akumulátory NiCd, NiMh z Číny

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
niko231

akumulátory NiCd, NiMh z Číny

#1 Příspěvek od niko231 »

Objednal jsem si na zkoušku 10ks páskových NiMh aku 2900mAh za cca 350kč do vrtačky. Výsledek měření kapacity po 3 nabitích a vybitích je cca 1400mAh. Jaké máte zkušenost Vy? Našel někdo prodejce, kde ty kapacity jsou reálné?
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

zkušenost stejná ba i horší.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Do akuvrtačky je potřeba dát lipolky, ty Číňan dělá dobře, potřebuješ pak jinou nabíječku a nesmí se v žádném případě podvybít, vrtačka je o poznání lehčí při práci. Používám to tak a jsem spokojen.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Udavane kapacity nesedia. Ale aku mali kapacitu povodne clanky? Tipujem, ze tiez okolo tych 1400mAh.
monterjirka

#5 Příspěvek od monterjirka »

ENELOOP se blíží udávané kapacitě...
Uvidíme, co nabídnou místo nich, protože údajně jejich výroba v Sanyo končí.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Hovoril som o cinskych clankoch. Pri znackovych udavana kapacita bude mensia ako pri cinskych, ale zato bude sediet.
Eneloop prevzal Panasonic.
CZJKP1

#7 Příspěvek od CZJKP1 »

Panasonic a Sanyo se spojilo pod jednu společnost, a jestli jsem byl správně informován, bylo to v první chvíli SANYO by Panasonic, nyní snad už jen Panasonic...

Ale dávat ,,lithiové" články do aku-vrtačky, kde původně byly články ,,Niklo-kadmiové" ? Vrtačky továrně prodávané s lithiovými články v sobě mívají ochranu proti úplnému vybití, takže pokud při vrtání/šroubování začne docházet aku, a napětí začne při zátěži klesat pod určitou mez, je další používání automaticky ,,zablokováno", zrovnatak v nabíječce jsou různé ochrany a pokud je akumulátor hlouběji vybit, nežli je přípustné, nelze prý již originální nabíječkou nabít, protože to ochrany zablokují, pro obyčejného uživatele je to k nasrání, ten kdo se vyzná v elektru, použije regulovatelného zdroje... Sice má Lithium malé samovybíjení, ale hádám, že stačí jí uložit vybitou a vytáhnout po půl roce, a už si dodávanou nabíječkou ani neškrtnete ALE, každá baterie má své výhody a nevýhody, třeba Lithium má nízké samovybíjení, ale hluboké vybití mu dost vadí, přičemž kadmium má samovybíjení oproti lithiu větší a lze ho uskladnit i hluboce vybité (neuškodí mu to tolik jako lithiu), lithium má zase menší rozměry, proto jde dosáhnout třeba dvojnásobné kapacity při stejných rozměrech packu.... Bohužel s kadmiem mám v současnou dobu zkušenosti špatné, protože výrobce mé vrtačky použil velmi nekvalitní články, a nevydržely dlouho, bo se mi i jeden přerušil. Ale když jsem sečetl všechny plusy a mínusy, pro to domácí použití, kdy člověk nevrtá nebo nešroubuje denně, ale jednou za měsíc, za dva, jsem usoudil, že je vhodnější asi to kadmium...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Habesan

#8 Příspěvek od Habesan »

CZJKP1 píše:Ale dávat ,,lithiové" články do aku-vrtačky, kde původně byly články ,,Niklo-kadmiové" ?
To je, doufám, samozřejmé, že v takovém případě k nim přidám i příslušné ochrany.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ale Zaky ich tam zjavne nema...

Zpět na „Elektrické nářadí“