Nová trouba, ale od koho? *vyřešeno*

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hafca

Nová trouba, ale od koho? *vyřešeno*

#1 Příspěvek od hafca »

Stará trouba Fagor začíná péct čím dál tím hůř a tak řeším co místo ní.
Nejdřív jsem přemýšlel nad něčím od Electrolux, AEG nebo Bosch. Když vidím ty ceny, tak mě to pomalu opouští a šilhám cenově níž, někam kde je třeba Beko nebo Amica.
Má tady někdo nějaké zkušenosti s troubami od téhle značky nebo případně od někoho jiného? Podle zdejších zkušeností bych se asi vyhnul Whirlpool, Candy nebo Indesit, ale třeba se pletu.
Naposledy upravil(a) hafca dne 21 bře 2019, 11:48, celkem upraveno 1 x.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
witt

#2 Příspěvek od witt »

Myslím, že nějaký jasně vydefinovatelný kvalitativní rozdíl mezi značkami nebude. Spíš záleží, co od té trouby požaduješ, jakou má mít výbavu, jsetli má mít pojezdy na plechy...

Jinak platí zásada, čím méně elektroniky, tím to funguje dýl.

Pokud je to nějaký starý Fagor s mechanickým přepínačem, tak se určitě dá levně zrepasovat.
Sandal

#3 Příspěvek od Sandal »

Nevim jestli ti někdo rozumně poradí.Beko je turecká značka a Amica je Polsko-čínská značka.Dneska člověk nikdy neví a třeba Beko může klidně vydržet víc než třeba AEG.Dnešní svět kurvítek je zapeklitej a je třeba nezapomínat na to že všem jde jen o zisk bez ohledu nacokoliv.
Jestli můžu teda poradit, klidně kup něco levnějšího a co nejmíň elektroniky.Když se věc posere, tak tě to nebude tak sr.t :wink:

witt mne bředeběhl :lol:
Naposledy upravil(a) Sandal dne 08 bře 2019, 14:14, celkem upraveno 1 x.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
hafca

#4 Příspěvek od hafca »

Měla by mít teleskopy, to je zásadní požadavek. A druhý, aby pekla rovnoměrně a to u toho Fagora už dávno není. Nevím proč, ale vzadu peče o hodně míň než vepředu a řekl bych, že je to čím dál horší a nepomáhá ani ventilátor.
Další funkce jsou bonus. nevím nakolik bych využil třeba sondu nebo u některých Electrolux možnost páry.
AxisJ

#5 Příspěvek od AxisJ »

abys neměl podobný problém jako já, dal jsem péct kačenu na cca 100 st. na dlouhou dobu po 3 hodinách pečení byla studená jak psí čumák, dolní spirála byla v čudu a já dal pečení samozřejmě jen spodní ohřev, žena pekla všechno na cirkulaci horkého vzduchu a tak hřála i horní spirála a jakžtakž se jí všechno upeklo :D
nakonec jsem spirálu vyměnil a trouba skončila ještě u dcery, my si stejně koupili novou, stará měla 8 let
obě Bosch
witt

#6 Příspěvek od witt »

možná by stačilo vyměnit těleso. Určitě to nebude nic neřešitelného

Jinak před čtyřmi lety jsem našim kupoval Moru s pojezdy - v té době měla bezkonkurenční poměr cena/výkon a hlavně byla vevnitř velká (bacha některé jsou malé a ne vše se tam vejde) No a funguje dodnes....Ale to je asi info k ničemu :-)

Určitě nemá smysl do toho nějak extra investovat, protože za pár let může totálně zdechnout bez ohledu na značku. Ta elektronika je prevít.
p32

#7 Příspěvek od p32 »

hafca píše:Nejdřív jsem přemýšlel nad něčím od Electrolux, AEG nebo Bosch. Když vidím ty ceny, tak mě to pomalu opouští a šilhám cenově níž, někam kde je třeba Beko nebo Amica.

