Prosím o identifikaci. Vyřešeno

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od pajosek2 »

Koupil jsem ji na burze v Přerově za 50kč,protože se mi líbila,připadal mi velmi zajímavá a chlapík,který ji prodával nevěděl co to je. Měl ještě jednu. Rozhodně ji nehodlám provozaovat,protože nebudu hledat zařízení,kde by se dala provozovat a vymýšlet stabilizaci mag polem se mi opravdu nechce.
Takže díky všem jsem rád,že vím co to je.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

dobrman píše:no, nejen do promítačky, ale třeba i pro IR přisvětlovače pro tanky
zde pro T72
Jenom tam nějak nevidím nic na magnetickou stabilizaci oblouku. Nemyslí se tím tlemivka?
termit256

#18 Příspěvek od termit256 »

pajosek2 píše:Termite není to nebezpečné? Na obale je výstraha v ruštině "nebezpečí výbuchu" a je to natlakováno na pořádný tlak. Na malou expolzi to stačit bude to si buď jistý.

Kdyz prastis kladivem do CRT taky vybuchne, ale jen malokdo nazyva starou televizi nebo kladivo nebezpecnou veci. Toho plynu je tam na vybuch malo. Kazdou chvili mi tu praskne hadice kde je voda s 25atm a zadne vybuchy se nekonaji. Jiste, rozleti se strepy, ale to treba ze zarivky taky, kdyz ji rozbijes.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pajosek2 »

No ono 25 atm natlačeného plynu je podstatně horší než 25atm natlačené vody a to,protože plyn je stalčitelný a voda téměř nestlačitelná.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

MetalGod

#20 Příspěvek od MetalGod »

V CRT je naopak vakuum, a hlavně ty starý, před kterejma bylo ještě bezpečnostní sklo, mohly implodovat. Vlastně to můžou i ty novější, pokud z nich odstraníš antiimplozní pásku, která je kolem stínítka.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Podobnou výbojku jsem měl do mikroskopu . Ta měla asi 100W .
termit256

#22 Příspěvek od termit256 »

Odhadni objem vnitrniho prostoru a spocitej kolik energie se z tech par cm3 uvolni. Tipuju ze to bude o dost min nez treba pri prasknuti balonku.
dobrman

#23 Příspěvek od dobrman »

Když jsem promítal, tak tenkrát v mašinách (MEO5XB s karuselem) byly xenony (1,6kW).
co si pamatuju, tak u nich psali tlak cca 10atm a za provozu až 30. Když nám párkrát (zažil jsem to 3x) bouchla lampa - byla to pecka, tak to s sebou vždycky bralo zrcadlo a i plechy v lamphausu byly slušně pomlácený. Zajímavý bylo, že vždycky práskla lampa co měla ještě docela dost hodin, několik "přesluhujících" jelo v pohodě
samec

#24 Příspěvek od samec »

Asi takto:
https://youtu.be/SVpD8SWzKFM
A to bolo v studenom stave. Keď to schytáš do oka, tak zaručene prestaneš pochybovať o nebezpečnosti.
fredis

#25 Příspěvek od fredis »

tomasjedno píše:
dobrman píše:no, nejen do promítačky, ale třeba i pro IR přisvětlovače pro tanky
zde pro T72
Jenom tam nějak nevidím nic na magnetickou stabilizaci oblouku. Nemyslí se tím tlemivka?

Podle mého se ta výbojka ještě zasune do cívky, jejímž magnetickým polem se ten oblouk stabilizuje přesně v ose toho kuželu.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
termit256

#26 Příspěvek od termit256 »

samec píše:Asi takto:
https://youtu.be/SVpD8SWzKFM
A to bolo v studenom stave. Keď to schytáš do oka, tak zaručene prestaneš pochybovať o nebezpečnosti.

Ale no tak jasne, je v tom tlak a je to sklenene. Pro predstavu jak vypada imploze obdobne "nebezpecne" televizni obrazovky kterou mel kazdej v obyvaku.
https://youtu.be/dzdnQCklfc0?t=182

To ze vybojka neni nebezpecna jsem myslel pri zachovani bezneho zdraveho rozumu a pudu sebezachovy. Kdyz skocis z balkonu a zabijes se, taky vetsina lidi nerekne ze je balkon nebezpecny.To by pak dalo oznacit jako nebezpecne uplne vsechno.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tyhle výbojky opravdu nebezpečné jsou, může to bouchnout i při běžné manipulaci. Od jiných výrobců se to dodávalo v silných plastových obalech a obsluha s nechráněnou výbojkou správně vůbec neměla pracovat.

Jinak v autech je jiný typ výbojky. Tam je halogenidová výbojka, xenon je tam jen kvůli tomu, aby to začalo svítit okamžitě po zapnutí. Po zahřátí už svítí halogenid.
fredis

#28 Příspěvek od fredis »

A jak ji ta obsluha montovala? Stejně ji z toho obalu musela vyndat.. :wink:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Lukas-Peca »

V zástěře, rukavicích a s obličejovým štítem ji osadila na místo i s obalem, ten sundala a skříň hned zavřela. Jestli má někdo zájem vidět, co taková výbojka může udělat, tak na youtube je dostatek videí.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od pajosek2 »

No ten člověk,který mi ji prodával si ji prohlížel asi z 10 centimetrů a pátral co to může být. Kdybych věděl,kdo to byl,tak mu dá vědět,že je to malinkatý granát.

Odpovědět

Zpět na „Součástky“