S: Vactrol

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vaclavpe

S: Vactrol

#1 Příspěvek od vaclavpe »

Zdravím,

kde v dnešní době sháníte Vactroly - tedy optočleny LED-fotoodpor ? Případně, pokud byste někdo měli kus či dva a mohli postrádat. Děkuji
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

je mnoho typů, musíš vědět aspoň rozsah odporu při nějakém proudu
samec

#3 Příspěvek od samec »

V EU nikde, lebo obsahujú neekologické kadmium. :pravnik:
ferdislav

#4 Příspěvek od ferdislav »

To je blbost,kupuju je třeba v Německu
Olchor

#5 Příspěvek od Olchor »

V některých aplikacích se dají nahradit optofetem, třeba H11F1, ty jsou běžně k mání.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Třeba u Vonky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Milan_F

#7 Příspěvek od Milan_F »

Co Tesla Blatná? Kdysi jsem je tam kupoval.
eleferner

#8 Příspěvek od eleferner »

Kupodivu se stale vyrabeji (napriklad firma Xvive), ale blbe se shani. Ale oldschool kadmidove fotoodpory se daji normalne koupit v TME:

https://www.tme.eu/cz/katalog/fotorezistory_100141/

Takze pokud nepotrebujes typ se specifickou charakteristikou do kytaroveho pedalu apod., tak si je snadno muzes vyrobit sam. Fotoodpor + LED + kousek smrstovaci buzirky.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Já si v době kdy byl svět ještě normální objednal na pokusy z Ebay LCR-0203. Asi to nebude úplně lineární Vactrol ale jako aktivní díl v limitéru to nějak funguje.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Milan_F píše: 15 zář 2026, 19:55 Co Tesla Blatná? Kdysi jsem je tam kupoval.
Já taky, ale to je dobrých 30 let. Dnes už se věnují něčemu jinému.
Jo, a vyměnil jsem přílohu v minulém příspěvku #6, tentokrát obsahuje i nějaké ty zahraniční ekvivalenty.
vaclavpe

#11 Příspěvek od vaclavpe »

Děkuji za odpověd, kouknu se na to. Optofet pravděpodobně nepůjde, protože Vds ho bude modulovat. Zkusím ty alternativy.
Milan_F

#12 Příspěvek od Milan_F »

Hill píše: 15 zář 2026, 20:36
Milan_F píše: 15 zář 2026, 19:55 Co Tesla Blatná? Kdysi jsem je tam kupoval.
Já taky, ale to je dobrých 30 let. Dnes už se věnují něčemu jinému.
Jo, a vyměnil jsem přílohu v minulém příspěvku #6, tentokrát obsahuje i nějaké ty zahraniční ekvivalenty.
Ja je tam kupoval před necelejma 20ti lety do limiteru podle AK. Vonka má u jednoho naskenovanej kontrolní lístek z roku 2019. Bych do Blatný zavolal a optal se.
teufel

#13 Příspěvek od teufel »

Já si je kdysi vyráběl - do mosazné trubičky z jedné strany červená LED, z druhé fotorezistor. LED i fotorezistor byly na kousku kuprextitu, který byl připájen k trubičce - to proto aby to bylo pevné a dovnitř nemohlo okolní světlo
vaclavpe

#14 Příspěvek od vaclavpe »

Možná skončím podobně s trubičkou. Asi je dobrý oboustranný kuprextit kvůli odstínění izolační mezery, že? Napadá mne, jestli třeba modré LEDky nebudou ty fotorezistory modulovat líp? Rád bych dosáhl něčeho podobného jako VTL5C4 nebo z českých podle PDF výše 3WK 163 49
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Sestava: fotoodpor WK 650 70 vlepený do papírové trubičky a s ní zasunutý do kousku uříznutého těla černého fixu, proti němu zelená LEDka (na tu byl nejcitlivější), a vactrol byl hotový. V této aplikaci je nějaká nelinearita nepodstatná. Ale na charakteristice se dá najít úsek, v němž odpor celkem slušně sleduje nepřímou úměru k osvětlení v rozsahu i větším, než 200:1. Jen je nutné počítat s tím, že s klesající intenzitou osvětlení se výrazně prodlužuje doba odezvy na změnu osvětlení.
A to platí pro fotoodpor obecně, tedy i pro vactrol.
Tím mám vypínaný obvod AFC v tuneru, který jsem stavěl v roce 1985. Hlavně kvůli tomu, že i při skokovém osvětlení tomu fotoodporu pár desítek milisekund trvá ustálení hodnoty, zatím, co při zatemnění hodnota odporu rostla tři- i víckrát pomaleji (například z 1,5 kΩ v osvětleném stavu dosáhl po zhasnutí 150 kΩ za asi 60 - 80 ms, ale na 1 MΩ už mu to trvalo i desítky sekund až jednotky minut, takže se vhodně musel volit odpor,nad kterým je jeho velikost nezajímavá). Ale obvod účinkuje plynule a bez lupanců. Bohužel na těch fotkách ten bastlvactrol není vidět, je schovaný v úzké mezeře pod trimrem na desce mezi mefkou a stereodekodérem.
Teprve počátkem devadesátých let jsme s kolegou jezdili do Blatné, kde nám vyrobili fotoodpory se zvýšenou citlivostí na modrou i v dvojitém (diferenciálním) provedení, jen typové označení si nepamatuji. Bylo to do řízení rozstřihu podle rozhraní barev, čili tu modrou musel fotoodpor vidět především v odraženém světle. Na to ostatní typy nestačily (ale přímý osvit modrou LEDkou by zvládnout mohly i ty "necitlivé na modrou", to nemám vyzkoušené, protože k modrým LEDkám jsme se dostali až o hodně později, takže to bude otázka velikosti proudu LEDkou). Nestačili jsme koukat, co všechno v Blatné uměli, jen jsme se o tom předem v žádném katalogu nedočetli.

Ale netřeba se s tím zatím dělat.
Dal jsem si vyhledat některé konkrétní typy a našel jsem: vactroly ještě nabízí AVElektronik. A, kdyby bylo nejhůř, tak zrovna výše uvedený fotoodpor (a tři další) tam mají taky, LEDky prodává kdekdo.

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“