Pokud chceš zároveň kvalitativně výš, tak BEKO. Záleží na tom, jestli chceš starou klasiku či digitál s výsuvy atd. atd. A jaký máš cenový názor. Nevím o nikom, co má BEKO, tak aby si stěžoval.
hafca

#8 Příspěvek od hafca »

Cenový strop byl 13000,-Kč. Žena by chtěla dotykové ovládání kvůli údržbě i když mě je jasné, že tam číhá nebezpečí. Starý Fagor má knoflíky a netrvalo to ani moc dlouho a nápisy se začaly ztrácet. Měnil jsem u něj termostat, protože teplota ne úplně seděla s nastavením, ale minulo se to účinkem. Ale po patnácti letech asi nemůžu chtít zázraky.
ZVUK2000

#9 Příspěvek od ZVUK2000 »

Minulý týden jsem opravoval kamarádovi AMICU. Byl vadný přepínač funkci (Made in Italia), ostatní komponenty Germany.
Více troub jsem rozebranych neviděl. Ale z toho usuzuji že vše budou jen skládačky z těchto komponentů. Takže na 1. místě asi cena :D
decmen

#10 Příspěvek od decmen »

Schválně jsem se šel podívat, třeba Mora-3 teleskopy,vše v dotyku,65 litrů objem = 13tis. Vedle ní Mora -bez teleskopu,2 knoflíky manuál,65 litrů = 5990,-Kč. Kachnu si myslím, že upečou obě stejně, bábovici taky.
Stejně to budeš muset nechat na manželce, ale já bych taky nejdřív zkusil vyměnit ty spirály.
Hifista

#11 Příspěvek od Hifista »

Měl jsem asi 25 let troubu Mora, která měla pouze ohřev ventilátorem a byla vynikající. Jak už někdo výše psal, tak měla veliký vnitřní prostor a pekla zcela rovnoměrně jak nahoře nebo dole, tak i vpředu nebo vzadu. Jediný problém byl s motorkem, jelikož vždy po létech se neochotně rozbíhal v důsledku vysušeného maziva v ložiskách, ale to šlo opravit doma bez potíží.
Po čtvrtstoletí byla vyměněna za Baumatic a to už není ono. Tato trouba má menší vnitřní prostor a nepeče při ventilátorovém ohřevu již tak rovnoměrně jako stará Mora. Rovněž má potíže s vysychajícím mazivem ložisek motorku, takže než se odhodlám k opravě musí mu manželka pomáhat v rozběhu špejlí.
decmen

#12 Příspěvek od decmen »

A navíc je Baumatic už asi pět let odejitej z trhu.
hafca

#13 Příspěvek od hafca »

decmen píše:...Stejně to budeš muset nechat na manželce, ale já bych taky nejdřív zkusil vyměnit ty spirály.
My se o troubu dělíme. Já peču všechno z mouky (od chleba po dort) a na ženu zbylo maso. :D Takže se musíme na něčen shodnout aby to vyhovovalo oběma.
Spirály jsou všechny OK.
Hejnicek

#14 Příspěvek od Hejnicek »

Loni jsem kupoval Moru,
nic slozityho, a ma zamackavaci cudliky. Elektronika jen na casovani a hodiny a az se toto potento, tak se da pouzivat i bez toho. Pred tim taky ta klasicka Mora cca 25 let.
Tato ma oproti stare hafo teles, ale uz byla reklamace na rozstrelene kruhove teleso horkovzduchu.
Made in tusim Slovinsko.
bu2520

#15 Příspěvek od bu2520 »

loni jsem koupil AEGčko s párou a pyrolýzou, místo praleté Boschky . To pečení s párou nemá chybu. Je to jen takové legrace , ale skutečně je bůček i kačena s krásnou křupavou kůrkou bez podlévání nevysušená. Ale jak říkám pára je udělaná primitivně , na dně trouby je prolis kam se dá dvě deci vody. Další plus kompletně uživatelsky rozebiratelná dvířka, je to pětisklo .
OT dal jsem na rady a koupil lednici BEKO, funguje bezvadně, ale provedení jsou slaboučké plasty šuplík, že se človek bojí otevřít aby neprasknul.
Tak že ony ty peníze můžou být vidět na kovařině a není smutnější pohled než na vysypanou kačenu na zem kvůli vachrlatým držákům.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“