Jednoduchý zesilovač
Moderátor: Moderátoři
Jednoduchý zesilovač
tak jsem si v simulátoru zapojil jednoduchý jednotranzistorový zesilovač a potřeboval bych se zeptat na jednu věc. Do zdroje stejnosměrného napětí proniká střídavý proud z generátoru. Hádám, že tohle bude určitě zdroji typu baterie vadit. Řeší se nějak tato skutečnost, aby stejnosměrný zdroj nebyl namáhán střídavým proudem ze vstupu a neníčil se? Děkuji za odpověd.
circuit
P.S. - zpomal si tu simulaci a koukej se na rychlost značek imitujících tok proudu. Skutečně střídavej proud = proud opravdu měnící svůj směr na opačnej a zas zpátky teče jen skrz část obvodu zahrnující tranzistor T, odpor 3Ω v jeho emitoru, kondenzátor 22nF připojenej k jeho kolektoru a zatěžovací odpor 1kΩ - změnu způsobuje změna velikosti napětí v uzlu (odpor 60Ω + kolektor tranzistoru + kondenzátor 22nF) závislá v čase podle okamžiýho vybuzení tranzistoru a měřená proti společnýmu vodiči. Ve zbytku obvodu teče proud jen jedním směrem - i když ne časově stálej, ale právě ve stejným rytmu kolísající.
A kutilmile - nelituju tě
Dolpi píše:Já jsem se díval na vodič, který vede do mínusové zdířky zdroje. Tam se pohybuje napětí něco okolo 0.9V až -0.9V.
Zapomněl jsi určit zem=nulový potenciál (v simulátoru ground). Pokud to neurčíš, simulátor to asi má plovoucí nebo co.
Jo a v tom export as link je i tlačítko create short link, tak ho používej...
http://tinyurl.com/y86c2htn
PS: ty hodnoty jsi házel asi jen tak co tě zrovna napadlo, že? Pro 50Hz je 22nF skoro neprůchozí.
EKKAR píše: Střídavá složka se uzavírá přes vnitřní impedanci zdroje a vyvolává na ní střídavej úbytek napětí, kterej se projevuje jako ZVLNĚNÍ NAPÁJECÍHO NAPĚTÍ. A to je asi tak všo, nic dalšího střídavýho tam přes ten zdroj neteče ...
Tak se sem ještě vracím s jednou otázkou. Snažím se přijít na to, jak se vlastně uzavírá střídavá složka přes vnitřní impedanci zdroje. Mohl by si mi to prosím trochu blíže vysvětlit? Děkuji.
- weed_smoker