Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"
Zdravím všechny bastliče. Po tátovi mám a používám stále funkční mikropájku. Je pravda v originální krabičce, ale chybí jí něco podstatnějšího - návod. Jedná se mi hlavně o teploty na hrotu v závislosti na nastavení hodnoty.
Najde se u někoho návod, nebo třeba výstupy z badatelské činnosti ?
Pro opravy drobností bez potřeby dodržení teploty neva, ale u choulostivějších součástí by se hodilo.
Děkuji moc
Mnoho let jsem jí používal a bez problémů jsem k ní narouboval ručku od ERS50. Tak bych tipoval že to bude podobné. Ale je fakt, že jsem přesnou teplotu nikdy nezkoumal, protožr tam záleží na mnoho aspektů, např pájka, odvod tepla pl spojem, odvod tepla součástkou. Nakonec jedu stejně páječkama na 360°C a rychlostí pájení.
Páječka se nastavuje na takovou teplotu, aby se s ní dobře pájelo, očekávání, že si nastavíš nějakou teplotu a bude to dobře, je liché. Nastavení potenciometrem stačí, pokud je tepla málo, přidáš, jak se začíná přepalovat pájka, ubereš. Kolik je to přesně °C vlastně není vůbec důležité.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...