VN trafo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nxn

VN trafo

#1 Příspěvek od nxn »

Zdravim, trafo má označení 6 PN 350 31.... a potřeboval bych o něm vědět co nejvíc např. sycení,počet závitů sek. atd....díky
Přílohy
PIC_0045.JPG
Primár už jsem serval...
(53.61 KiB) Staženo 380 x
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

To je takový problém změřit počet závitů? Sycení... to budeš muset navštívit fórum Tesly Orava tak před 20 lety :D
masar

#3 Příspěvek od masar »

Lidi, co pořád s těmi TC máte? Není to nějaká choroba? (TuberCulosa):wink:
nxn

#4 Příspěvek od nxn »

Já to mam na svoji zdokonalenou Plazma kouli....já bych si to změřil ,ale vůbec nevim jak ??? :oops: :taunte:
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
masar

#5 Příspěvek od masar »

Můžeš to udělat tak, že na jádro navineš nějaký známý počet závitů, pustíš do toho z nf generátoru nějaký proud a po změření napětí na všech vinutích (nejlépe osciloskopem) vypočítáš převod.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

masar píše:Lidi, co pořád s těmi TC máte? Není to nějaká choroba? (TuberCulosa):wink:

Nějak se ten Temelín využít musí, abysme tu elektriku nemuseli vyvážet. Tak pár set lidí vyrábí blesky :lol:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

teoria okolo trafaku

#7 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Treba si zhotovit pripravok k osciloskopu na meranie maagnetizacńej char. trafa(daju sa pouzit povodne vinutia), najdete to v akychkolvek skriptach, ktore sa venuju meracej technike, i zo vzorcami.
len na pripomenutie:
H=N.I/l N-pocet zavitov, H intenzita mag. pola(mag. napatie) l-stredna dlzka indukcnej ciary.
B=mi0*miR*H
B-mag. indukcia, mi0-permeabilita vakua, miR-pomerna permeabilita(POZOR je to funkcia H)
miR=f(H).
ui=-dFi/dT ui-napatie indukovane v sek. vinuti, dFi/dT-casova zmena mag. indukcneho toku podla casu.
Fi=B.s s-prierez jadra

Toto by snad mohlo stacit.

Bezne ferity FONOX pouzivane v trafach VN mali max. indukciu tusim 0,2T a chodili do 100kHz

Ivan
samec

#8 Příspěvek od samec »

Aký prúd sa z toho dá odoberať? Aký výkon dokáže preniesť? Aspoň Približne.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Tohle trafo jsem ničil ve svým prvním VN generátoru. Primár jsem dal pryč, sekundár nechal být a na místo primáru namotal tak 2X 3 až 6 závitů zvonkovýho drátu. Na to jsem připojil tento obvod http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=106&mode=flat&order=0&thold=-1
což byl původně podle několika zdrojů měnič pro 40W zářivku (s jiným trafem). Na tomhle obvodu je úžasný to, že se rozkmitá úplně z každým symetricky vinutým transformátorem. Dá se tak velice rychle spáchat zdroj VN, pokud nevadí jeho žravost a nestabilní výstup (je to samokmit). Při 24V se to trafo probije. Výkon se dá ladit změnou odporů v bázích. Na seriózní používání to není. Spíš jako "demonstrátor". Oblouk je trs jisker. Pokud se doplní mezi kolektory rezonanční kondenzátor, napětí sice mírně klesne, ale oblouky jsou oranžový a horký, schopný cokoliv hořlavýho zapálit.
samec

#10 Příspěvek od samec »

V televízore z neho liezlo 16kV. Viac nepotrebujem. Zaujíma ma však max. prúd. Budiť to chcem zosilňovačom v triede AB. Viac ma zaujíma presne definovaný výstup ako účinnosť. Chcem z toho VN laboratórny zdroj na experimenty.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

1. Budit to můžeš přímo elektronickým transformátorem pro halogeny.
2. V případě výstupního proudu je to složitější - jednak je výstupní vinutí na opačným konci toho feritu a za druhé - to vinutí uvnitř je dost tenký. Odhaduji, že odběr z toho vinutí v originálním použití bude sotva v mA.
Od té doby, co jsem poznaj "zdroj jisker" pro naftové topení, tak mě nějaký rozkladový trafo nechává v klidu ;-)
barnodaj

#12 Příspěvek od barnodaj »

Pokud pravděpodobně byla pro usměrnění použitá elektronka DY87
tak proud nebude nijak velký:
Přílohy
DY.png
DY.png
weed_smoker

#13 Příspěvek od weed_smoker »

Do tý čepice pasovala i dioda KYX30 s If 2mA (černá plastová se žlutym potiskem) nebo ta ruská selenová(bílá keramická),ta snesla i 10mA.S timhle trafem jsem viděl diodu víc než elektronku a častějc bylo buzený tranzistorem SU160(161) než pentodou PL504(509).Ty pro použití s PL504+PY88+DY87 byly obvykle ještě asfaltový.Spínací frekvence byla 15625Hz,tenkrát měly ještě snímky 50Hz,ne 100 jako dneska( bílej luminofor blikání svým dosvitem tlumil,ty barevný už hůř).
barnodaj

#14 Příspěvek od barnodaj »

Tak ona i DY87 má impulzní proud 40 mA, ale jenom 10 µs délku pulzu a max. 10% periody.
samec

#15 Příspěvek od samec »

Mám tie VN trafa asi z troch rôznych čb televízorov.
Ako usmerňovače tam boli keramické valčeky s označením TV 20 - 30 +.

Ja však nepotrebujem usmerňovať. Prípadne môžem použiť nejakú modernú diódu. Ide mi hlavne o parametre toho trafa 6PN 350 31, resp. jeho VN vinutia 6PK 600 52.

Odpor vinutia je 730Ω.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“