Takže jsem vzal standartní tyčku 160x8mm ještě Pramet , ovinul ji po celé
délce cca 50 záv. CY 0,5 , zbastlil jednoduchý zesilovač , připojil na právě rozdělaný Tesla 612A a zkoušel . Výsledek velmi nadějný, rušení kleslo tak o 20dB ( záleží na frekvenci naladěné na rádiu) , úroveň signálu srovnatelná
s drátem cca 5m ( týká se SV a DV) . Cívka /anténa není laděná, točit mnoha kolečky při ladění bylo obvyklé tak před 80-100 lety . Abych to trošku optimalizoval ( Millerova kapacita zesilovače + vlastní kapacita cívky
cca 12pF vytváří nežádoucí tupou rezonanci kolem 1 MHz , indukčnost cívky je cca 140uH ) , hledám elektrický náhradní model samotné feritové tyčky s cívkou pro simulaci , a kupodivu nenašel jsem nic ani na německých webech, kde je o feritkách atd. hodně věcí. Je jasné, že základní podmínkou pro "neladěnou" širokopásmovost je co nejmenší vstupní odpor zesilovače - pak se příliš neuplatní parazitní kapacity. Takže asi zapojení tranzistoru na vstupu SB , ale to mi oproti SE se stejným tranzistorem a jeho Millerovou kapacitou dává jen třetinové napěťové zesílení. Pro optimální "napasování" antény by bylo potřeba znát náhradní schema antény - a zde tápu - ví někdo ?
Je doporučováno pro zlepšení potlačení el.složky pole anténu stínit (Al trubka, alobal ap , nesmí tvořit závit nakrátko). Ona ta tyčka přímo u rádia chytá zřejmě vyzařující oscilátor popř. mf zesilovač, takže to na SV a DV při ladění kolem stanice trochu "pohvizduje" . Obalil jsem tyčku s cívkou
volně alobalem , avšak indukčnost cívky klesla ze 140uH na cca 50uH . To mi by bylo nakonec jedno, ladit ji nebudu ,ale předpokládám, že podobně
poklesl i magn. tok a tím i napětí signálu. Jestli je alobal spojen či nespojen s jedním koncem cívky, nemá vliv na velikost indukčnosti. Čím to může být, že to o tolik poklesne ? U malých cívek s Al krytem dělá rozdíl s krytem a bez krytu tak do 20% indukčnosti, tady je to strašně moc . Kapacita vinutí cívky proti alobalu je cca 25 pF , měřák ukazuje měřící kmitočet cca 300 kHz , takže tou zvětšenou kapacitou to také není. Třeba někdo poradí
Díky za názory.