elektronika C431D
Moderátor: Moderátoři
elektronika C431D
Zapni zdroj samotný, zatížený na 130V výstupu žárovkou 240V, 25W. Pokud zdroj poběží a žárovka bude žlutě svítit, hledej chybu v televizi.
Začni odpojením násobiče od vn trafa, jestli se rozeběhne. Když ne, zkontroluj VT4, nahradit ho můžeš SU 160, BU208, BU508, těch je dost.
Jestli ale bude kvokat i bez zátěže, čeká tě výměna elektrolytů na výstupu zdroje C20-C24 (u toho konektoru, kterým to pokračuje dál do televize, začni a, když to nepomůže, jsou na řadě kondíky v primární části C2, C8, C14 a C25).
C11 a C13 to většinou nedělají, ale vyloučené to není.
Pro zkoušení je napřed potřeba vyrobit si z kšandy a násuvných konektorových dutinek propojovací kabel, jinak se nedá měřit a zkoušet. Zdroj je prasecky řešen a vyniká nespolehlivostí polovodičů. Po té době můžou být v tahu i elyty. Často u téhleTV odcházely IO v RGB zesilovačích, ale odešel mi tam i vstupní PIN útlumový článek, nf zesilovač, kmitačka reproduktoru, pak asi 2 pozice na předvolbách zůstaly trvale zapnuté a musely se odpojit...
Zdroj se startuje komplikovaným způsobem a po naběhnutí by se měl synchronizovat na řádkovém kmitočtu, jinak mňouká a napětí dost ujíždí.
Fuj, už jen po té vzpomínce jsem se zarosil.
Ani zdroj není nijak synchronizovaný s řádkovým kmitočtem (to měl typ C430 s dvojím napájením 220VAC/12VDC).
Zcela jiná situace je ovšem u vzhledově shodných modelů 430 a 432, které zde byly kupovány od sovětských vojáků. Jejich obvodové řešení při použití typicky ruských hybridních IO nebylo obvyklé a vysoce složitý a velmi poruchový zdroj přidal opravářům hodně vrásek.
Takže model 431 - to je brnkačka.
Před pár lety jsem jej koupil za láhev od kolegy se slabou obrazovkou. Novou obrazovku jsem sehnal v Retonu za cca 600 Kč a od té doby (asi 6 let) jede bez nejmenších problémů.
Hifista mimo jiné píše:Před pár lety jsem jej koupil za láhev od kolegy se slabou obrazovkou. Novou obrazovku jsem sehnal v Retonu za cca 600 Kč a od té doby (asi 6 let) jede bez nejmenších problémů.
Tak to byla asi jedna z posledních, já ji už 4 roky marně sháním.
(Do 430 na mě čeká jedna u Tábora, domluvili jsme se i na ceně, ale nemám spojení a už 4x jsem tam měl odvoz, jen mít adresu).