VN trafo
Moderátor: Moderátoři
VN trafo
- Přílohy
-
PIC_0045.JPG- Primár už jsem serval...
- (53.61 KiB) Staženo 380 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
masar píše:Lidi, co pořád s těmi TC máte? Není to nějaká choroba? (TuberCulosa):wink:
Nějak se ten Temelín využít musí, abysme tu elektriku nemuseli vyvážet. Tak pár set lidí vyrábí blesky
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
teoria okolo trafaku
len na pripomenutie:
H=N.I/l N-pocet zavitov, H intenzita mag. pola(mag. napatie) l-stredna dlzka indukcnej ciary.
B=mi0*miR*H
B-mag. indukcia, mi0-permeabilita vakua, miR-pomerna permeabilita(POZOR je to funkcia H)
miR=f(H).
ui=-dFi/dT ui-napatie indukovane v sek. vinuti, dFi/dT-casova zmena mag. indukcneho toku podla casu.
Fi=B.s s-prierez jadra
Toto by snad mohlo stacit.
Bezne ferity FONOX pouzivane v trafach VN mali max. indukciu tusim 0,2T a chodili do 100kHz
Ivan
- Artaban001
což byl původně podle několika zdrojů měnič pro 40W zářivku (s jiným trafem). Na tomhle obvodu je úžasný to, že se rozkmitá úplně z každým symetricky vinutým transformátorem. Dá se tak velice rychle spáchat zdroj VN, pokud nevadí jeho žravost a nestabilní výstup (je to samokmit). Při 24V se to trafo probije. Výkon se dá ladit změnou odporů v bázích. Na seriózní používání to není. Spíš jako "demonstrátor". Oblouk je trs jisker. Pokud se doplní mezi kolektory rezonanční kondenzátor, napětí sice mírně klesne, ale oblouky jsou oranžový a horký, schopný cokoliv hořlavýho zapálit.
- Artaban001
2. V případě výstupního proudu je to složitější - jednak je výstupní vinutí na opačným konci toho feritu a za druhé - to vinutí uvnitř je dost tenký. Odhaduji, že odběr z toho vinutí v originálním použití bude sotva v mA.
Od té doby, co jsem poznaj "zdroj jisker" pro naftové topení, tak mě nějaký rozkladový trafo nechává v klidu
- weed_smoker
Ako usmerňovače tam boli keramické valčeky s označením TV 20 - 30 +.
Ja však nepotrebujem usmerňovať. Prípadne môžem použiť nejakú modernú diódu. Ide mi hlavne o parametre toho trafa 6PN 350 31, resp. jeho VN vinutia 6PK 600 52.
Odpor vinutia je 730Ω.