Rušení zesilovače
Moderátor: Moderátoři
Rušení zesilovače
rozhodnul jsem si si udělat "multiroom" ozvučení do domu, žádné hifi, jen hudbu na podkres. Zakoupil jsem si si zesilovač z aliexpress viz https://www.aliexpress.com/item/80W-80W ... 4c4dVAxHHJ
otestoval jsem jej a rozhodl že vyhovuje. Tak jsem si objednal dalších 5 kusů a namontoval do racku jako šetikanálový stereo zesilovač. Po spuštění je slyšet rušení. To rušení je takové proměnlivé, jako od spínaných zdrojů nebo krekvečních měničů. Abych vyloučil zemní smyčku tak jsem odpojil všechny signálové vstupy ale rušení je stejné. Až když odpojím napájení ostatních zesilovačů a nechám jen jeden tak to rušení zmizí. A teď prosím o radu je to spůsobené vzájemným rušením zesilovačů (třída D ??) nebo něčím jiným? A hlavně jak to odstranit? zabudovat každý zesilovač do samostatné stíněné krabičky...
provední viz obr.: https://www.dropbox.com/s/zz2f08t83qqid ... 1.JPG?dl=0
děkuji předem za Váš čas a rady
Petr
Takový modul do racku můžeš snadněji udělat z analogových zesilovačů (ale i u nich musíš maximálně omezit vzájemné vazby, aby ti ze dvou zesilovačů nevznik multivibrátor). Rozhodně s tím bude méně problémů.
Můžeš to zkusit řešit zapájením každého zesilovače do plechové krabičky a každému z nich dobře blokovat napájění kvalitním svitkem nebo keramikou a za ni dovnitř krabičky do napájení vrazit tlumivku.
A pohrát si s kostřením do jednoho uzlu hvězdicovitě, zemními spoji se to také přenáší.
A kutilmile - nelituju tě
Před tím, než pošlu všechny ženské k vodě, pokusím se každé pořídit vlastní budoár a případně omezit vzájemnou komunikaci po facebooku. Dokáže někdo alespoň orientačně doporučit hodnoty LC, případně CLC filtru pro napájení. (feritové cívky mohu snadno vykuchat z pc zdrojů, settopboxů, kterých se nám v práci válí hafo)
děkuji ještě jednou a přeji všem pěkný den.
Petr
Živé přívody vstupů nejde zablokovat nějakou větší kapacitou, záleží na vnitřním odporu zdroje signálu Ri, součet kapacit všech zesilovačů v jednom kanálu by neměl překročit Ci < 6/Ri [nF; -, kΩ].
Jednotlivé kostry (stínicí krabičky) zesilovačů spoj vodivě jen v jediném kostřicím bodu, kam přivedeš i zem napájení (a nejlépe i zem budicího signálu, ale to nemám na čem odzkoušet. to budeš muset sám).
Ještě mě napadla jedna věc: nešlo by použít PWM budič jen z jednoho zesilovače pro všechny konce a ostatní budiče odpojit? Hlasitost by se dala případně ovlivnit napájecím napětím jednotlivých zesilovačů... Pak by možná tolik práce s odrušením nebylo...