Jablotron Hestia 915
Moderátor: Moderátoři
Jablotron Hestia 915
Důvodem, proč to sháním, je to, že jsem zjistil problém s nabíjením hlavního záložního akumulátoru. Samotný akumulátor je v tuto chvíli bez napětí, takže je vysoká pravěpodobnost, že bude poškozen totálním vybitím. To však není hlavní problém. Kromě akumulátoru je nějaká závada na samotné řídicí desce, neboť na přívodním kabelu k akumulátoru není potřebné napětí, které by mělo právě dobíjet a občerstvovat zmiňovaný akumulátor. Proto, abych mohl identifikovat konkrétní vadnou součástku na řídicí desce, sháním to schéma zapojení. Jelikož výrobce tyto desky neservisuje a dokumentaci neposkytuje, musím si pomoci sám.
Ja sice nepouzivam ty hracky od jablotronu, ale u me ustredny je to delano tak, ze pokud diagnostika zjisti vadnou baterii, posle zpravu v cem je problem a prestane nabijet aby nevznikl nejaky vetsi pruser. Zrovna vcera vecer jsem menil vadny 18Ah akumulator a po odpojeni nebylo na svorkach nic.
Teď mě napadá, jak pak poznám, že ten nabíjecí obvod je v pořádku, když to napětí tam dodá nový akumulátor? Leda asi měřením proudu, jakým směrem teče, nebo je jiná možnost?
- jmenobezmezery
Trochu divný, myslel jsem, že tam bude víc, cca 14V, tedy maximální nabíjecí napětí 12V Pb olova.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
1x NPN tranzistor KD 139 v obvodu regulace napájení nebo možná dobíjení akumulátoru - měl zkrat mezi dvěma vývody (tuším, že to byla báze a kolektor, ale už to nevím jistě)
2x elektrolytický kondenzátor 10 mikro/16V na různých pozicích, jejich význam neznám
Po výměně se zdá, že to bude fungovat. Nakonec ještě přikládám naměřené hodnoty, kdyby náhodou někdo řešil podobný problém:
Napětí nového akumulátoru naprázdno: 12,8V
Napětí akumulátoru při zatížení touto ústřednou (bez připojení k el. síti): 12,5 V
Napětí akumulátoru při nabíjení touto ústřednou: 13,1V a pomalu to stoupalo
Napětí na přívodu z ústředny k akumulátoru naprázdno (bez aku): 10,2 V
Nabíjecí proud z ústředny do akumulátoru: 270mA
Děkuji všem za pomoc a podporu.