Měření izol.odporu vrtačky Narex EVP13...
Moderátor: Moderátoři
mohu konstatovat, neboť nedělám žádnou oficiální revizi ve smyslu norem , že izolační odpory nebo různé "dotykové" proudy mohu měřit jak je mi libo mezi čímkoliv , já ovšem při tom měření nechci odprásknout elektroniku regulátoru otáček , neb stojí cca 500-700 Kč a ty jako důchodce po Vánocích zrovna nemám
nezbývá mi než onen regulátor v obou vodičích proklemovat na "bez regulátoru" a pak již mohu měřit počínaje síťovou šňůrou až třeba po sklíčidlo. Samozřejmě L a N na zástrčce musím také propojit ,aby třeba při blbě dosedajícím uhlíku nebylo mezi L a N celé zkušební napětí ( jedná se o
sériový motor) .
K opatrnosti mě vede zkušenost z 90.let. kdy revizák, revidující vše po kancelářích a skladech od elektriky, to dělal velmi "poctivě" a co mělo nějaké vstupy či výstupy, tak tam měřil . Výsledek byl 4 počítače a pár tiskáren v pr......
Měřit přes vidlici před regulátorem je bez odpojení nebo důsledného vyzkratování regulátoru riskantní. V některých případech takto ani měřit nelze, protože se tyristory neotevřou, naopak na ně může působit vyšší měřící napětí.
Někteří elektrikáři i revizáci se měření izolačního stavu na zařízeních s elektronickými prvky vyhýbají jak čert kříži.
Když elektronika nejde odpojit, radši to neměří vůbec. U svářeček nám svého času na školení v Brumově taky tloukli do hlavy, že první krok před měřením je odpojit regulátor...
V instalaci mohou měření ovlivnit, nebo zcela znemožnit přepěťové ochrany. Pokud je nelze odpojit, měří se při sníženém zkušebním napětí 250V, kdy tyto prvky ještě nereagují. Izolační odpor přitom musí být minimálně 1MΩ.
Při vysokém riziku poškození důležitých zařízení se izolační stav neměří.
- elektrosvit
Podle mě to není správný postup, protože přes kapacitu izolační bariéry vždycky nějaký nepatrný proud poteče a fázovka se rozsvítí. Radši se ptám, ať neumřu blbej.samec píše:Zapni ju do zásuvky a prilož na skľučovadlo skúšačku. Stlač vypínač a sleduj, či sa skúšačka rozsvieti. Potom otoč vidlicu v zásuvke a všetko zopakuj.
- elektrosvit
teplotě, s ohřevem to ještě výrazně spadne . Myslím že ta doutnavka při méně než desítkách uA vidět nebude, takže odhadem je to tak +- 20 MΩ.
Jakmile pominou mrazy a moje angína, zatopím v dílně , změřím a dám vědět .
Děkuji zejména Achabovi za zájem o problém a hlavně za trpělivost s námi
staršími
mezi síťovou zástrčkou a rotorem(hřídel)+statorem (kostra) více než 1000MΩ pro obě polarity zkušebního napětí , mezi rotorem+statorem a dotyku přístupnou kovovou převodovkou taktéž více než 1000MΩ.
Orientačně změřen za provozu unikající proud z dotyku přístupných částí (přes odpor 2kΩ do PE zásuvky, s již odpojeným zkratem regulátoru ) . Při jedné "polaritě" zástrčky cca 80uA, při opačné cca 60uA , roste s otáčkami, asi jak roste amplituda vyšších harmonických a vazba je kapacitní. Nemám ale měřák měřící true efektivní hodnotu ,takže chybu
100% nevylučuji .
Metoda "SAMEC" : v jedné polaritě zástrčky není doutnavka klasické vadasky téměř vidět, ve druhé velice slabě. Netroufl bych si podle toho posuzovat bezpečnost.
Zdá se, že vrtačka je izolačně zcela ok , nánosy bordýlku zevnitř byly důkladně odstraněny a nemohou dělat svody.
Dotykový proud se u spotřebičů třídy II měří hlavně v případě větších okolních vodivých částí (vodivé kryty, skříň), pokud lze vzhledem ke konstrukci a okolnostem možnost svodu na tyto části předpokládat.