zůstává otázka kodeku použitého modulátorem HDMI - settopboxů s výstupem AV pro analogovou televizi, které by uměly dekódovat vedle mpeg2 také mpeg4 či HEVC, zase tak moc nebylo.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Existuje HDM68 RF modulator s HDMI vstupom - vid viewtopic.php?t=112243
K nemu uz potrebujes len kabel s IEC-F.
Alebo do TV dorobit AV vstup a obist zbytocnu RF konverziu.
UlickNormanOwen

#4 Příspěvek od UlickNormanOwen »

Děkuji za rady. Povzbuzen recenzemi na Amazonu jsem koupil podobný RF modulátor HDM69, a jsem spokojen. Po přepnutí do správného PAL režimu funguje obraz i zvuk, z notebooku i X-boxu. Už mi vadí jen vysoký pištivý zvuk, který televize vydává, ale při sólo sledování pomůžou sluchátka.
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

To je vlastnost všech klasických TV. Holt jsi mladý a těch 15625Hz ještě slyšíš. To přejde :-)
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Nebo mu piští linearizační cívka na nějakém podílu toho kmitočtu, to ony dělaly rády. Pak to slyší všichni.
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“