Tesla 4156 (minitesla) šikmé pruhy na obrazovce, zvuk jde
Moderátor: Moderátoři
Nastavení celého oscilátoru se dělalo při vyřazených obvodech synchronizace. Zkratovaly nebo se zablokovaly určité body(bod), možná přes kondenzátor. Nastavil se pohybující se obraz, a ten se měl po odblokování zasynchronizovat. Pokud to nefungovalo, musela se hledat konkrétní vadná součástka(součástky). Točit jádrem nemusí často situaci vyřešit. Já osobně jsem hlavně u ČBTV s PCF 82(802) jádry netočil, pouze výjimečně, dokud jsem si jiným jádrem z té nebo podobné cívky neodzkoušel, jak se změna indukčnosti projeví. Na rozladění opačným směrem jsem měl měděnou tyčinku. Mám dojem, že byly v plastové tyčince nebo bužírce, každou na jednom konci. V cívkách koncového stupně někdy "jadýrka" dost topila.
Takže bych začal odpojením jednoho z vývodů diody AY 102, pokud v horizontálu je. Byly minimálně dvě verze, křemíková a germaniová. Ta druhá byla v TV Darja. Odpojením napájení VN části se ale samozřejmě vyřadí i funkce řádkové synchronizace. Podrobnosti jsou v knize Československé rozhlasové a televizní přijímače. Už nevím, jestli III. nebo IV. díl od J. Kottka.
Skoda, ze uz pan Stofko nestihol dokoncit druhy diel.
Ale sorry, to jsem zas hooodne odbočil. Holt nostalgie.