Konečně důkaz k čemu vede "daunsajzink"

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
TAKJAN

#46 Příspěvek od TAKJAN »

Souhlas. Felicie nejlepší auto od koncernu.
EKKAR

#47 Příspěvek od EKKAR »

Sandal píše:
p32 píše:Všechno stejně záleží jen na tom, na co to auto někdo používá. Na dlouhé ježdění je asi lepší nafťák a po městě (na krátké jízdy) zase benzíňák.

No vidíš a já si myslim že je to přesně naopak.Vem benzíňák a jak dlouho je u něj startovací dávka u studeneho motoru?I několik minut.Spotřeba jak bejk.Bohatá směs je to nejhorší pro olejovej film ve válci.Prostě benzín smejvá olej z válce a stěrací kroužek tim sajrajtem plní vanu.Olej je pak cítit po benzínu jako blázen a řídkej jak voda.To jsem si nevymyslel ale na vlastní kůži zažil u Feldy 1.6 MPi.Proto jsem koupil nafťáka a ten šlape jak hodinky
Jo - a ty si myslíš, že ropák nepoužívá zvýšenou startovací dávku, že nemá až do základního vohřátí spalovacích prostorů a lambd zvýšenou bohatost směsi kvůli udržení stabilního chodu a že se tou naftou nesmejvá volej ze stěny válce? Naivko ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
p32

#48 Příspěvek od p32 »

kevin_mitnick píše:
p32 píše:
Sandal píše:Ta Felda jezdila 5km do práce a 5 z práce.Pak žrala olej jak divá a dávali sme s tátou jinej motor
Měl jsem dojem, že se tu bavíme o autech. :lol:

Co mas proti Felde??

A co bych jako měl mít proti Feldě? Já jsem měl dojem, že se bavíme o autech a jejich PHM. Domácí servisy s výměnou motorů bysme mohli snad vynechat. Všichni mojí známí zatím měnili jen rozvody, termostat a pod., ale ne rovnou celý motor. :lol: Ano, felda byla svého času nejlepší od koncernu, ale to už je minulost. Dnes je to přece oktávka.

A že si Sandal myslí, že je to naopak? Kaźdý má svůj názor a podle toho jezdí. Benzín nastartuje vždy, i v zimě. Nafťák zase táhne od spodku a je vhodnější pro automaty a na delší cesty. Já mám auto na ježdění od bodu A do bodu B. Na rozborku a vytahování motoru mám veterány.
Sandal

#49 Příspěvek od Sandal »

EKKAR píše:Jo - a ty si myslíš, že ropák nepoužívá zvýšenou startovací dávku, že nemá až do základního vohřátí spalovacích prostorů a lambd zvýšenou bohatost směsi kvůli udržení stabilního chodu a že se tou naftou nesmejvá volej ze stěny válce? Naivko ...

Samo že má startovací dávku.Dokonce si ji na zimu přes diag zvyšuju.Startovací dávka zmizí ihned po dosažení volnoběžných otáček což je u VW 1.9 PD 903ot/min.Krásně vidim ty hodnoty v mg vstřikovaneho paliva na diagnostice.A nafta opravdu nesmejvá olej z válce neboť je vstřikována do spalovacího prostoru v pístu, kde ihned shoří.Ten samej případ jako diesel je přímo vstřik benzín.Navíc nafta je pochopitelně mastná takže se namá cenu o tom bavit :beer:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Lukas-Peca »

EKKAR: U dieselu je nějaká směs, u které se nastavuje nějaká bohatost?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Hubert_79 »

U dieselu je nějaká směs, u které se nastavuje nějaká bohatost?

To by mi taky zajímalo :P
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
tomasjedno

#52 Příspěvek od tomasjedno »

No neříká se tomu tak, ale na principu to nic nemění. U benzíňáků se to už dnes používá spíš jen z historických důvodů, kdy dříve se směs u benzíňáků připravovala v karburátoru.
EKKAR

#53 Příspěvek od EKKAR »

Hubert_79 píše:
U dieselu je nějaká směs, u které se nastavuje nějaká bohatost?

To by mi taky zajímalo :P
Máš základní poměr pro teoreticky bezezbytkový spálení SMĚSI paliva a vzduchu, kterýmu se říká STECHIOMETRICKEJ POMĚR. A je úplně jedno, jestli směs vytváříš Venturiho trubicí (karburátorem) nebo vstříknutím do sání případně přímo do válce - VŽDYCKY dojde k promíchání paliva se vzduchem a někdy až dodatečně po zážehu, v jinejch motorech zároveň s promícháváním dochází k zahoření vzniklý směsi a k jejímu spálení. Kdyby se nevytvořila směs, nemohlo by dojít ke spálení - protože prostě by nedošlo ke smíchání paliva s okysličovadlem. A protože ideálně stechiometrická směs (14,78 hmotnostních dílů vzduchu na 1 díl paliva) nedokáže u běžnýho motoru za teploty vnitřního povrchu stěn spalovacího prostoru nižší než cca 150°C udržet stabilní chod, musí se prostě směs pro každej jeden spalovací cyklus OBOHATIT PALIVEM - hlavním důvodem je snadnější zapálení takový směsi - a je jedno jestli je homogenní u zážeháku nebo nehomogenní u bodovýho vstřiku ropáku. Prostě zvýšenej poměr paliva usnadňuje start při nízkejch točkách a stabilizuje chod do doby, než se začnou ohřejvat spalovací prostor(y) a vejfukový svody, tlumič(e) a v dnešní době i nezbytný katalyzátory, lambdy a filtry pevnejch částic.... A pořád se tomu dá říkat SMĚS, protože váha vstříknutýho paliva v poměru k nasátýmu vzduchu udává vždycky nějakej SMĚŠOVACÍ POMĚR ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Lukas-Peca »

