Přetečení čísla týdne
Moderátor: Moderátoři
Přetečení čísla týdne
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
Přesně tak, je to jen novinářema šířenej hoax, aby měli čím vycpat svý povinný vydání. Laik žasne, odborník se chytá za hlavu, co za vemena tyhle "hot news" produkuje ... A nejspíš to i skrytě, ale naprosto cíleně podporujou výrobci navigací, aby si lidi honem honem koupili novou navigaci namísto tý starý, která "po tom datu zaručeně odmítne fungovat". H0vn0 h0vn0 slavnej soude, pravila věštkyně. Leda tak nasrat, rozmazat a nepustit tejden k vodě ...piCZus píše:Teprve v roce 2000 zrušili záměrnou odchylku. Kolik je ještě používaných GPS navigací před touto dobou? Opět novinářská aféra, aby bylo o čem psát, protože teorie strachu je pro tohle nejlepší.
Téhle replice nerozumím. 6. leden 1980 byla právě neděle a v 00:00:00 hodin tamté neděle (jako prvního dne anglosaského týdne) je počátek GPS času. A 6./7. dubna 2019 je sobota/neděle, čili právě končí/začíná celý anglosaský týden.EKKAR píše:Zapomínáš na anglický řazení dnů v tejdnu - tam je prvním dnem neděle.
A jestli to bude bez problémů? Asi jak u které navigace. Ze servisního střediska TomTom kdesi v Holandsku snad(?) jsem dostal mailem upozornění na potřebu stáhnout a instalovat update firmware v zabudované navigaci TomTom Carminat. Dotaz na Garmin Oregon 450 - zatím nevědí, testují, které přístroje jsou ohroženy. Dotaz na GPS modul ke kameře Lamax C7 - mělo by to být v pohodě, ale pro jistotu uvádějí, že když tak vydají opravnou záplatu.
Jeden z mých modulů se identifikuje
Kód: Vybrat vše
$GPTXT,01,01,02,HW UBX-G60xx 00040007 FF7FFFFFp*53
$GPTXT,01,01,02,ROM CORE 7.03 (45969) Mar 17 2011 16:18:34*59
Pokud by šlo jen o ofset času, který nemá vliv na navigaci, nebyl by to takový problém, přičíst 1024 týdnů by snad neměl být problém ani v AVR ke kterému ho mám připojený (aby mi na displeji neukazoval o 20 let méně), natož potom při zpracování dat v počítači.
Asi nezbývá než počkat do dubna, tohle si narozdíl od Y2K vyzkoušet nemůžu (u Y2K jsem byl klidný, protože jednou za zábav na počítači bylo nastavit systémový čas na rok 2000 a dál - šlo to až do roku 2099 - ještě v době, kdy se o tom možném problému tolik nemluvilo, tak jsem věděl, že počítač nevybouchne a že bude normálně fungovat).
To byla reakce na tohle:mtajovsky píše:Téhle replice nerozumím. 6. leden 1980 byla právě neděle a v 00:00:00 hodin tamté neděle (jako prvního dne anglosaského týdne) je počátek GPS času. A 6./7. dubna 2019 je sobota/neděle, čili právě končí/začíná celý anglosaský týden.EKKAR píše:Zapomínáš na anglický řazení dnů v tejdnu - tam je prvním dnem neděle.
...
V tu sobotu 6.4.2019 to číslo ještě bude 1023 - ale o půlnoci ze soboty na neděli 7.4.2019 přeteče na 0000. Pisálci si to zjednodušili a napsali, že čítač přeteče v sobotu, i když to bude o půlnoci UTC ze soboty na neděli ... Stačí takhle?tomasjedno píše:...
Kromě toho 6.4.2019 je sobota, a v sobotu je stejné číslo týdne jako bylo v pátek
- pocitujlasku