tuner tesla T710A ladění

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

kosi píše:edit II - na všech předvolbách i hlavním ladění napětí drží i při poruše

edit III - citlivost ok, studeňák u vstupu antény, nicméně závada trvá
KTERÉ napětí? KDE naměřené?
:wink:
kosi

#32 Příspěvek od kosi »

napětí na pinech 1 3 4 5 6 mas 560 zhruba 26,4 V plus mínus nějaká setina na různých pinech
masar

#33 Příspěvek od masar »

kosi píše:napětí na pinech 1 3 4 5 6 mas 560 zhruba 26,4 V plus mínus nějaká setina na různých pinech
Takže ještě jednou, pokud je kolísání napětí na bázi T12 na všech předvolbách, je závada v obvodu tranzistoru T6 nebo T7. Doporučuji na zkoušku odpojit T6 i T5, čímž se vliv těchto obvodů vyloučí (nebo potvrdí), funkční pak budou jen 3 předvolby FM.
p.s. Ještě je vhodné změřit, že na výstupech (pin3,4,5,6) je 0V při nezvoleném vstupu.
kosi

#34 Příspěvek od kosi »

mám ten dojem že napětí bylo vždy jenom na jednom pinu, ostatní byly na nule, ale zítra to ověřím. když odpojím t5 a t6 tak vlastně odpojím hlavní potenciometr ? když se to ustálí byla závada tam ? na am mi chybí anténa, ale naladím jednu stanici a ta myslím drží. pokud se to neustálí tak je vadný t7 nebo to může být i t 12 ? díky
ještě mě napadlo, nemůžou to dělat všechny potenciometry, ale to už mi přijde moc...
masar

#35 Příspěvek od masar »

kosi píše:...když odpojím t5 a t6 tak vlastně odpojím hlavní potenciometr ?
Nejen potenciometr, ale i spodní části děliče potenciometru a předvoleb pro nastavení hranic rozsahu.
kosi píše:...když se to ustálí byla závada tam ?
Ano, pak by byla v obvodu těch vyjmutých tranzistorů.
kosi píše:...pokud se to neustálí tak je vadný t7 nebo to může být i t 12 ? díky
ještě mě napadlo, nemůžou to dělat všechny potenciometry, ale to už mi přijde moc...
Ne. Když se to po vyjmutí T6 a T7 "neustálí", bude příčina ve svodu některé z diod D2,D3,D4 (předvolby). Závada T12 je nepravděpodobná.
Je třeba stále ověřovat i napětí, která jsi měřil minule, aby se na to dalo spoléhat. Pokud je nestabilita méně "frekventovaná", může se přehlédnout.
A je nepravděpodobné, že závadu způsobuje více než jedna příčina.
Také je vhodné změřit napětí na běžcích předvoleb R13,R16,R19 v neaktivním stavu, kde musí být 0V.
kosi

#36 Příspěvek od kosi »

ok, tak snad bude na víkend muzika v dílně, u kotle je v zimě smutno. dík :)
kosi

#37 Příspěvek od kosi »

dnes jsem neměl moc času, takže odpojen t6 a t7, napětí na bázi t12 je stabilní, ale pouze na předvolbách, když otočím hlavním laděním, předvolby se vypnou a napětí začne lítat + - o půl voltu, napětí je okolo 25 voltů, napětí se otáčením potenciometru nemění, rádio nehraje :)
masar

#38 Příspěvek od masar »

Měl jsi tranzistory odpojovat a měřit postupně. Teď je musíš postupně vracet a měřit, abys zjistil, který z nich má kolísání na předvolbách na svědomí. Nejprve vrať T5 (pro AM) a měř stabilitu předvoleb.
Nečekej na každý můj "povel", nebo to do vánoc nedáme dohromady. :D
kosi

#39 Příspěvek od kosi »

t5 tam pořád je, držím se návodu - výše je pořád řeč o t6 a t7 :)
aha, tak už to čtu, t5 t6 , ale ještě před tím tam bylo 6 a 7. neva, zítra tam t7 vrátím a t5 odpojím. díky za trpělivost, snad to dotáhnu do velikonoc :)
masar

#40 Příspěvek od masar »

To je omyl, měl jsem na mysli vždy T5 a T6.
No tak tam nejprve vrať tu T7, ta s problémem nemá co dělat. T5 už neodpojuj, když jsou ty předvolby stabilní.
Potom přeměř a pokud zůstanou předvolby stabilní, dej místo T6 propojku K-E.
kosi

#41 Příspěvek od kosi »

ok :)
kosi

#42 Příspěvek od kosi »

takže t7 je zpátky dal jsem tam propojku místo t6 , rádio bylo stabilní, ok, dal jsem místo propojky KC 508, zase to začlo lítat, dal jsem tam zpátky propojku a napětí lítá dál. ještě dodám že napětí na předvolbách bez t6 i bez propojky lítá, předtím mi to chvíli drželo, ale ono to někdy dělá že to pár minut funguje a pak to teprv začne
kosi

#43 Příspěvek od kosi »

takže jsem odpojil t6 i t5, místo t5 je propojka a zatím to hraje na předvolbách i na hlavním potenciometru, napětí jsem ani neměřil, už pár minut to hraje, nechám to běžet jestli to zas není náhoda.
masar

#44 Příspěvek od masar »

Jo, takové sporadické závady vždy stojí za dvě věci... :wink:
kosi

#45 Příspěvek od kosi »

pokud to pojede, jakože zatím jo, mám to tak nechat, jenom jestli to něčemu nevadí, mě je to celkem jedno, hlavně že to hraje :)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“