Rušení zesilovače

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrpuk

Rušení zesilovače

#1 Příspěvek od petrpuk »

Dobrý den.
rozhodnul jsem si si udělat "multiroom" ozvučení do domu, žádné hifi, jen hudbu na podkres. Zakoupil jsem si si zesilovač z aliexpress viz https://www.aliexpress.com/item/80W-80W ... 4c4dVAxHHJ
otestoval jsem jej a rozhodl že vyhovuje. Tak jsem si objednal dalších 5 kusů a namontoval do racku jako šetikanálový stereo zesilovač. Po spuštění je slyšet rušení. To rušení je takové proměnlivé, jako od spínaných zdrojů nebo krekvečních měničů. Abych vyloučil zemní smyčku tak jsem odpojil všechny signálové vstupy ale rušení je stejné. Až když odpojím napájení ostatních zesilovačů a nechám jen jeden tak to rušení zmizí. A teď prosím o radu je to spůsobené vzájemným rušením zesilovačů (třída D ??) nebo něčím jiným? A hlavně jak to odstranit? zabudovat každý zesilovač do samostatné stíněné krabičky...
provední viz obr.: https://www.dropbox.com/s/zz2f08t83qqid ... 1.JPG?dl=0

děkuji předem za Váš čas a rady
Petr
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Ó Bóže, ó Bóže, ó Bóže ... Kam jsi dal voči?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

Taky bych řekl, že to spolu nějak interferuje, asi budeš muset dokoupit ještě zdrojíky, aby měl každej svůj.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

A nenapadlo tě, že ty digitální (vlastně PWM) zesilovače mají různé vzorkovací frekvence a ty, vyzařované do okolí způsobují navzájem interference? A ty vzorkovací frekvence nejen, že nejsou naprosto stejné, ale nejsou ani příliš stabilní.
Takový modul do racku můžeš snadněji udělat z analogových zesilovačů (ale i u nich musíš maximálně omezit vzájemné vazby, aby ti ze dvou zesilovačů nevznik multivibrátor). Rozhodně s tím bude méně problémů.
Můžeš to zkusit řešit zapájením každého zesilovače do plechové krabičky a každému z nich dobře blokovat napájění kvalitním svitkem nebo keramikou a za ni dovnitř krabičky do napájení vrazit tlumivku.
A pohrát si s kostřením do jednoho uzlu hvězdicovitě, zemními spoji se to také přenáší.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

A já budu nyní nemožný uklidňovač . Máš vše na podnose . Jako by jsi dal manželku s milenkou do jednoho pokoje . Ale už víš a uděláš jim oddělení .
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Jen pro zajímavost, podívej se bijákem na výstup, co z toho leze. Můžeš klidně bez vybuzení. Časovku v řádu 100kHz a pak napiš co jsi uviděl. A nebo, zapni vedle rádio na SV nebo DV a pak spusť ten digitální zázrak. To ti dá možná odpověď na tvůj dotaz.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 29 bře 2019, 22:05, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Jenže mi-ro v dynamice se něco chová jinak a to na obrazu neuvidáš ...

Následující příspěvky mimo téma promazány případně zkráceny o tu OT část Jestli nemáte co dodat k věci, dodávejte to jinam, prosím!
Hill
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Já to vidím asi tak, že ty déčkový moduly zprasej na co přijdou - kromě toho, že mají zcela určitě odfláknutý výstupní filtry (nosná = spínací kmitočet), tak svým charakterem odběru posílají naprosto příšernou směs kmitočtů do napájecí sběrnice - a pokud nemají KAŽDEJ SÁM SVOJE POŘÁDNÝ BLOKOVÁNÍ A FILTRACI, tak je to v háji - a ani nemusí bejt zelenej, stačí i ten sežranej kůrovcem. Vidím to na CL články, radši možná CLC články od přívodu napájení ke každýmu modulu - a asi ani to ještě nebude stačit ...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 29 bře 2019, 22:24, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
petrpuk

#9 Příspěvek od petrpuk »

Děkují Vám tímto všem za cenné rady.
Před tím, než pošlu všechny ženské k vodě, pokusím se každé pořídit vlastní budoár a případně omezit vzájemnou komunikaci po facebooku. Dokáže někdo alespoň orientačně doporučit hodnoty LC, případně CLC filtru pro napájení. (feritové cívky mohu snadno vykuchat z pc zdrojů, settopboxů, kterých se nám v práci válí hafo)
děkuji ještě jednou a přeji všem pěkný den.
Petr
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Především bych výstupy ke každému reproduktoru vedl krouceným párem, každý výstup zablokovaný průchodkovým kondenzátorem 10n (například TK582).
Živé přívody vstupů nejde zablokovat nějakou větší kapacitou, záleží na vnitřním odporu zdroje signálu Ri, součet kapacit všech zesilovačů v jednom kanálu by neměl překročit Ci < 6/Ri [nF; -, kΩ].
Jednotlivé kostry (stínicí krabičky) zesilovačů spoj vodivě jen v jediném kostřicím bodu, kam přivedeš i zem napájení (a nejlépe i zem budicího signálu, ale to nemám na čem odzkoušet. to budeš muset sám).

Ještě mě napadla jedna věc: nešlo by použít PWM budič jen z jednoho zesilovače pro všechny konce a ostatní budiče odpojit? Hlasitost by se dala případně ovlivnit napájecím napětím jednotlivých zesilovačů... Pak by možná tolik práce s odrušením nebylo...
Přílohy
napajeni_PWM_zesiku.png
napajeni_PWM_zesiku.png
masar

#11 Příspěvek od masar »

Ten modul z Ali-expressu má zjevně dost ošizené výstupní filtry, omezující se pouze na filtrační kapacity. Datasheet doporučuje poctivější filtrování.
:wink:
Přílohy
výstupy.png
výstupy.png
Harry.pa

#12 Příspěvek od Harry.pa »

Pokud se mrkneš na katalogový list TPA3116D2, tak z něho vyplývá, že se se synchronizací počítá. Je na něm vývod SYNC. Možná by stálo za pokus, to podle schéma v tom listu upravit.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“