tuner tesla T710A ladění

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Ano, o problémech "ustřelování stanice" vlivem "zkratů" mezi trimry v této jednotce pojednává např. tato stránka (přibližně uprostřed).
:wink:
kosi

#17 Příspěvek od kosi »

takže
napětí kolísá už před odporem r46, zatím mi stihly při měření upadnout dva elektrolyty, drát co jde na r46 mi zůstal v ruce, byl studený, tak jsem myslel že mám vyhráno a ono nic :) budu muset koupit kondenzátory abych mohl pokračovat.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Chovej se k tomu trochu šetrněji, ať nenapácháš další závady, kumulace teď není vhodná.
Nyní bys měl změřit kolísání napětí na bázi T12. Pokud bude stejně nestabilní, bude závada v obvodu předvoleb, kde budou další měření.
Ještě přikládám schema "v celku".
Přílohy
T710.png
T710.png
ronoda

#19 Příspěvek od ronoda »

masar*** Byl bys od té dobroty a dal sem i tu druhou půlku schématu.
Je to krásně čitelné, já mám nějakou horší kopii a k tomu brýle.
-Právě mám jeden na stole na vyřazení OIRT (MH1STT1) a roztažení CCIR na celou délku stupnice.
Děkuji.
masar

#20 Příspěvek od masar »

Dodávám chybějící půlku schematu.
p.s. ...a ještě desky
Přílohy
T710b.png
T710b.png
spodní pcb.png
spodní pcb.png
horní pcb.png
horní pcb.png
kosi

#21 Příspěvek od kosi »

na bázi t 12 ta samá situace, lítá tam napětí cca 1,5 V rozdíl.

jinak kolega tady psal roztáhnout ccir na celou stupnici a tu první půlku ůplně vynechat, jak moc náročný zásah by to byl, díky
kosi

#22 Příspěvek od kosi »

jinak ještě díky za přehlednější schema :)
masar

#23 Příspěvek od masar »

kosi píše:na bázi t 12 ta samá situace, lítá tam napětí cca 1,5 V rozdíl...
Tak nejprve zkontroluj stabililtu 27V na pinu 1 IO1 (MAS560) a potom na příslušném výstupním pinu (podle vybrané předvolby ladění).
Pokud je stabilní, a závada je stejná na všech předvolbách včetně "hlavního" ladění, bude závada pravděpodobně v obvodu T6-R28-R29.
Prostě tady platí: Čím víc měříš, tím víc víš.
p.s. Rozšíření CCIR na celý rozsah vyžaduje vyřadit z funkce přepínač norem (např. odpojit R44 nebo T11...) a zvětšit hodnotu R49 tak, aby na levém dorazu stupnice šlo R50 nastavit Ul= cca 11V (viz manuál).
Robert18

#24 Příspěvek od Robert18 »

Pokud tam budeš chtít dostat celé pásmo budeš muset minimálně sáhnout na oscilátor.
Jestli chceš nějaký instantní návod jak se tady rádo používá také ti jej mohu dát.

Cívku modulu A L8 o 2.5 otáčky zašroubovat a cívky L3, L5, L6 o 2.5 vyšroubovat.
Za nižší citlivost mě, ale nenadávej. Když si to poznačíš a budeš otáčet o stejný počet otáček tak se to dá vrátit zpátky. Pokud máš doma dobrý signál vystačíš si s cívkou oscilátoru. Na pokusy se dá za 200 -300 Kč pořídit Dominant.

Dle mých zkušeností i tunery do 104 MHz se sotva dohrabou na 102 MHz.
Ladícím napětím si tady nepomůžeš. Jediná možnost je do toho šáhnout.
Podle ukazatele síly signálu a funkce sterea se to dá trefit.

Tak jak tak je vada na kráse je, že Ti bude stupnice na nic Jedině pak umejt stupnici a nechat si v copy studiu vytisknout průhledný polep s přecejchovanou stupnicí.

Jde o to jestli není lepší nechat dožít tento přístroj důstojně v podobě jak měl být.
Jinak okamžitě ztrácí hodnotu.
Já jsem to právě vyřešil druhým modulem VKV, protože poslouchám 107,7 MHz.

Ahoj Robert
kosi

#25 Příspěvek od kosi »

pánové díky
zítra zas budu měřit, pak zas napíšu. a k tomu rozšíření pásma, asi to nechám tak, sestavu jsem koupil s tím že ji vyšperkuju do původního stavu, zesilovač už taky běží, gramec je v hrozným stavu a kazeťáky mám 3, kdyby měl o 2 někdo zájem :)
Robert18

#26 Příspěvek od Robert18 »

Ok pak dej vědět jak jseš spokojený s šuměním korekcí.
Sám sem neměl možnost vyzkoušet jen Dominant (hrůza) a 820 (trochu lepší).

Také přemýšlím, že si sestavu pořídím s černými bednami je roztomilá.

PS. máš k tomu i tu nožičku pod gramofon ? Tuhle jsme s kámošem přemýšleli jak to vlastně drží, protože gramofon je hlubší.
Někde jsem snad zhlédl takovou nožičku.
kosi

#27 Příspěvek od kosi »

napětí na 1 pinu io je stabilní 26,45 , vyměnil jsem ty upadlé kondenzátory, pro jistotu i ten v tom vkv modulu, byly tam stejné hodnoty tak když už jsem byl v tom.. závada trvá, navíc tuner ztratil citlivost. předtím stupnice lítala až na 4 ledky, teď s bídou 1 a už toho tolik nenaladím, tak nevím jestli jsem v tom modulu něco nepodělal. navíc ještě u zesilovače odešel levý kanál, hraje potichu. to bych bral, kdyby to předtím dělal ten samý, ale naposledy nešel pravý úplně stejným způsobem. dělá to pouze konec, korekce mám odpojené. když jsem to naposledy měřil, všecko bylo ok a po zapnutí zesilovač hrál. už z toho šílím. zesilovač je samozřejmě z710a. přijde mi že se soudruhům tahle série moc nevyvedla...

edit - zesilovač už hraje, zkrat na kabelu k bedně , cca 1 ohm, takže to hrálo potichu. bylo mi divný že se zesilovač při měření tvářil v pořádku a nehrál :)

edit II - na všech předvolbách i hlavním ladění napětí drží i při poruše

edit III - citlivost ok, studeňák u vstupu antény, nicméně závada trvá

edit IV - takže co zbývá, zkusit vyměnit t6 ?
Naposledy upravil(a) kosi dne 23 led 2019, 16:03, celkem upraveno 4 x.
kosi

#28 Příspěvek od kosi »

s tím gramofonem - hned mi bylo divný že nedrží stabilitu, stačila jedna kočka a gramec ležel na zemi :)
Přílohy
gramec.jpg
gramec.jpg
elektrosvit

#29 Příspěvek od elektrosvit »

Gramofon má nějaké oloupané bočnice, nebo byl v něčem zamontovaný?
kosi

#30 Příspěvek od kosi »

vypadá to že ho chtěl někdo obrousit, ale to půjde spravit
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“