Konečně důkaz k čemu vede "daunsajzink"
Moderátor: Moderátoři
Jo - a ty si myslíš, že ropák nepoužívá zvýšenou startovací dávku, že nemá až do základního vohřátí spalovacích prostorů a lambd zvýšenou bohatost směsi kvůli udržení stabilního chodu a že se tou naftou nesmejvá volej ze stěny válce? Naivko ...Sandal píše:p32 píše:Všechno stejně záleží jen na tom, na co to auto někdo používá. Na dlouhé ježdění je asi lepší nafťák a po městě (na krátké jízdy) zase benzíňák.
No vidíš a já si myslim že je to přesně naopak.Vem benzíňák a jak dlouho je u něj startovací dávka u studeneho motoru?I několik minut.Spotřeba jak bejk.Bohatá směs je to nejhorší pro olejovej film ve válci.Prostě benzín smejvá olej z válce a stěrací kroužek tim sajrajtem plní vanu.Olej je pak cítit po benzínu jako blázen a řídkej jak voda.To jsem si nevymyslel ale na vlastní kůži zažil u Feldy 1.6 MPi.Proto jsem koupil nafťáka a ten šlape jak hodinky
A kutilmile - nelituju tě
kevin_mitnick píše:p32 píše:Měl jsem dojem, že se tu bavíme o autech.Sandal píše:Ta Felda jezdila 5km do práce a 5 z práce.Pak žrala olej jak divá a dávali sme s tátou jinej motor
Co mas proti Felde??
A co bych jako měl mít proti Feldě? Já jsem měl dojem, že se bavíme o autech a jejich PHM. Domácí servisy s výměnou motorů bysme mohli snad vynechat. Všichni mojí známí zatím měnili jen rozvody, termostat a pod., ale ne rovnou celý motor.
A že si Sandal myslí, že je to naopak? Kaźdý má svůj názor a podle toho jezdí. Benzín nastartuje vždy, i v zimě. Nafťák zase táhne od spodku a je vhodnější pro automaty a na delší cesty. Já mám auto na ježdění od bodu A do bodu B. Na rozborku a vytahování motoru mám veterány.
EKKAR píše:Jo - a ty si myslíš, že ropák nepoužívá zvýšenou startovací dávku, že nemá až do základního vohřátí spalovacích prostorů a lambd zvýšenou bohatost směsi kvůli udržení stabilního chodu a že se tou naftou nesmejvá volej ze stěny válce? Naivko ...
Samo že má startovací dávku.Dokonce si ji na zimu přes diag zvyšuju.Startovací dávka zmizí ihned po dosažení volnoběžných otáček což je u VW 1.9 PD 903ot/min.Krásně vidim ty hodnoty v mg vstřikovaneho paliva na diagnostice.A nafta opravdu nesmejvá olej z válce neboť je vstřikována do spalovacího prostoru v pístu, kde ihned shoří.Ten samej případ jako diesel je přímo vstřik benzín.Navíc nafta je pochopitelně mastná takže se namá cenu o tom bavit
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- tomasjedno
Máš základní poměr pro teoreticky bezezbytkový spálení SMĚSI paliva a vzduchu, kterýmu se říká STECHIOMETRICKEJ POMĚR. A je úplně jedno, jestli směs vytváříš Venturiho trubicí (karburátorem) nebo vstříknutím do sání případně přímo do válce - VŽDYCKY dojde k promíchání paliva se vzduchem a někdy až dodatečně po zážehu, v jinejch motorech zároveň s promícháváním dochází k zahoření vzniklý směsi a k jejímu spálení. Kdyby se nevytvořila směs, nemohlo by dojít ke spálení - protože prostě by nedošlo ke smíchání paliva s okysličovadlem. A protože ideálně stechiometrická směs (14,78 hmotnostních dílů vzduchu na 1 díl paliva) nedokáže u běžnýho motoru za teploty vnitřního povrchu stěn spalovacího prostoru nižší než cca 150°C udržet stabilní chod, musí se prostě směs pro každej jeden spalovací cyklus OBOHATIT PALIVEM - hlavním důvodem je snadnější zapálení takový směsi - a je jedno jestli je homogenní u zážeháku nebo nehomogenní u bodovýho vstřiku ropáku. Prostě zvýšenej poměr paliva usnadňuje start při nízkejch točkách a stabilizuje chod do doby, než se začnou ohřejvat spalovací prostor(y) a vejfukový svody, tlumič(e) a v dnešní době i nezbytný katalyzátory, lambdy a filtry pevnejch částic.... A pořád se tomu dá říkat SMĚS, protože váha vstříknutýho paliva v poměru k nasátýmu vzduchu udává vždycky nějakej SMĚŠOVACÍ POMĚR ...Hubert_79 píše:U dieselu je nějaká směs, u které se nastavuje nějaká bohatost?
To by mi taky zajímalo
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Já nevím, jestli jsem tady sám, kdo kdy jezdil s dehťákovým motorem třeba v ještěrkách DESTA - tam byly podle velikosti a nosnosti tříválce a čtyřválce Zetor (v těch nejmenších samozřejmě ne, v těch byly motory z dvanáctsettrojky), nebo ve starejch Aviích - jejich motor byl původní konstrukce MANu. Všecko osazený řadovýma pístkovýma vstřikovacíma čerpadlama Motorpal nebo Jikov nebo kterýho vejra - já si je tenkrát nijak podrobně neprohlížel, byl jsem rád že to startovalo a jakž-takž jezdilo. Ale protože jsem byl často v situaci, že na noční jsem byl jedinej kdo s tou ještěrkou uměl jezdit, tyhle manipulace jsem se naučit musel, i když jsem ofiko ve smlouvě práci řidiče ještěrky neměl. Ale starý traktoristi, co jezdili ještě starýho "Supra", "Majora" a dost možná ještě i "Krystala" se s těmahle věcma prali denně ...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: