Jednoduchý zesilovač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dolpi

Jednoduchý zesilovač

#1 Příspěvek od Dolpi »

Zdravím,
tak jsem si v simulátoru zapojil jednoduchý jednotranzistorový zesilovač a potřeboval bych se zeptat na jednu věc. Do zdroje stejnosměrného napětí proniká střídavý proud z generátoru. Hádám, že tohle bude určitě zdroji typu baterie vadit. Řeší se nějak tato skutečnost, aby stejnosměrný zdroj nebyl namáhán střídavým proudem ze vstupu a neníčil se? Děkuji za odpověd.

circuit
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Použij k té simulaci taky vlastní rozum.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Zdroj je stejnosměrnej, tudíž je zdrojem proudu jen JEDNÝ POLARITY - a ten proud se v závislosti na vybuzení celýho zešilovače mění co do absolutní velikosti. Lidově řečeno, KOLÍSÁ MEZI KLIDOVOU A MAXIMÁLNÍ HODNOTOU - ale jeho směr se nemění. Říká se tomu, že proud má stejnosměrnou a střídavou složku (část proudu teče trvale a část se v čase mění). Střídavá složka se uzavírá přes vnitřní impedanci zdroje a vyvolává na ní střídavej úbytek napětí, kterej se projevuje jako ZVLNĚNÍ NAPÁJECÍHO NAPĚTÍ. A to je asi tak všo, nic dalšího střídavýho tam přes ten zdroj neteče ...

P.S. - zpomal si tu simulaci a koukej se na rychlost značek imitujících tok proudu. Skutečně střídavej proud = proud opravdu měnící svůj směr na opačnej a zas zpátky teče jen skrz část obvodu zahrnující tranzistor T, odpor 3Ω v jeho emitoru, kondenzátor 22nF připojenej k jeho kolektoru a zatěžovací odpor 1kΩ - změnu způsobuje změna velikosti napětí v uzlu (odpor 60Ω + kolektor tranzistoru + kondenzátor 22nF) závislá v čase podle okamžiýho vybuzení tranzistoru a měřená proti společnýmu vodiči. Ve zbytku obvodu teče proud jen jedním směrem - i když ne časově stálej, ale právě ve stejným rytmu kolísající.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Dolpi

#4 Příspěvek od Dolpi »

Děkuji za vysvětlení. Já jsem se díval na vodič, který vede do mínusové zdířky zdroje. Tam se pohybuje napětí něco okolo 0.9V až -0.9V. To mě zmátlo. Vůči kladnému pólu zdroje by se měl chovat jako nulový potenciál, tím pádem by tam mělo být 0V.
JoDiK

#5 Příspěvek od JoDiK »

Dolpi píše:Já jsem se díval na vodič, který vede do mínusové zdířky zdroje. Tam se pohybuje napětí něco okolo 0.9V až -0.9V.

Zapomněl jsi určit zem=nulový potenciál (v simulátoru ground). Pokud to neurčíš, simulátor to asi má plovoucí nebo co.
Jo a v tom export as link je i tlačítko create short link, tak ho používej...
http://tinyurl.com/y86c2htn
PS: ty hodnoty jsi házel asi jen tak co tě zrovna napadlo, že? Pro 50Hz je 22nF skoro neprůchozí.
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

co trochu změnit součástky ?

http://tinyurl.com/y9hexd75
Dolpi

#7 Příspěvek od Dolpi »

Hodnoty kondenzátorů jsem tam jen tak hodil, ostatní jsem spočítal. Už jsem si našel vzoreček pro výpočet vazebních kondenzátorů. Děkuji moc za vysvětlení a následnou opravu. :)
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

A co takhle ještě zpomalit simulaci, aby to celý bylo zřetelně vidět?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Dolpi

#9 Příspěvek od Dolpi »

EKKAR píše: Střídavá složka se uzavírá přes vnitřní impedanci zdroje a vyvolává na ní střídavej úbytek napětí, kterej se projevuje jako ZVLNĚNÍ NAPÁJECÍHO NAPĚTÍ. A to je asi tak všo, nic dalšího střídavýho tam přes ten zdroj neteče ...

Tak se sem ještě vracím s jednou otázkou. Snažím se přijít na to, jak se vlastně uzavírá střídavá složka přes vnitřní impedanci zdroje. Mohl by si mi to prosím trochu blíže vysvětlit? Děkuji.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Protože je nasuperponovaná na stejnosměrnou, tak jednou se ze zdroje (přes sériově řazenou jeho vnitřní impedanci) odebírá víc a podruhý míň proudu - prostě nějakej minimální proud teče trvale a další se k němu přidává podle časovýho průběhu toho signálu. No a to je vlastně všecko - při vyšším odběru vzniká na vnitřní impedanci vyšší úbytek a to je ta střídavá složka, která vzniká právě jako úbytek napětí na odporu a jako taková se na něm i maří na teplo ...
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Pokud chci opravdu něco jednoduchýho,použiju nějakej vypájenej TV konec nebo TDA2030.Zesilovače s tranzistorama zas tak jednoduchý nejsou,je potřeba nastavit klidovej proud a pracovní body,tranzistory by se měly vybírat,dost záleží i na rozmístění a tepelný vazbě k chladiči atd.
Dolpi

#12 Příspěvek od Dolpi »

Jojo, už to vidím. Ten střídavý zdroj vlastně přivírá a otevírá tranzistor.
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Co tak zkusit ty přívodní dráty od baterie, nebo co v tom máš za zdroj, zablokovat elektrolytem větší kapacity?
Neměli Vás tohle naučit už nejpozději v druháku střední školy?
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Ti nevím, ale mě učili, že baterka je elektrolyt s obrovskou kapacitou. Teda když má krátký dráty. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“