zmatky ohledně rotačních enkodérů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

zmatky ohledně rotačních enkodérů

#1 Příspěvek od forbidden »

Mám tu jeden enkodér, nějakej noname. Měřil jsem ho a v klidu má oba spínače rozeplý. Na jeden klik je sepne a zas rozepne. To znamená, že klidová poloha je vždy oba vyplý. Díval jsem se na ALPSy a ty mají klidový polohy dvě, oba vyplý i oba zaplý. Pak jsem koukal na Bourns a tam u typu výstupu píšou, že je 2 bit quadrature. To asi znamená, že má klidový polohy se čtyřma možnýma stavama výstupů? Je v tom nějakej zmatek. Osobně se mi nejvíc hodí ten noname. Měl jsem za to, že je to tak standardní. Takto budu muset dávat bacha, kde co je, když to budu chtít nahradit.
Přílohy
encoder.gif
enkodér
(52.4 KiB) Staženo 124 x
VASEK_W

#2 Příspěvek od VASEK_W »

Normálním enkodérem se točí !!!
Ne kliká !!!

A má výstupy "A" a "B" vzájemně posunuté, aby šlo odlišit jestli se točí doprava, nebo doleva.

Vašek
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Asi myslel ten krok - některý enkodery mají něco jako řehtačku (cvrčka), aby se při otřesech nepootáčely - jiné se točí plynule a bez mechanického krokování.
Jinak jsem měl v rukách jakýsi pseudokodér, kdy byl těma krokama spínanej buď jeden, nebo druhý kontakt, podle toho, na kterou stranu s tím točils - mechanicky to bylo urobený tak, že uvnitř byl plastový hřebínek, který byl uložen mezi dvěma kontakty. Do toho hřebínku zapadal pastorek ovládacího kolečka - přeskakování zubů mezi hřebínkem a pastorkem vedlo k tomu, že hřebínek periodicky spínal buď jeden kontakt, nebo druhý - podle toho, na kterou stranu s tím točils - otázkou je, za se tomuhle ještě říká kodér..
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 05 dub 2019, 23:09, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Fakt? To jsem nevěděl... :lol:
Klik je zvuk cvaknutí po otočení oskou. Klik NENÍ zmáčknutí tlačítka jako na myši.
Nicméně jsem u Bournse našel, jak to rozlišují. Vypadá to, že existují buď volně se točící, bez klidové polohy, nebo tak jak to chci, anebo jako ALPS. Možná ještě ty se čtyřma stavama výstupů.
Přílohy
bourns.gif
Bourns
(12.29 KiB) Staženo 151 x
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Tyhle encodery maji vzdy fazove posunuty vystup, jinak bys nemohl ursit smer otaceni. Jestli zastavuji v porad v jedne poici kontaktu nebo ne je celkem jedno, stejne musis vyhodnocovat poradi sepnuti tech kontaktu.
To ze nedovedou zastavit v kazde pozici fazoveho posunu bych pricital nizke cene techto encoderu.
patrikvarga

#6 Příspěvek od patrikvarga »

...
Přílohy
enc.jpg
enc.jpg
Kremik

#7 Příspěvek od Kremik »

Dalo by se říct, že mají jemné, střední, nebo hrubé polohování.
Při jemném kazdý krok proběhne jedna změna stavu spínačů,
pri středním proběhnou během jednoho kroku dvě změny spínačů
a při hrubém polohování proběhne během jednoho kroku celá sekvence.
Při hrubém a středním polohování jde ještě o to, který stav spínačů je klidový...
Hmm, dobré vědět! :D
Ještě by byla dobrá frajeřinka, kdyby na jeden krok proběhly tři změny...:-)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Asi jsem to ze začátku blbě popsal, já vím, jak ty enkodéry fungují, vím, že mají spínače a výstup je fázově posunutej. Jen jsem prostě myslel, že v klidové poloze jsou vždy oba rozeplý. Nejlíp to popsal asi Kremik. Mě prostě vyhovuje to hrubý polohování.
Mimochodem, některý ALPSy mají spínače tři (a tím nemyslím včetně spínače v ose).
Podle mě je prostě v programu jednodušší čekat na jednosměrnou změnu signálu (náběžná, nebo sestupná hrana), když je klidový stav stále stejný, jak si pamatovat poslední polohu a vyhodnocovat změnu.
ok1in
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ok1in »

forbidden píše:...je prostě v programu jednodušší čekat na jednosměrnou změnu signálu (náběžná, nebo sestupná hrana)...

Přesně tak je to správně - hlídáš oba vstupy a první hrana ti dá směr, počet hran o kolik se enc otočil...
Automatizace - PLC, HMI, měniče, pohony...
weed_smoker

#10 Příspěvek od weed_smoker »

Obvykle jsou signály posunutý o 90°,enkodéry jsou s různym počtem "zubů" na otáčku a taky s tlačítkem nebo bez.Chce to vyzkoušet,třeba i pomocí pár LED a zdroje.
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

forbidden píše:...Podle mě je prostě v programu jednodušší čekat na...

Programu je uplne jedno v jake poloze se encoder zastavi. Nezapomen na osetreni zakmitu, je to mechanicka zalezitost.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Programu to jedno není, když ho teprve budu psát. :) A pokud ho napíšu na to hrubý krokování, tak bude očekávat změnu stavu jen jedním směrem. Při použití enkodéru s jemným by půlku kliků vynechával.
Pointa celýho tohoto vlákna je, že nemůžu plně nahradit libovolnej enkodér libovolným enkodérem. Což jsem původně mylně předpokládal, že můžu.
Ošetření zákmitů mám vyřešeno jak malým kondem, tak malým čekáním na potvrzení sepnutí. Času je na to dost, při rychlým točení trvá ustálenej stav asi 16 ms. Měřeno na tom neznámým neznačkovým enkodéru s neznámým počtem kroků a hrubým polohováním.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“