Brum v zesilovači (síťový brum)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
GeorgeZeman

Brum v zesilovači (síťový brum)

#1 Příspěvek od GeorgeZeman »

Zdravim. Mam zesilovač dělanej ze stavebnice. Původně to byl jenom výkonovej koncák. nějakej komplementár s 2xBDxxx na každý konec. Na výstupu houpal a celkově mi byl k ničemu. Dal jsem ho známýmu na předělání. Dal do něj korekce (bass,trebble,balance,volume) a mix pro 4 aux a 1x MG. dál výměna grécáku a filtračních kondů (byly tam 30let starý lahve s nízkou kapacitou) Já využívam jenom 1 aux k PC. Ostatní jsou ztlumený . Audio signál z PC mam samozřejmě k zesilovači připojenej přes galvanický oddělovací filtr. 2 tráfka 60ohm 1:1 . Vniřní konstrukce zesíku je poskládaná hezky . Všechny země krásně spojený . Hraje to dobře . Je o dost výkonější než potřebujou moje 3pásmový Tesly 25/35 W . Ale mam tam brum . S hlasitostí mírně roste. Podařilo se mi ho o dost srazit když jsem v přívodním kabelu odpojil zelenožlutej vodič. Co by ještě mohlo pomoct ? Známej říkal že mu ho mam donést zpět že se na to podívá znova. Ale nevim jak dlouho mu to bude trvat a já nechci u PC hrát na nějakej shit mezi tim. Už jsem si na tenhle výkon zvyknul . Děkuju za případný popostrčení . Až zjistim přes jakej Image hosting se sem dávaji fotky tak přidam schemata konce a foto vnitřku .
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pajosek2 »

Může to dělt zemní smyčka například. Špatně stíněný přívodní kabel,špatně stíněné trafo v zesilovači v podstatě cokoliv.Máš to zapojené na stejnou zásuvku jako PC? Dělá to i při odpojeném přívodním kabelu? Jakou má ten zesák vstupní impedanci?
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
GeorgeZeman

#3 Příspěvek od GeorgeZeman »

Stejná zásuvka s PC. Ale brumí i na prázdno když je všechno odpojený.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pajosek2 »

Tohle je těžko radit,chce to měřit a zkoušet to jde. Stačí třeba zkratovat signál na vstupu do konce kondenzátorem a hned budeš mít jasno jestli je to v konci nebo to jde z předzesílení .
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

GeorgeZeman

#5 Příspěvek od GeorgeZeman »

Spíš přemejšlim že bych do toho dal jiný konce. Přece jen tohle je kvazikomplementár tř.B bez klidového proudu. Zbytečná spotřeba a nízká efektivita. Mam tam trafo symetrický 2x24V a našel jsem konce který by tam šly dát. Co vy na to ?

Kód: Vybrat vše

https://www.gme.cz/stavebnice-ezk-kmd7294sx-integrovany-koncovy-zesilovac
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pajosek2 »

Tphle nedokážu posoudit,ale na druhou stranu proč? Nejdříve bych odstranil jednu závadu a pak experimentovat s něčím jiným.

FERYACT

#7 Příspěvek od FERYACT »

Pokud máš komplemenár třídy B tak je pravděpodobnější, že bude docházet k přechodovému zkreslení než bručení.Poslechni pajoska2.
lesana87

#8 Příspěvek od lesana87 »

GeorgeZeman píše:Spíš přemejšlim že bych do toho dal jiný konce. Přece jen tohle je kvazikomplementár tř.B bez klidového proudu. Zbytečná spotřeba a nízká efektivita. Mam tam trafo symetrický 2x24V a našel jsem konce který by tam šly dát. Co vy na to ?

Kód: Vybrat vše

https://www.gme.cz/stavebnice-ezk-kmd7294sx-integrovany-koncovy-zesilovac

Tobě vadí nízká účinnost zesilovače ve třídě B a chceš tam místo něj dát AB? Nějak mi to hlava nebere, AB má přece vyšší spotřebu/nižší účinnost než B.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Provokater , kdyby to dostal jezevec před deseti lety , zamete s ním , jak s reakcí . Nic nezná , nic se neučí a i tak tlačí .
Thales
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Thales »

Neber si to nějak blbě, ale nemyslíš že je lepší ten zes svěřit jeho původci aby si s tím nějak poradil a buď našel a odstranil chybu v něm a nebo ti vysvětlil a názorně nejlépe i ukázal jak ho zapojit tak, aby tam žádný problém nebyl? Když se v tom budeš rýpat ty tak s tím strávíš mnohem více času s výsledkem nejistým a možná i destruktivním. Kdyby to bylo alespoň k nějakým výukovým účelům, ale ty jestli se nepletu to chceš jen zprovoznit a nic dalšího neřešit ne? Tak mu to svěř a raději do té doby poslouchej náhradní řešení. To přežiješ.
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

GeorgeZeman píše:.....Všechny země krásně spojený .... Ale mam tam brum . ...
To může být ono. Krásně pospojované země nemusí být totéž jako správně pospojované země.
dred

#12 Příspěvek od dred »

Na hlavnej stránke tohto fóra je výborný článok pána Hilla o zemnej slučke, ktorý si ešte ako "čerstvý" na tomto fóre asi nečítal.
V článku je to síce viac-menej o elektrickom rozvode a prístrojoch k nemu pripojených a vzájomne ešte prepojených AV či ANT... káblami, ale v tvojom zariadení sa vnútri deje niečo veľmi podobné. Keď si to prečítaš a porozumieš tomu, budeš aj sám vedieť, kde hľadať chybu.
A ako ti napísal PavelFF - čo je pekné, nemusí byť aj dobré.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Především je třeba zamezit tomu, aby střídavá složka usměrněného proudu vyvolávala úbytek na zemním spoji tam, kde by se mohla dostat do signálové cesty a být zesílená. Chyba může být i v návrhu plošného spoje zdroje - příliš dlouhé přívody k filtračním kondenzátorům nevadí, pokud ovšem je vyfiltrované napětí vedené dál jinými spoji či vodiči.
Dalším krokem je úprava zemnění v zesilovači tak, aby signálový proud následujícího stupně nezpůsobil úbytek napětí v napájení stupňů předcházejících.

Má-li brum charakter "prskání" (a nikoli sytého basového tónu), pak jde často o rušení zavíráním diod v usměrňovači a pomáhá každou z nich přemostit blokovacím svitkem 33n až 100n. Ještě účinnější to bývá, když maximálně dva z kondíků mají shodnou kapacitu, jinak to chce každý jiný.
Přílohy
topologie_filtrace.png
příklady vhodného a nevhodného zapojení filtračních kondenzátorů (původně kreslené kvůli náhradě axiálních elektrolytů jednostranně vývodovými)
příklady vhodného a nevhodného zapojení filtračních kondenzátorů (původně kreslené kvůli náhradě axiálních elektrolytů jednostranně vývodovými)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“