Projekt z logických obvodů - řešení?

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kaniiisek

Projekt z logických obvodů - řešení?

#1 Příspěvek od Kaniiisek »

Dobrý den, jsem začínající programátor a potřeboval bych pomoci s realizací logických funkcí.
Jedná se mi o projekt:
Mám navrhnout regulaci výkonu (P, cosfi) a výstup tvoří 6 relátek s několika kombinacemi.
tedy:
1)potřebuji regulovat zvlášť činný výkon (0, 30, 60, 100%)
2) potřebuji regulovat činný + cosfi (tedy třeba 100% a k tomu 0,95)

Dokázala by někdo nakreslit s logickými obvody schéma pro realizaci?
Děkuji.
Přílohy
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

Ne že bych rozumněl zadání, ale nebylo by lepší použít procesor?

Program pro část, kdy mám být P=2, by mohl vypadat takto:

Když vstupní_byte<=11 tak:
P=2
fí=vstupní_byte+6
konec_když

PF
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

Nejak nechapu co vlasne ta tabulka ma znamenat. Pokud dokazes matematicky vyjadrit zavislost vystupu na vstupech, tak to spocitej podle toho vztahu. Pokud ne, nebo je vypocet prilis komplikovany, tak proste zapis tu tabulku do pameti programu a vybirej z ni udaje podle toho co je na vstupu.
Kaniiisek

#4 Příspěvek od Kaniiisek »

Musím právěže použít PLC, které je již na místě. V podstatě mám vymyšlené regulace pro všechny výkony s cosfi, problém je, když chci pouze regulovat činný výkon.
V nákresu mám nakreslené řešení, v podstatě podle kombinací spínám určitá relátka z tabulky.
Přílohy
P_20190311_140702.jpg
P_20190311_140702.jpg
Yarda1

#5 Příspěvek od Yarda1 »

Pěkných pár let jsem se živil logickými obvody a funkcemi a dost dobře nechápu, co vlastně chceš dosáhnout. Činný výkon lze regulovat třeba přepínáním napájecích napětí nebo řazením nějakých odporů. Jak regulovat kosínusfí nevím, snad nějakým řazením kondenzátorů. Ale to údajně máš vyřešené. Tak zkus popsat funkci y a z (to bude ten výkon a kosínusfí) v závislosti na a, b (to bude zadávání výkonu a toho kosínusu).
Představuji si to nějak tak jako dekodér sedmisegmentovky na binárním kódu.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Kaniiisek

#6 Příspěvek od Kaniiisek »

Dost špatně se to vysvětluje :) ...

Mám fotovoltaickou elektrárnu a řeším řízení činného výkonu a hodnoty cosfi, problém je, že distributorovo PLC má 15 výstupů na které mi přívádí +24V. To jsou hodnoty třeba P=100% a třeba cosfí=0,95 atd. Já ovšem na svojí straně mám datamanager ke střídačům, který má pouze 6 vstupů.
Tudíž jsem se rozhodl vytvořit každou kombinaci která může nastat, tedy pro P=100% (cosfí=-0,95-0,96...1....+0,96+0,97..). Tudíž když mi přijde signál od distributora pro sepnutí P=60% a cosf=99 dostane se mi napětí na svorky DIN-3 a 13 sepnu dle tabulky relé 2 a 5, lterám přivedu napětí do svorek mého datamanageru.

Tohle bych měl mít vyřešeno pomocí log. členů AND a XOR. Teď ale nevím, jak dodělat pravidlo pro samostatné spínání pouze činného výkonu (100,60,30%) bez sepnutého vstupu na cosfí.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#7 Příspěvek od Ivan_Ryger »

1. činný výkon sa nedá regulovať paralelnými kondenzátormi ku spotrebiču.Ak chcete riadiť činný výkon kondenzátormi, musia prestavovať predradnú impedanciu, teda radené do série so spotrebičom. Tam ale môžete mať problém s napäťovým zaťažením, pretože za istých okolností môžu tvoriť so spotrebičom rezonančný obvod nakmitajúci vysoké napätie vedúce k prierazu.
Lepšia cesta je regulačný autotransformátor vo všeobecnosti alebo frekvenčný menič v prípade točivých strojov.

2. iba jalová zložka výkonu sa dá kompenzovať paralelnými kondenzátormi k spotrebiču, ktorý je pripojený na sieť napriamo.

3. vaša úvaha mať pripísanú logickú hodnotu výstupu relátka jednej hodnote cos fí je scestná, čo ak sa cos fí zmení na druhom desatinnom mieste? Budú relátka stále šťukať?

Keď tieto otázky budete mať vyjasnené, nemal by byť problém zhotoviť tabuľku kombinačného obvodu.
I.
samec

#8 Příspěvek od samec »

Jednoducho. Pre každé relé si zapíš funkciu, kedy má byť zopnuté. Budeš mať 6 funkcií, každá s 15-timi vstupmi. Algebraickými úpravami alebo pomocou Karnaughovej mapy uprav tieto funkcie pre tvoje hradla. Len si nie som istý, či to pôjde práve s AND a XOR. Určite to však pôjde s NAND. (Dá sa aj s NOR).

Ale ak si tie vstupy na datamanageri naprogramuješ trochu rozumnejšie, tak vystačíš s odpormi a diódami. Napríklad vstupy 1 a 2 pre výkon a vstupy 3 až 6 pre cosφ.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“