Vybíjecí napětí NiCd článku

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
doga

Vybíjecí napětí NiCd článku

#1 Příspěvek od doga »

Ahoj, nevěděl jsem kam to šoupnout, tak ...
Koupil jsem nové články NiCd 1900mAh a výrobce v datasheetu uvádí vybíjecí napětí 1V. Když článek vybiji na 1V, dá pouze 1300mAh. Dokumentace k mé nabíječce IMAX B6 tvrdí, že se NiCd muže vybít až na 0.85V. Chtěl jsem je na startu rozcvičit, tak jak to tedy je? Dík
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Jdu si uvařit kafe a budu to sledovat :D . To není arogance, jen jsem chtěl naznačit, že se jedná o nekonečné téma mnohokrát probírané s několika "zaručenými" datashety od různých výrobců. Asi žádná 100% univerzální odpověď není. Ale určitě se tady sejde hodně zkušeností.
..to bude jen ňákej odpůrek
Dikobraz

#3 Příspěvek od Dikobraz »

Informace od výrobce, je vždy platná. Pokud si výrobce hodnoty - vycucá z prstu - , platí věta předcházející.
breta1

#4 Příspěvek od breta1 »

Co se říká v tom konkrétním datasheetu - jakým proudem se to tam vybíjí?
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Pokud je ten článek opravdu NiCd, tak ty jsme vždycky vybíjeli až na 0,8V/článek bez ohledu na vybíjecí proud - ta hodnota 0,8V platí pro zatíženej článek, protože po odpojení odběru on se zas poměrně rychle zregeneruje a napětí na něm vyleze na skoro 1,2V (obvykle je o pár mV nižší, zhruba kolem 1,18V), ale při dalším vybíjení zas velice rychle spadne. Prostě vybíjet na nejníž 0,8V a pak nabíjet. Doporučuje se to dělat i pomocí kombinovaný nabíječky s vybíječkou, kdy se NiCd článek nejdřív plánovitě vybije do zátěže a po ukončení vybíjení právě na tý hranici 0,8V se přepne na nabíjení příslušným proudem - nesintrovaný články 0,1C po dobu 14 hodin, sintrovaný podle úrovně chlazení klidně i 20C po dobu odpovídající nabití 140% nominálního náboje nebo do vzniku delta-peak napěťový špičky.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
doga

#6 Příspěvek od doga »

Vybíjecí proud je v datasheetu 0.2-0.25C. Dal jsem jeden cyklus vybití-nabití až do 0.8V ale článek dal stejně jako do 1V.
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

A vybíjel jsi ho proudem menším než 450 mA?
doga

#8 Příspěvek od doga »

Ano, 300mA.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

doga píše:...Dal jsem jeden cyklus vybití-nabití až do 0.8V ale článek dal stejně jako do 1V.
To je nesmysl. Jak dlouho trvalo, než při těch odebíranejch 350mA spadlo napětí na článku z 1V na konečnejch 0,8V ? Aby článek "dodal při vybíjení do 0,8V stejně jako při vybíjení do 1V" - jak jsi koneckonců sám napsal, tak by mezi napětím 1V a 0,8V muselo napětí spadnout za nekonečně krátkej časovej interval ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

No taky je docela možný, spíš jistý, že ti nabíječka vypnula na falešným Delta Peek a baterka nebyla zcela nabitá. Na kolik mV je v nabíječce nastavená Delta Peek? Bacha, bývá jiná pro NiCd a NiMh. Obvikle je možno nastavit 5-30mV na článek. Jestli tam máš nízkou hodnotu a navíc nabíjíš proudem pod cca 0,5C tak se falešný delty objevují dost běžně.
Zkus baterku nabít proudem 0,1C po dobu 16-20 hodin bez detekce delty a pak zkus znova kolik v ní bylo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#11 Příspěvek od masar »

Trochu nerozumím tomu "zápalu" přispívajících (až na výjimky), kteří jsou jinak dostatečně kritičtí ke kvalitě dnešních výrobků na trhu, že se snaží do poslední chvíle obhajovat udávanou kapacitu 1900mAh u akumulátoru neznámého výrobce. Dělali by to i v případě čínského výrobce?
:wink:
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

No chtělo by to fotku těch nikláčů a kde je koupil. Legálně prodávaných NiCd 1900mAh už na našem trhu moc není, jsou hlavně na repase bateriovýho nářadí a do maloobchodu by už neměly vůbec jít. Předpokládám, že to jsou velikost SC, takže nejspíš průmyslový papíráky Panasonic. No a ty mívají i víc než 1900mAh.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Behemot »

Je zakázaný nový úvadění na trh.

Pokud Panasonic neukončí výrobu (XCell aj. jsou bohužel všechno šmejd, po nějakejch 2-3 letech zcela minimálního používání jsou z nich v podstatě kondenzátory, po nabití se to tejden-dva dá používat, pak nic a po nějaké době stále víc článků ukazuje 0), tak se to holt po doprodání bude prodávat jako těžítko.

Tepelná koule, že?
samec

#14 Příspěvek od samec »

Mám tu v prístroji 9,6V pack (8x AA NiCd 1,2V v sérii). Naprázdno 9,5V, po zapnutí 9,4V, prístroj hlási slabú batériu a vypne sa. Je pri 9,4V naozaj vybitá batéria, alebo je chybný prístroj?
Kremik

#15 Příspěvek od Kremik »

V naprosté většině případů je to vysloužilou baterií. Přístroj pravděpodobně neodebírá ustálený proud. Pokles napětí při špičkovém odběru ani neuvidíš, přitom může být značný. Skus připojit k baterce kondík, který by špičky vykryl.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“