Jablotron Hestia 915

Manuály, rady a návody z oboru zabezpečovací techniky a elektrické zabezpečovací signalizace (EZS)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Pat_a_Mat

Jablotron Hestia 915

#1 Příspěvek od Pat_a_Mat »

Nemá někdo k dispozici schéma zapojení zabezpečovacího zařízení z Jablotronu Hestia 915? Nejedná se o instalační manuál s informacemi o připojení ústředny k jednotlivým čidlům, ale o skutečné schéma samotné řídicí desky.

Důvodem, proč to sháním, je to, že jsem zjistil problém s nabíjením hlavního záložního akumulátoru. Samotný akumulátor je v tuto chvíli bez napětí, takže je vysoká pravěpodobnost, že bude poškozen totálním vybitím. To však není hlavní problém. Kromě akumulátoru je nějaká závada na samotné řídicí desce, neboť na přívodním kabelu k akumulátoru není potřebné napětí, které by mělo právě dobíjet a občerstvovat zmiňovaný akumulátor. Proto, abych mohl identifikovat konkrétní vadnou součástku na řídicí desce, sháním to schéma zapojení. Jelikož výrobce tyto desky neservisuje a dokumentaci neposkytuje, musím si pomoci sám.
Naposledy upravil(a) Pat_a_Mat dne 30 říj 2018, 12:47, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nie je tam len "blbe" trafo, poistka, LM317 a dve diody?
mihal

#3 Příspěvek od mihal »

Skontroluj odpor asi 220R 1W pri zdroji na doske, býva upálený. Vymeň aj elyty a doplň nový AKU 12V 1,3Ah.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Zkousels tam pripojit nejaky funkcni akumulator?
Ja sice nepouzivam ty hracky od jablotronu, ale u me ustredny je to delano tak, ze pokud diagnostika zjisti vadnou baterii, posle zpravu v cem je problem a prestane nabijet aby nevznikl nejaky vetsi pruser. Zrovna vcera vecer jsem menil vadny 18Ah akumulator a po odpojeni nebylo na svorkach nic.
Pat_a_Mat

#5 Příspěvek od Pat_a_Mat »

To mě nenapadlo, že by tam naprázdno to napětí být nemuselo. Já jsem tam bez akumulátoru naměřil 2,6 V a automaticky jsem předpokládal, že by mělo být vyšší než 12V. Budu ten akumulátor muset objednat a připojit. Současně zkusmo prověřím další součástky včetně toho odporu.

Teď mě napadá, jak pak poznám, že ten nabíjecí obvod je v pořádku, když to napětí tam dodá nový akumulátor? Leda asi měřením proudu, jakým směrem teče, nebo je jiná možnost?
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Hned po pripojeni baterie by to napeti melo lezt pomalinku nahoru podle stavu vybiti baterie na cca 13,6V pokud nebude moc vybita nebo na 14,5V a nasledne klesnout na tech udrzovacich 13,6V pokud je vybita hodne (ty napeti ber s rezervou nejake te desetinky). Pokud pujde dolu, je problem v elektronice.
Cowley

#7 Příspěvek od Cowley »

To je hodne stara ustredna, to napeti by tam melo byt i bez pripojeneho AKU.
jmenobezmezery

#8 Příspěvek od jmenobezmezery »

Napětí bez akumulátoru je 7V. (zrovna změřeno)
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Já mám Hestii 905, která proti Hestii 915 nemá klávesnici ale jen klíček. U ní je napětí na fástonech baterky (tedy s baterkou vevnitř uhnilou, napětí 0V) 9,3V.
Trochu divný, myslel jsem, že tam bude víc, cca 14V, tedy maximální nabíjecí napětí 12V Pb olova.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pat_a_Mat

#10 Příspěvek od Pat_a_Mat »

Tak už jsem to dal dohromady (dlouho se čekalo na nový akumulátor) a kromě něj bylo na té ústředně potřeba vyměnit i několik dalších součástek:

1x NPN tranzistor KD 139 v obvodu regulace napájení nebo možná dobíjení akumulátoru - měl zkrat mezi dvěma vývody (tuším, že to byla báze a kolektor, ale už to nevím jistě)
2x elektrolytický kondenzátor 10 mikro/16V na různých pozicích, jejich význam neznám

Po výměně se zdá, že to bude fungovat. Nakonec ještě přikládám naměřené hodnoty, kdyby náhodou někdo řešil podobný problém:

Napětí nového akumulátoru naprázdno: 12,8V
Napětí akumulátoru při zatížení touto ústřednou (bez připojení k el. síti): 12,5 V
Napětí akumulátoru při nabíjení touto ústřednou: 13,1V a pomalu to stoupalo

Napětí na přívodu z ústředny k akumulátoru naprázdno (bez aku): 10,2 V
Nabíjecí proud z ústředny do akumulátoru: 270mA

Děkuji všem za pomoc a podporu.
Cowley

#11 Příspěvek od Cowley »

Těch 10.2V se mi nezdá.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

No já tam mám při odpojený baterce ještě míň, 9,3V. Podle mě to je střední napětí dobíjecích impulzů. Pokud připojím SLA baterku, tak to vyskočí na 12,8-13V a do baterky teče asi 18mA.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pat_a_Mat

#13 Příspěvek od Pat_a_Mat »

Zajímavý je ten rozdíl v tom nabíjecím proudu, celý jeden řád. Nebo jsi zapomněl napsat jednu nulu?
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Zalezi od toho, ci je bateria vybita...
Odpovědět

Zpět na „Zabezpečovací technika“