zmatky ohledně rotačních enkodérů
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
zmatky ohledně rotačních enkodérů
- Přílohy
-
encoder.gif- enkodér
- (52.4 KiB) Staženo 125 x
- Artaban001
Jinak jsem měl v rukách jakýsi pseudokodér, kdy byl těma krokama spínanej buď jeden, nebo druhý kontakt, podle toho, na kterou stranu s tím točils - mechanicky to bylo urobený tak, že uvnitř byl plastový hřebínek, který byl uložen mezi dvěma kontakty. Do toho hřebínku zapadal pastorek ovládacího kolečka - přeskakování zubů mezi hřebínkem a pastorkem vedlo k tomu, že hřebínek periodicky spínal buď jeden kontakt, nebo druhý - podle toho, na kterou stranu s tím točils - otázkou je, za se tomuhle ještě říká kodér..
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Klik je zvuk cvaknutí po otočení oskou. Klik NENÍ zmáčknutí tlačítka jako na myši.
Nicméně jsem u Bournse našel, jak to rozlišují. Vypadá to, že existují buď volně se točící, bez klidové polohy, nebo tak jak to chci, anebo jako ALPS. Možná ještě ty se čtyřma stavama výstupů.
- Přílohy
-
bourns.gif- Bourns
- (12.29 KiB) Staženo 152 x
To ze nedovedou zastavit v kazde pozici fazoveho posunu bych pricital nizke cene techto encoderu.
Při jemném kazdý krok proběhne jedna změna stavu spínačů,
pri středním proběhnou během jednoho kroku dvě změny spínačů
a při hrubém polohování proběhne během jednoho kroku celá sekvence.
Při hrubém a středním polohování jde ještě o to, který stav spínačů je klidový...
Hmm, dobré vědět!
Ještě by byla dobrá frajeřinka, kdyby na jeden krok proběhly tři změny...
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, některý ALPSy mají spínače tři (a tím nemyslím včetně spínače v ose).
Podle mě je prostě v programu jednodušší čekat na jednosměrnou změnu signálu (náběžná, nebo sestupná hrana), když je klidový stav stále stejný, jak si pamatovat poslední polohu a vyhodnocovat změnu.
- weed_smoker
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Pointa celýho tohoto vlákna je, že nemůžu plně nahradit libovolnej enkodér libovolným enkodérem. Což jsem původně mylně předpokládal, že můžu.
Ošetření zákmitů mám vyřešeno jak malým kondem, tak malým čekáním na potvrzení sepnutí. Času je na to dost, při rychlým točení trvá ustálenej stav asi 16 ms. Měřeno na tom neznámým neznačkovým enkodéru s neznámým počtem kroků a hrubým polohováním.