Napájení kamery v autě

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Napájení kamery v autě

#1 Příspěvek od mi-ro »

Pořídil jsem si kameru do auta. Je napájená 5V adaptérem ze zásuvky zapalovače. Jenže ten je stále pod napětím. Abyc nezapomínal vypínat/zapínat, chci ubastlit takovýto spínač. V autě je v klidu 12V, po natočení motoru 14V. Dělič bych spočítal na 13V. Mohlo by to fungovat?
Přílohy
20190217_142749.jpg
20190217_142749.jpg
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Neriskoval bych to a dal bych před napáječ kamery klasický autorelátko ovládaný od svorky 15 nebo 15a (spínaný plus za spínací skříňkou, případně ještě za pojistkou) - nebo bych ubastlil přívod pro kameru rovnou z tý svorky 15/15a. Pak se kamera zapne bez dalšího úkonu už při zapnutí zapalování ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Takový řešení je mi jasný ale chtěl jsem to řešit bez kuchání palubky a montáže další nějaký zásuvky. Tu původní chci nechat tak jak je, pod stálým napětím. Jinak jištění ap. není ve schema řešeno. Jde jen o funkčnost obvodu sepnutí po nastartování. Něco podobné měly i ŘJ denního svícení. Tam to snad fungovalo na principu snímání poruch a hvízdání altíku.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Co to je za auto? Koncern?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Škoda, sněhulák.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

To relativně v pohodě nacpeš k pojistkám - otevřeš řidičovy dveře a vyloupneš boční krycí víčko palubky, tam uvidíš zadní stranu pojistkový skříně a relátka. Můžeš se tam napíchnout přímo na tu svorku 15a. Celou palubku kuchat nemusíš, dá se to zvládnout - je to ale lepší dělat ve dvou člověkách. Drát ke kameře pak provlíkneš podél tý příčný trubky = výztuhy karosérie (dlouhým pomocným drátem) na stranu spolujezdce a tam pod tapecem A-sloupku nahoru nebo ho vyvedeš rovnou pod tapecem A-sloupku u řidiče nahoru nad čelní sklo - tam se dá prstama zastrčit za stropnici a vytáhnout v podstatě kdekolv na horní hranu čelního skla. Pokud máš kameru dole nad výdechama větrání, dá se kabel schovat mezi ty výdechy. Když bys potřeboval víc místa, musel by sis zjednat přístup pod kryt nad pedálem spojky. Musel bych se podívat, jestli mám ke sněhulákovi dílenskou příčurku (v pdf), ale myslím že to zvládneš i bez ní ...
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Já mám taky trvalé napájení, ale naštěstí je u zrcátka jak trvalé, tak spínané. A nakonec jsem tam musel přidat přepínač, protože při provozu na vypínané napětí se kamera za pár dní bez ježdění vybije, takže ji musím občas dobíjet. Baterku v kameře jsem už měnil. Většinou to jsou pár mAh.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#8 Příspěvek od PeteBurns »

Co ste to za smejdy nakupili :) Ved uz aj lacne kamery maju moznost pripojenia do OBDII a zapinaju a vypinaju sa automaticky, plus maju parkovaci mod, kedy sa zapnu a nahravaju iba pocas pohybu v pripade potreby...
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Děkuji za rady. Moje kamera má také detekci pohybu ale to nefunguje spolehlivě a už vůbec ne za šera. Nebudu ji připojovat ano do OBD. Chci si jen vyrobit automatický spínač napájení který předřadím měniči a to bez zásahu do instalace vozu. Nic víc. Má to své důvody, kamera bude přenosná. Proto bych rád nechal prověřit můj nápad se zapojením.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#10 Příspěvek od PeteBurns »

A to napajanie z autozapalovaca bude spolahlive? :D Ak sa pouziju presne a tepelne stabilne rezistory, nema to preco nefungovat, TL431 je presna referencia. Otazka je, na aky okruh je pripojena ta zasuvka zapalovaca a co to urobi pri zapnuti vykonnejsieho spotrebica, ak tam poklesne napatie...
dred

#11 Příspěvek od dred »

Asi to moc komplikuješ s tým automatickým spínaním.
Ja som si DC menič napojil na stropné svietidlo (má 2 prívody +12V, jeden trvalý-aktivovaný dvernými spínačmi a druhý cez spínačku). Menič som schoval v dutine za svietidlom a von vyviedol len potrebný kus kábla s USB konektorom.
Zapnem/vypnem klúčik, kamera sa aktivuje/deaktivuje.
Olchor

#12 Příspěvek od Olchor »

Jen k tomu schematu - 431 má min. proud 1mA, takže je ještě potřeba přidat odpor mezi B-E trandu, cca 330Ω.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#13 Příspěvek od PeteBurns »

Urcite? :twisted:
masar

#14 Příspěvek od masar »

Určitě. :wink:
breta1

#15 Příspěvek od breta1 »

Osobně vidím problém v tom, jakou hranici napětí zvolit pro sepnutí.
Když zvolíš 13,5V - může se asi stát, že když budeš mít zapnutých moc spotřebičů (světla, větrák topení, vyhřívání sedaček, skel, mlhovky a já nevím co), tak možná na volnoběh to spadne pod 13-13,5V a vypne to nebo to bude blikat.
Asi bych ale volil variantu, jakou mám ve světlech pro denní svícení, mám to tam od 2011, bylo to z Lidlu za 6 stovek. Funguje to na zvlnění napětí od altíku, naprosto spolehlivě, po připojení to svítí asi 20s, pak to zhasne a po nastartování už to svítí pořád. Jak je to uvnitř v těch světlech zapojené nevím, možná se ti to zapojení podaří někde sehnat. Akorát jsem změřil, že to v klidu bere asi 6mA, to by se snad dalo akceptovat.
Když jsem to zkoušel na stole, tak jsem plusový vodič od +12V zapnul přes ty tlusté vodiče trafopájky s připojenou pájecí smyčkou (t.zn. na napětí asi 0,5V), a světla se tou trafopájkou spolehlivě spínala (tím jsem simuloval vlastně zvlnění od altíku).
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“