Detektor krystalky
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
Detektor krystalky
Apropos - změní
Zatím to zkus třeba s galenitem, když jsem si stavěl krystalku, měli ho v prodejnách běžně. Akorát byl pro mě moc drahej, tak jsem musel koupit 1NN41.
Tehdy jsem za zkratkou germ. dioda tušil, že "germánská" to asi nebude a tak jsem to v prodejně na Vachově ulici jen nejasně zamumlal, abych si netrhl ostudu. Podařilo se.
"Co bys chtěl?"
"...já bych prosil jednu germ..ehm..ou dio..""Germaniovou diodu?"
"Ano..." vydechl jsem s úlevou.
Od té doby znám germaniové diody.
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
v obchodoch dostat VF kremikove Schottkyho diody ako napr. BAT42. Myslim, ze nie je dovod skusat ich, pokial mate germaniovu, pretoze Ge dioda ma mensi ubytok napatia v priepustnom smere a pre slabe signaly je vhodnejsia.
Rozdíl mezi klasickou s schotkyho asi moc velký nebude,ale pokud to vyzkoušíš budeš mít jistotu
Nemám zájem o korekci pravopisu.
V krystalce jsou na tom stejně - jak se nabíjí kondík na výstupu, přivírá toto stejnosměrné napětí diodu. U germaniové ji tlačí do oblasti většího dynamického odporu, takže to funguje zčásti i jako AVC, i když nepříliš účinné. S křemíkovou diodou to v blízkosti AM vysílače slyšitelně zkresluje, slabší stanice nejsou slyšet vůbec.
Schottkyho diodě se naopak vyplatí posunout pracovní bod (jakoby diodu pootevřít) pomocí úbytku napětí na druhé diodě stejného typu. V přiloženém schématu zakresleno zeleně, toto zapojení samozřejmě není podmínkou, jen jsem to schéma našel napoprvé...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Např. z Carborunda.
To schemátko v odkazu je samozřejmě platné pro libovolný jiný detektor.
Ještě před tou mojí "germ. diodou" jsem sháněl jiné materiály, uvedené v článku o krystalce (učebnice fyziky), "leštěnec olovnatý, pyrit..."
Můj otec, když jsem z něho tenkrát tahal rozumy, vzpomínal, že šlo "chytat" i na koks, což jsem jako dostupnou surovinu ihned vyzkoušel, neúspěšně a pak jsem se tomu dlouho usmíval. S odstupem času to tak směšné není.
>ZdenekHQ> V r.1965 jsem tvůj návrh realizoval pomocným LC+detektorem, naladěným na blízkou rušičku Svobodné Evropy.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
masar píše:O "biasing" detektoru a tím ke zlepšení jeho vlastností....
....V r.1965 jsem tvůj návrh realizoval pomocným LC+detektorem, naladěným na blízkou rušičku Svobodné Evropy.
Jojo, rušička, a ještě v blízkosti, to byl aspoň stabilní zdroj energie. Zrovna v Poděbradech to šlo samo. Anténa na dvorku za Elektrou a vodovod místo uzemnění dokázaly i žárovku rozžhnout.
Těžší je to, naladit si pro BIASing nějakou silnou stanici, která ve večerních hodinách bude mít třeba i ne tak výrazný fading, jako ta poslouchaná stanice, ale na každé bude probíhat v jiném rytmu. Jestli ten BIAS nebude mít rezervu na to, aby se dal ustabilizovat, ten knoflík do digitálek to jistí (taková SR41 třičtvrtě roku a déle, většinou dřív vykvete, než se vybije).
Jinak, co pamatuji, dělali jsme pokusy s galenitem, pyritem, ocelovým pérkem opřeným o zoxidovanou mosaz, vždycky to nějak hrálo, ale nad galenitem s náskokem zvítězila až 1NN41. A pak byly lepší audion s 1F33, po něm reflex s 156NU70, superreakční přijímač s RL2,4P2 atd...