Projekt z logických obvodů - řešení?
Moderátor: Moderátoři
Projekt z logických obvodů - řešení?
Jedná se mi o projekt:
Mám navrhnout regulaci výkonu (P, cosfi) a výstup tvoří 6 relátek s několika kombinacemi.
tedy:
1)potřebuji regulovat zvlášť činný výkon (0, 30, 60, 100%)
2) potřebuji regulovat činný + cosfi (tedy třeba 100% a k tomu 0,95)
Dokázala by někdo nakreslit s logickými obvody schéma pro realizaci?
Děkuji.
-
petrfilipi
Představuji si to nějak tak jako dekodér sedmisegmentovky na binárním kódu.
Mám fotovoltaickou elektrárnu a řeším řízení činného výkonu a hodnoty cosfi, problém je, že distributorovo PLC má 15 výstupů na které mi přívádí +24V. To jsou hodnoty třeba P=100% a třeba cosfí=0,95 atd. Já ovšem na svojí straně mám datamanager ke střídačům, který má pouze 6 vstupů.
Tudíž jsem se rozhodl vytvořit každou kombinaci která může nastat, tedy pro P=100% (cosfí=-0,95-0,96...1....+0,96+0,97..). Tudíž když mi přijde signál od distributora pro sepnutí P=60% a cosf=99 dostane se mi napětí na svorky DIN-3 a 13 sepnu dle tabulky relé 2 a 5, lterám přivedu napětí do svorek mého datamanageru.
Tohle bych měl mít vyřešeno pomocí log. členů AND a XOR. Teď ale nevím, jak dodělat pravidlo pro samostatné spínání pouze činného výkonu (100,60,30%) bez sepnutého vstupu na cosfí.
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Lepšia cesta je regulačný autotransformátor vo všeobecnosti alebo frekvenčný menič v prípade točivých strojov.
2. iba jalová zložka výkonu sa dá kompenzovať paralelnými kondenzátormi k spotrebiču, ktorý je pripojený na sieť napriamo.
3. vaša úvaha mať pripísanú logickú hodnotu výstupu relátka jednej hodnote cos fí je scestná, čo ak sa cos fí zmení na druhom desatinnom mieste? Budú relátka stále šťukať?
Keď tieto otázky budete mať vyjasnené, nemal by byť problém zhotoviť tabuľku kombinačného obvodu.
I.
Ale ak si tie vstupy na datamanageri naprogramuješ trochu rozumnejšie, tak vystačíš s odpormi a diódami. Napríklad vstupy 1 a 2 pre výkon a vstupy 3 až 6 pre cosφ.