Ovládání více světel jedním vypínačem (bez sekání kabelu)
Moderátor: Moderátoři
Ovládání více světel jedním vypínačem (bez sekání kabelu)
Rád bych nabral trochu inspirace. Potřebuji jedním vypínačem ovládat 3 světla (umístěná u sebe v podhledu). Existuje systém kdy by se ke světlům dal modul, který by postupně spínal 3 výstupy podle toho kolikrát za sebou cvaknu na vypínači? (Podobně třeba fungují chytré žárovky kdy se takto reguluje jas).
Zkoušel jsem použít i dálkový RF vypínač, ale přijímač je rušený (schován v sdk + profily) a je blízko ledkových spínaných zdrojů a dělá to paseku.
Děkuji za radu a přeji hezký den.
Martin
Tedy stále platí má prosba o radu
Tohle zapojení má nevýhodu v tom, že je při sepnutém spínači trvale napájena cívka relé, které nemá zanedbatelnou spotřebu (4W). Tento příklad řeší jen 2 světla. Při potřebě 3 světel přibudou další relé.
p.s. Spotřebu relé lze v tomto případě snížit zařazením PTC do série s cívkou nebo kondenzátorem v usměrňovacím můstku. Viz druhý obrázek.
Zapojení jsem v praxi zatím nezkoušel.
Kdo chce, ten může...
edit: Pro úplnost jsem dodal ještě původní hex, který mění pořadí automaticky (stejně jako s relé Finder).
edit2:Tak jsem to vyzkoušel a funguje to podle mých představ.
- Přílohy
-
- PIC12F629.hex
- (654 bajtů) Staženo 196 x
-
- Finder.hex
- Po zapnutí svítí vždy následující kombinace.
- (479 bajtů) Staženo 211 x
Ještě jednou děkuji
Pokud součástky neznáš, je vhodné se podívat na rozmístění zapojení jejich vývodů do katalogových listů nebo se zeptej. A procesor budeš programovat sám?
edit: Ještě něco k té funkci - Celý obvod je napájen z napětí na Zenerově diodě, která je napájena jednocestně usměrněným proudem přes diodu (1n4007) a odpor cca 82kΩ z fázového napětí. Napětí je pro PIC filtrováno 100uF+100nF. Odpor 47kΩ zajistí vybíjení kondenzátorů po vypnutí vypínače, protože vlastní spotřeba PICu ve stavu SLEEP je velmi malá. Odpor 470kΩ přivádí fázový průběh na vstup PICu, který z něho detekuje okamžik průchodu síťového napětí "nulou". Kondenzátor 2n2 potlačuje rušivá napětí.
PIC zpracovává program a zapíná řídící impulzy (<0.5ms) do triaku (spíná ve 2. a 3. kvadrantu).
První uvedený hex pracuje tak, že po zapnutí se rozsvítí poslední navolený stav. Pokud po vypnutí dojde během vybíjení napájecího napětí (kolem 1s) ke znovuzapnutí spínače, rozsvítí se další žárovka.
Druhý uvedený hex pracuje tak, že při novém zapnutí vždy rozsvítí další žárovku (při rychlém znovuzapnutí se stav nemění), tedy podobně jako zmíněné řešení s relé.
Už jsem nějaké drobnosti postavil, ale většina věcí byla jen výroba dps dle nějakého schématu. Nemám žádné elektro školy, spíš takový samouk. Zítra zkusím poskládat a dám vědět jak to šlape.
Ptal jsem se hlavně proto, že nemám zkušenost s napájením švába rovnou ze sítě bez trafa či spínaného zdroje. Myslel jsem, že zapojení bude podobné jak u napájení ledek ze sítě, kde je třeba kondík dimenzovat na 350v.
Díky
Hlavně ale nezapomeň, že máš co činit se síťovým napětím a pokud je vypínač umístěn (někde) v nulovém vodiči, má celý obvod proti zemi nebezpečný potenciál i ve vypnutém stavu. POZOR NA TO!
Dneska jsem zkoušel zapojení na nepájivém poli, a druhý hex (finder) funguje krásně, ale první hex mi pořád drží na prvním výstupu, ale možná jde jen o špatné vyhodnocení spínání (napájím 5V a na výstupu mám jen ledky). Chtěl jsem si to vyzkoušet.
Každopádně moc děkuji jak za schéma a program, tak i za vysvětlení
Pustil jsem se do návrhu desky (ale v eagle jsem taky začátečník) takže to dopadlo nějak takhle, vyrobím, osadím a pak se uvidí
Ano, podmínkou funkce je přítomnost síťového kmitočtu na pinu 7 MCU.Aligues píše:...první hex mi pořád drží na prvním výstupu, ale možná jde jen o špatné vyhodnocení spínání (napájím 5V a na výstupu mám jen ledky)...
K tomu alternativnímu využití - je samozřejmě možné, pokud splňuje požadavky. Další výstup (pin2) lze do programu doplnit.
Jen připomínám, že na výstupech jsou impulzy log.0 pro zapalování triaků, takže pro jiné použití je s tím třeba počítat a nebo program ještě upravit...
- Přílohy
-
- Finder2.hex
- (520 bajtů) Staženo 188 x