Přerušený kabel od reprobeden

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peterseal

#16 Příspěvek od Peterseal »

Ja mám pre takéto prípady lokátor.
Nájde to kábel aj v stene, je to rýchle a bezpečné.
Vysielač vysiela signál a prijímač prijíma, vie to tak do 20cm. Výhodou je, že to vie pracovať v sieti pod napätím aj bez napätia.
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Mám taky něco podobnýho - akorát do 150V. Bohužel ale každý jej nemá..
starecd

#18 Příspěvek od starecd »

Zdar pánové, všem moc děkuji, ale lokátor nelze použít, bo dvojlinku 6m mám vedenou napříč pokojem a na koberci jsou různé těžší kusy nábytku. Holt budu muset položit bednu na "čumák", protože zrovna tento kabel je jak naschvál bez rezervy vyhodím ze svorek a budu doma hned. Radši jsem si už zamluvil 14m nové dvojlinky koupené při doprodeji starých zásob, tak uvidíme. Stejně by mě to čekalo, kabel je tak už téměř 20let.
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Kdysi jsem hledal místo přerušení kabelu měřičem kondenzátorů:
Změřil jsem kapacitu kabelu na začátku a na konci a podle poměru výsledných hodnot jsem tipnul místo přerušení. Přesnější místo pak odvodíš podle situace
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

To s tou kapacitou není blbej fígl. Akorát netuším, jak by se to chovalo u lidí, co mají k bednám koupený stejně dlouhý káble, ale kvůli nesymetrickýmu umístění zešilovače a beden mají nadbytečnou dýlku kabelu smotanou někde za nábytkem do "kolečka" jak je často vidět u "pořádkumilovnejch" lidí - to "kolečko" musí vytvářet poměrně nezanedbatelnou indukčnost, která bude takový měření ovlivňovat. A určitě ne jenom případný měření, určitě i běžnej provoz. Já osobně mám taky nestejně daleko bedny od zesilovače - a abych neměl nestejně velký impedance vedení, mám "nadbytečnou dýlku" poskládanou "cik-cak" do meandru za nábytkem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#21 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:- to "kolečko" musí vytvářet poměrně nezanedbatelnou indukčnost, která bude takový měření ovlivňovat. A určitě ne jenom případný měření, určitě i běžnej provoz...
A jakou indukčnost má cívka, která má řekněme deset závitů v jednom smyslu a deset závitů v opačném smyslu vinutí? Už jsi někdy naměřil klešťákem nějaký proud na takto smotané dvoulince? :wink:
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Já to spíš myslel jako LC obvod ve spojení s vlastní kapacitou žil proti sobě než jako sériovou indukčnost vedení. Pikofaradový kapacity taky neměříš kilohertzem, ale úměrně k malý kapacitě zvedneš kmitočet, abys nemusel rozlišovat pikoampéry.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
masar

#23 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:....Pikofaradový kapacity taky neměříš kilohertzem, ale úměrně k malý kapacitě zvedneš kmitočet, abys nemusel rozlišovat pikoampéry...
...Já osobně mám taky nestejně daleko bedny od zesilovače - a abych neměl nestejně velký impedance vedení, mám "nadbytečnou dýlku" poskládanou "cik-cak" do meandru za nábytkem ...
Hmm...A na jakém kmitočtu tedy provozuješ ten svůj "meandr"? :wink:
starecd

#24 Příspěvek od starecd »

Pachatel je jasný, hodil jsem tam plochou baterku a neprojde ani volt, bedna reagovala. Je pravda, že tento kabel jde "delší" cestou, takže měl vyšší pravděpodobnost poškození.
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

masar píše:
EKKAR píše:....Pikofaradový kapacity taky neměříš kilohertzem, ale úměrně k malý kapacitě zvedneš kmitočet, abys nemusel rozlišovat pikoampéry...
...Já osobně mám taky nestejně daleko bedny od zesilovače - a abych neměl nestejně velký impedance vedení, mám "nadbytečnou dýlku" poskládanou "cik-cak" do meandru za nábytkem ...
Hmm...A na jakém kmitočtu tedy provozuješ ten svůj "meandr"? :wink:
No právě že dost vysoko - já už to teď neslyším, ale "dvacítku" mi ty bedny plynule berou - a zesík je schopnej jít i vejš. Mám to ověřený orientačním zmeřením akustickýho pole mikrofonem snímajícím až ultrazvuk - na výchylce mV-metru za ním to bylo zřetelně vidět, že "se tam něco děje" když se do aparátků pustily kmitočty z generátoru ...
konosuke

#26 Příspěvek od konosuke »

starecd píše:Pachatel je jasný, hodil jsem tam plochou baterku a neprojde ani volt, bedna reagovala. Je pravda, že tento kabel jde "delší" cestou, takže měl vyšší pravděpodobnost poškození.

bejt to v garáži nebo na půdě tak bych řekl že se na kabelu podepsala kuna, ne to byl žert ačkoli je znám případ že potvora rozkousala anténní svod tudy vedoucí a potom bábo raď
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
masar

#27 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:
masar píše:Hmm...A na jakém kmitočtu tedy provozuješ ten svůj "meandr"? :wink:
No právě že dost vysoko - já už to teď neslyším, ale "dvacítku" mi ty bedny plynule berou...
Takže ten "meandr" tam nemáš kvůli sobě, ale kvůli netopýrům?
Teda...já se nestačím bavit. :wink:
starecd

#28 Příspěvek od starecd »

Takže dvojlinku mám, ještě nainstalovat.
Achab

#29 Příspěvek od Achab »

Pokud je dvojlinka pod kobercem volná, nová by šla přivázat a protáhnout. Přímo na ní snad nábytek nestojí.
weed_smoker

#30 Příspěvek od weed_smoker »

Nejsnadnější je vzít novou dvoulinku a příslušnej kus natáhnout za nábytkem a připojit do bedny,pak do věže.Starej kabel se vyndá až při malování nebo výměně koberce.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“