Diesel nasává vzduch a množstvím vstříknutého paliva se určuje výkon. Takže kromě chodu na maximální výkon diesel pracuje vždy s výrazným přebytkem vzduchu, na stechiometrický poměr se tam vůbec nehraje. Já jsem teda nezaznamenal, že by nějaký starý diesel s mechanickým vstřikováním měl korekci volnoběžné dávky podle teploty.
EKKAR

#55 Příspěvek od EKKAR »

Na starejch vstřikovacích čerpadlech bejvávalo mechanický tlačítko označovaný jako "zimní start" - po jeho zaaretování čerpadlo dávalo až do prvního aktivního sešlápnutí plynu vyšší než volnoběžnou dávku nafty. Po naskočení motoru a prvním ťuknutí na plynovým táhle tlačítko vyskočilo a volnoběh spadnul zpátky na původně nastavenou hodnotu. Dávka se samozřejmě u "cold startu" zvyšovala úplně normálně šlapáním na plynovej pedál resp. šroubovacím táhlem "ručního plynu".

Já nevím, jestli jsem tady sám, kdo kdy jezdil s dehťákovým motorem třeba v ještěrkách DESTA - tam byly podle velikosti a nosnosti tříválce a čtyřválce Zetor (v těch nejmenších samozřejmě ne, v těch byly motory z dvanáctsettrojky), nebo ve starejch Aviích - jejich motor byl původní konstrukce MANu. Všecko osazený řadovýma pístkovýma vstřikovacíma čerpadlama Motorpal nebo Jikov nebo kterýho vejra - já si je tenkrát nijak podrobně neprohlížel, byl jsem rád že to startovalo a jakž-takž jezdilo. Ale protože jsem byl často v situaci, že na noční jsem byl jedinej kdo s tou ještěrkou uměl jezdit, tyhle manipulace jsem se naučit musel, i když jsem ofiko ve smlouvě práci řidiče ještěrky neměl. Ale starý traktoristi, co jezdili ještě starýho "Supra", "Majora" a dost možná ještě i "Krystala" se s těmahle věcma prali denně ...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Lukas-Peca »

To ale mluvíš o startu, ne o tom, co se děje potom...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Hubert_79 »

Směs... No jen jestli jsi to nenapsal moc KRÁTCE a NEVOBJEVNĚ.
Řadová čerpadla pro vznětové motory u nás vyráběl Motorpal Jihlava (případně závod Velké Meziříčí). U VZNĚTOVÉHO motoru se nic nezapaluje, proto vznětový. To jen na vokraj :)
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
TAKJAN

#58 Příspěvek od TAKJAN »

Crystal už to neměl. Jinak u nás se tomu říkalo "čudla".
Sadra17

#59 Příspěvek od Sadra17 »

TAKJAN píše:Crystal už to neměl. Jinak u nás se tomu říkalo "čudla".

novější zetory to taky měli, jen se to neovládalo mechanicky ale samočinně tlakem oleje :wink: proto nový čerpadla už neměli samostatnou náplň ale společnou s motorem
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#60 Příspěvek od PeteBurns »

To je klasika, Fekkarmann znovu perli o niecom, o com nema ani potuchy, no a samozrejme to by nebolo tomasjedna alebo forbiddena, aby mu neliezli do rici a nezastavali sa ho :lol: Nie, ani sa tomu tak nehovori, ani to v principe nie je podobne, zvysena startovacia davka paliva nema absolutne nic spolocne s bohatostou zmesi ;) Okrem toho nafta je mastna, malinko vyssia davka za studena ziadny rozdiel neurobi, a spotreba je trochu vyssia, zatial co u benzinaku moze byt aj 2x vacsia a presne ako spomenul Sandal, zmyva olejovy film a kondenzuje na studenych stenach a riedi olej - ale to je zbytocne hovorit niekomu, kto rozobraty motor nevidel ani z rychlika, ked v tuneli stal :lol: Bezne maju dieslaky aj po 500tis km krasne steny valcov, zatial co benzinaky po 300tis km vyrazny odskok navrchu, ako su valce viditelne opotrebovane od kruzkov...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“