Tiskárny

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

Tiskárny

#1 Příspěvek od Skay »

Mám jen takový dotaz ohledně inkoustu a jak vlastně funguje tisková hlava ? je možné že pokaždé když zapnu tiskárnu tak dojde k uvolnění určitého množství inkoustu do určeného prostoru pod hlavou? nebo je to blbost ? a kdyby ne jaký to má smysl? 8O
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

záležní na modelu, na výrobci a na firmware, určitě se tiskárny chovají různě, některé si testujou hladinu inkoustu, některé zajedou s cartridží do parkovacího prostoru a otřou čelo s tryskama houbou, některé čistí trysky odstříknutím a taky zajíždějí do výchozí polohy kvůli kalibraci nulové pozice. No a taky se někdy sejde načasování tisku že se dočasně vyprázdní tiskový buffer, software žvejká další data třeba ze swapovacího souboru a tiskárna si mezitím zaparkuje protože si myslí že už se netiskne a tak přiklopí trysky víkem proti vysychání. Je to hampýz :lol:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od stepa »

Je to mozne...cisteni trysek v cartridge. Tiskarny to delaji jak kdy, kazdy vyrobce to ma nastavene jinak. Tezko popisovat princip kdyz ani nevim jakou tiskarnu mas a nechce se mi to vypisovat :) viz odkaz.
http://www.grafika.cz/art/tiskarny/inkjet.html

EDIT//Crifodo byl rychlejsi
Skay
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Skay »

Epson Stylus Photo R360 jak jsem se dočet pužívá piezoelektrické vystřelování inkoustu ale něco o čištění hlavy tam neni :(
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Konkrétně HP: před tiskem a po tisku. Před tiskem hlava zajede nad stírátka a podložku vystlanou filcem. Následuje odstříknutí inkoustu a při tom gumové stírátka otírají plošku z triskama (ta má ludra to dělala 2X po sobě po tisku a jednou před tiskem). Pak hlava zajede na opačný konec dráhy a "zašpuntuje" se gumovou "zátkou". Jinak se časem na tom filcu tvoří docela hezký krápník.

Jinak inkoust se vystřeluje pomocí topných tělísek, který zahřeje inkoust do varu a tím vyprskne na papír

Docela to při mém způsobu tisknutí vyplýtvalo 50% inkoustu, díky bohu, že se mi podařilo sehnat za levný peníz LED OKI.. mám ji dva roky a ještě jsem do ní nekupoval toner (inkoustovka by už sežrala 4 náplně)
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Epson má zas jiný mouchy, třeba ohledně doplňování refillama. Člověk si z toho žlutýho šmejdu těžko vybere. Utečeš jednou cestičkou, počkají na tebe jinde. Svoje prachy dostanou.
HP DJ1120 čistí přiměřeně, jde spíš o to zdržení než plýtvání inkoustem. Neznám přesně princip, ale vypadá to, že si tiskárna umí testovat odezvu kartridže na impuls k tisku, protože u nové (plné) náplně testuje jinak často než u docházející. Buď umí kontrolovat tlakování v tiskové hlavě, nebo porovnává ochlazení topného tělíska inkoustem, nevím. No a docházející kartridž umí tím testem brutálně zapéct, až stoupá dým :twisted:
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Nevím jak u ostatních značek, ale HP podle mě "počítá kapky". Protože jsem si černou náplň doplňoval sám a když jsem ji tam strčil zpět, tak to furt psalo, že je prázdná náplň a že ji třeba vyměnit.

Výrobce naplní určitou dávku inkoustu a velikost kapiček je daná konstrukcí trisek a buzením těch odpůrků. Elektronika pak jen odhaduje, kolik barvy již bylo vystříkáno. A navíc si to pamatuje výrobní číslo předchozí náplně (myšlena celá hlavice)
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Jednou jsem si vytiskl diagnostiku od HP 1220 a fakt se tam počítají kapky (jde to do stamilionů) i stránky a pamatuje se ID náplně, na druhou stranu typ co jsem používal (23 a 45) byl ještě bez čipů a podobných hovadin a tak tiskárna nemá možnost nutit svoje náboženství majiteli, protože všechno nepozná. I ta výměna se dá zakamuflovat, když vypnu tiskárnu během tisku kdy je hlava uprostřed cesty a doplním kazetu a pak zase zapnu, tiskárna si bude dál myslet, že jede s originál náplní. K ničemu to celkem není, tu frekvenci čištění si fakt dělá podle skutečné kondice inkoustu, to mám ověřeno. Taky při masivním tisku (souvislé syté plochy) často testuje a čistí. Možná jenom odpočívá a chladí.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Skay »

aha :D já jen že jsem se často hrabal v menu a docela často jí zapínal a na to že sem vytisknul jednu fotku 13x18 se mi zdálo že to sežralo dost barvy tak jestli to neni právě tím čištěním jak tak koukam asi jo :lol:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

Skay píše:aha :D já jen že jsem se často hrabal v menu a docela často jí zapínal a na to že sem vytisknul jednu fotku 13x18 se mi zdálo že to sežralo dost barvy tak jestli to neni právě tím čištěním jak tak koukam asi jo :lol:

OMG to se nediv...na spotrebni inkoustovce tisknout fotky :lol: ...spotreba jako svine. Na tohle jsou prej dobry Canonky.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Taky to chce někde ve šrotu sehnat další tři kusy stejné značky na náhradní díly - řemínky, kolečka, motory atd. - a jednou za čas udělat repas, jinak se to rozsypává přímo na stole (já jsem měl štěstí, pánové na Fú těch mých vyřadili hromadu s vadnou elektronikou, ovšem zdravou mechanikou). Já takhle provozuju mou "pracovní" HP-610C a po posledním "tuningu" už skoro rok nezlobí, dokonce zatím nikdy nezaschla. Při tisku na "ekonofast" dokonce ani moc nežere inkoust, suchá barevná cartridge ji taky nevadí. Až na ty zvuky a rychlost...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“