Pouziva tu uz nekdo OLED monitor k PC na praci?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RayeR

Pouziva tu uz nekdo OLED monitor k PC na praci?

#1 Příspěvek od RayeR »

Kdyz sem kdysi daval se slzou v oku pryc starte CRT, tak sem doufal, ze se jednou doziju nake adekvatni nahrady, co bude lepsi ve vsech smerech, tedy i cerne (kontrastu) a rychlosti odezvy. O OLEDech se uz mluvilo davno, meli jsme AMOLED na mobilu, ale bezne monitory nejak neprichazely, casem jsem si nejak zvyknul a pustil to z hlavy. Ted koukam, ze se s nabidkou OLED, zejmena novych QD-OLED monitoru roztrhl pytel (jen v Alze 159 typu), ale uzrala uz tato technologie pro kazdodenni pouzivani i na beznou praci s povetsinou statickym obrazem? Jak se vyrobci poprali s omezenou zivotnosti? Nebo dal cekat na microLED?

Inu, zacetl jsem se trochu do ruznych recenzi a rantu na Redditu a me nadseni zas rychle opadlo. Jak vidim, tak problem s zivotnosti se nepodarilo vyresit technologicky, ale spise ruznymi agresivnimi algoritmy, ktere tak akorat uzivatele pri praci muzou nasirat, napr:
* pixel shifting - obraz se po monitoru kazdou chvilku stehuje o pixel sem a tam, pri praci s nakou jemnou carovou grafikou v CADu to asi muze byt patrne
* nektere monitory kazde cca 4 hodiny otravuji s hlaskou, ze je treba provest pixel refresh (trva nekolik minut kdy monitor nezobrazuje). To lze nekolikrat odlozit, ale po cca 16-24h monitor provede refresh natvrdo. Nektere monitory umoznujou hlasku vypnout v OSD a refresh se snazi delat v okamziku, kdy monitor prejde do sleepu v nepritomnosti uzivatele - co kdyz k nemu zrovna prijde, hne mysi a monitor si zrovna refreshuje?
* ruzne nevyzadane manipulace s jasem ABL/ASBL, kdy se monitor snazi setrit a zmatuvje se pomalu po uplynuti urcite doby, kdy se obraz nehybe (treba jen neco ctete) nebo dynamicky meni jas podle % bile plochy na obrazovce aby se omezil max. prikon a OLED se neprehral
* u VRR monitoru patrne blikani v tmavych odstinech pri rychle zmene framerate (to trapi jen gamery se slabou grafikou, kterym dropuje FPS)
* barevne obrysy pismen dane jinym tvarem RGB matic u OLED panelu proti LCD (patrne lze resit nastavenim/vypnutim ClearType)

Takze zatim to vypada, ze na hrani a filmy asi jako dobry, ale na praci, upravu fotek spis ne.
Navic jak vidim, tak tradicni vyrobci profi monitoru jako EIZO jsou k tem OLEDum taky zdrzenlivejsi, ted teprv Eizo vydalo 1 32" model za 45k jinak se stale drzi z nakeho duvodu IPS LCD...
Naposledy upravil(a) RayeR dne 12 zář 2026, 05:44, celkem upraveno 1 x.
radioelectrum

#2 Příspěvek od radioelectrum »

Mě to připomnělo článek někdy ze 60tých let jestli si mám koupit televizor, nebo raději počkat až budou už barerný.
Lukas-Peca

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Toho pixel shiftingu jsem si ve Win 11 všiml už před delší dobou, obraz se občas sám nepatrně posune. Myslel jsem, že je to bug, ale asi je to feature.

Mám mobil s OLED displejem už přes čtyři roky, na displeji trvale svíti hodiny (ty se teda automaticky stěhují), mobil občas nechám ležet na slunci atd. a zatím není patrná žádná degradace. Obraz je pěkný, jen některé barvy mi oproti LCD přijdou až moc jedovaté, např. azurová. Zajímavá vada je lag při malém jasu. Ve velmi tmavých scénách je obraz velice výrazně zpožděný.
samec

#4 Příspěvek od samec »

IPS ti nestačí? Ja mám stále odložený CRT, akýsi SAMPO AlphaScan 718.
Teraz je na aukre EIZO https://aukro.cz/trinitron-crt-monitor- ... 7132137010
asdf

#5 Příspěvek od asdf »

Já bych asi taky šel spíš do IPS. Partnerka ho má na noutbůku a je to super.
RayeR

#6 Příspěvek od RayeR »

Hm, tak tady jsou asi vsichni 100 let za opicema, na PCT uz par early adopteru aktivne testuje:
https://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=297145
Takze k dalsim moucham muzu pridat jeste barevne obrysy kolem pismen, coz je dano jinym tvarem RGB matice OLEDu nez u LCD, ale na to by IMHO melo stacit poladit ClearType (prepnout do grayscale vyhlazovani), na 4K monitoru s vetsim PPI by to nemel byt problem.
Jinak spis nez s vypalovanim tam lidi bojujou s temi ruznymi ABL/ASBL - nechtene zmeny jasu. Koukam ze ono to je dost marketingova srajda ty uzasne oslnujici jasy v HDR, ono to vypada skvele napsat 1000 Nitu nebo jeste vic, ale jen kdyz je na obrazovce treba 10% bile/jasnych barev, jakmile je tam jasnejsi vetsi plocha, tak hned zasahne limiter a max. jas pada na mnohem nizsi urovne. Proste FW monitoru/TV si dost uzkostlive hlida, aby nebyl prekrocenej urcitej prikon, resp. davka energie v nakem case, ktera zpusobi otepleni panelu. Dost mi to pripomina turbo rezimy modernich CPU (vytoci x GHz, ale jen na 1 aktivni jadro na par desitek sekund a pak frekvence pada...)

Jinak v oblasti neOLED je videt tez urcity pokrok diky kvantovym teckam - QD-IPS panely. To mi prijde jako technologicky dobrej tah, kdy se vyrobi podsvetlenim bila spektralne se 3 RGB peakama, ktere akorat prolezou barevnym filtrem RGB LCD, takze je tam pak mnohem mene zbytecne pohlceneho svetla, diky tomu cistsi barvy a wide gamut. Melo by to byt i dlouhodobe stabilnejsi jak stare CCFL podsvetleni. Ale cerne to teda nijak nepomaha...
samec

#7 Příspěvek od samec »

Máš pocit že blbé OLED displeje sa stanú menej blbými, keď okrem nerdov na PC fóre sa nimi začneme zaoberať aj my všetci 100 rokov za opicami tu na bastlirne?
RayeR

#8 Příspěvek od RayeR »

Ne, jen sem cekal, ze se tu najde nekdo, kdo to uz aktivne nakou dobu pouziva nebo to aspon mel na stole a mohl porovnat (neco aktualniho gen.4/5) a ma prakticke zkusenosti misto planych reci, ale to bych zde asi chtel moc, jen jsem to zde zkusil...
DedVseved

#9 Příspěvek od DedVseved »

Naposled jsem měnil monitor před 3 lety za zahnutý 34" se 180Hz a v té době byly OLEDy okolo 25-30 tis. v akci, což bych nedal. Dnes když jsou okolo 14-16 tis., tak bych uvažoval, protože mám 65" OLED TV z roku 2022, na které si někdy i zahraji a vím, že kvalita obrazu a odezva jsou u OLED panelu super. Až se někdy cena dostane pod 10 tis. za 34", tak možná potom se z toho stane masovka.

Zpět na „Výpočetní technika“