snimac otacok motora Lada
Moderátor: Moderátoři
Hele, mám takovej nápad - ale je to trošku mimo tvoji specifikaci. Kupodivu mě inspiroval Burnzerant svým nabízením návštěvy na šrotovisku - akorát já to beru z druhý strany. Von poradit neumí, jediný co umí je kopat kolem sebe a všem nadávat.fero_b píše:Ahojte,
potrebujem nastavit spravne bezny 4valcovy (stary)motor (po generalke).
a potrebujem merat otacky.
...
Najradsej nejake overene zapojenie, ktore by nevyzadovalo niekde hlboko v aute pripajat nejake droty.
...
EDIT: ked tak nad tym rozmyslam, mozno by celkom stacil nejaky tranzistor naveseny na prerusovaci kontakt v rozdelovaci, pochopitelne rozdelovac ma polovicne otacky ako kluka, takze to bude ukazovat otacky/2
Ale k věci - kdyby se ti totiž na nějakým šroťáku povidlo sehnat přístrojovej štít s funkčním otáčkoměrem ze starýho KARBURÁTOROVÝHO favorita = všecko až po modelovej ročník 91, tak by ti stačilo připojení do auta na 3 krokodýlky (kostra, +12V od baterky nebo od spínačky a svorka 15 na indukční cívce) a získal bys tím otáčkoměr sice s rafikou = ne úplně digitálně přesnej, ale s průměrem ciferníku nějakejch 12cm, což je pro orientační měření v dílně bohatě dostačující - kontrolovat a cejchovat si ho můžeš generátorem a přesným čítačem. Ve favoritu s karbíkem totiž ten budík ještě bral impulsy z indukčky ze svorky 15 - modernější jednobod stříkačka už měla otáčkoměr "živenej" signálem z ŘJ vstřikování. A ten celej kompletní budík otáčkoměru šel z palubky poměrně snadno vyndat = byl plně záměnnej se stejně velkýma elektrickýma hodinama, jen se elektricky napájel z jinejch bodů.
A kutilmile - nelituju tě
On - VŠECKO. On totiž poslouchá výhradně pokrokový hlásače co lidem podstrkujou vysoce finančně náročný elektromobily a podobný hujery z Brusele, případně z (v)Osla. A ten budík jsem právě nemyslel do auta, ale někam do dílny, kde bys ho moh mít pověšenej na zdi a přesto na něj krásně na metr-dva vidět. Ten pidi-minidisplejek LCD čítače se mi nezdá zrovna pohodlnej na štelování v motoru, kde potřebuješ voběma paprčama něčím kroutit - a čím pak budeš držet ten měřák ...? Hlavu na stranu otočíš, abys viděl na stěnu, kde bude viset budík z fáčka - ale ruce můžou dál štelovat ...fero_b píše:neviem co ma burn.... proti ...
PeteBurns píše:fero_b píše:Neviem co ma proti peknemu zigulaku...
No proti takemu peknemu Zigulaku ako suveniru nemam absolutne nic, kazdemu sa paci nieco ine, ale nastavovat na tom volnobeh, dokonca podla nejakeho meraku, to uz je vysoko nad moje chapanie
To ze nechapes fakt, ze se otacky meri otackomerem jeste neznamena, ze je to spatne
Konečně vyšla pravda na povrch ...PeteBurns píše:...kazdemu sa paci nieco ine, ale nastavovat na tom volnobeh, dokonca podla nejakeho meraku, to uz je vysoko nad moje chapanie
PixelOrgy píše:To ze nechapes fakt, ze se otacky meri otackomerem jeste neznamena, ze je to spatne
To bude tym, ze nechapes co nechapem - nebol problem nastavit sportovy motor Hondy Prelude s dvojitym karburatorom, iba podla sluchu a behu motora, nech mi nikto netvrdi, ze na Zigulaka potrebuje merak