K: kapesní radio se středními vlnami (pouze klasika!)
Moderátor: Moderátoři
-
JirkaZ
K: kapesní radio se středními vlnami (pouze klasika!)
Koupil jsem Hyundai PPR 310 BO a nevěřím vlastním očím: vše se zpracovává v DSP KT0936MB9. Výsledkem je, že si to žije vlastním životem a najít nějaké maximum a minimum příjmu je velmi obtížné.
Čili prostě starý dobrý "japonský transistorák" či něco mírně novějšího. Hlavně nic digitálního.
Díky za příp. nabídky (nejlépe do SZ).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
-
Otkundes
-
Hill
- Administrátor
Ale na druhou stranu, ten Otkundesův návrh se mi líbí, přece nepotřebuješ něco s účinným AVC, obyčejný středovlnný audion či reflex s feritkou ze Zuzany nebo něčeho podobného přece musí udělat dobrou službu. A indikátorem úrovně ho můžeš nakonec dovybavit taky.
-
JirkaZ
Jardo díky, velké radio mám, myslel jsem něco opravdu kapesního, abych se dostal i do trochu stísněných prostor apod. No a něco bastlit se mi úplně nechce, i když to tak možná nakonec dopadne. Koukal jsem po ZN414/MK484/TA7642, ale vypadá to, že ke koupi už skoro nejsou (pominu-li nějaký dovoz). Resp. TA7642 občas ještě někde mají, tak uvidíme.
Ono by to místo feritky na vstupu možná chtělo spíš plošku coby kapacitní snímač citlivý na přiblížení k vysílací "anténě". Vzhledem k vlnové délce cca 300 m by se těch cca 5 metrů pořád mělo chovat jako vedení bez kmiten a uzlů...
Edit: tak teď jsem to s tím Hyundai zkoušel přes sluchátka a přece jen to snad nějak použitelné bude. Existuje nějaká oblast, kde (zdá se) ten DSP má nějaký stabilní režim a do příjmu přestane zasahovat. Takže to zkusím na místě a uvidím.
Kdyby někoho zajímalo řešení toho "vysílače", tak jen heslovitě: TS555 jako 1 kHz oscilátor, na výstupu pověšený DTA123JCA, ten spínáním napájení moduluje 1 MHz krystalový oscilátor TOYOCOM z nějaké prastaré PC desky. Na výstupu krystalového oscilátoru je trimr 1 kΩ, kterým lze nastavit úroveň posílanou do kabelu (to je vzhledem k hledání maxim a minim velmi důležité!). Vše napájeno přes 78L05 z vhodné baterie.
Výstupem tedy je obdélník modulovaný zase obdélníkem, čili moře harmonických, ale na daný účel to vůbec nevadí. Rušení někam dál je prakticky vyloučené (vzhledem k tomu, že amplitudu vysílaného signálu je potřeba nastavit na dosah max. desítek cm).
kdo ne - hledá důvod.
-
samec
-
Valdano
Na Sbazaru je aktuálně v nabídce stará japonská Aiwa AR-752. Stav dle tam uvedeného popisu nic moc, ale je funkční (i když dle popisu se musí ladit uvnitř). Třeba by Vám to stačilo. Na bazoši je další Aiwa, možná o něco zachovalejší a dle popisu také funkční.
-
Hill
- Administrátor
Jestli právě ta smršť harmonických nedělá v tom Hyundai psí kusy, protože nemá laděnou feritku. Co vyleze z cívky, jde to do řízeného zesilovače s AVC, teprve pak do antialiasing filtru a převodníků. A ten šváb má navíc jakousi šumovou bránu, o které se vůbec nedovíš, jak funguje, jen že z detekovaného signálu spolupracuje na AVC. Indikace na pinu 8 se mi chovala skokově (mám/nemám nosnou), umí rozsvítit nebo zhasnout LEDku.JirkaZ píše: 01 zář 2026, 17:41 Otkundes: ten popsaný princip s 1 MHz AM "vysílačem" se zdá být funkční (tedy alespoň mimo zeď), jen je potřeba vhodný přijímač, který nebude dělat kraviny.
...
...Výstupem tedy je obdélník modulovaný zase obdélníkem, čili moře harmonických, ale na daný účel to vůbec nevadí. Rušení někam dál je prakticky vyloučené (vzhledem k tomu, že amplitudu vysílaného signálu je potřeba nastavit na dosah max. desítek cm).
-
JirkaZ
Edit: teď mě ale napadlo, že bych se mohl pokusit tu feritku provizorně naladit na onen 1 MHz, stačilo by změřit indukčnost a pak paralelně doplnit vhodnou kombinaci kondenzátorů. Jednoduché a možná by to zabralo...
Dumat o funkci IO je asi zbytečné, prostě je to něco jako SDR, i když v rámci hardvaru v pouzdře. S normálními principy analogového zpracování to nemá nic společného.
kdo ne - hledá důvod.
-
EKKAR
A kutilmile - nelituju tě
-
JirkaZ
Jinak ta laditelnost má taky svoje, protože se pomocí ní třeba dá trochu ovlivňovat citlivost (odladěním z vrcholu na bok křivky selektivity).
kdo ne - hledá důvod.
-
Celeron
Co tenhle Hadexák? https://www.hadex.cz/p/w007-kapesni-pri ... tavebnice# Je v tom TA7642. Za hodinu to je funkční.JirkaZ píše: 01 zář 2026, 17:41 No a něco bastlit se mi úplně nechce, i když to tak možná nakonec dopadne. Koukal jsem po ZN414/MK484/TA7642, ale vypadá to, že ke koupi už skoro nejsou (pominu-li nějaký dovoz). Resp. TA7642 občas ještě někde mají, tak uvidíme.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
sis2