500mW zesilovač s velkým Rvst
Moderátor: Moderátoři
500mW zesilovač s velkým Rvst
Spíš víc potřebuju, aby měl citlivost tak 10-15mV pro plný vybuzení a hlavně vstupní odpor aspoň 1MOhm.
Málo součástek okolo, anebo aspoň malých, by se taky hodilo.
Nedá prosím někdo z hlavy tip na podobný, i starší IO?
Něco jako LM386, ale s výše potřebnými vlastnostmi.
Všecko z toho by dokázal už při 9V starý MA0403A v jednom z těch zapojení, ale je sám moc velký a hlavně potřebuje okolo sebe moc velkých součástek.
Díkes.
A kutilmile - nelituju tě
Buď slevíš z požadavků, nebo jakémukoli koncáku předřaď aspoň emitorový sledovač.
KA2206 by dal výkon, zisk 50 dB v můstku s nesouměrným vstupem stačí (vstupnímu odporu bys musel pomoci sériovým odporem M82), ale rozměrově je na tom stejně, jako ta MA0403, která se ti jeví příliš velkou...
TDA7050 má už zas moc nízký výkon i nízké dovolené Un.
Mám k ruce /bez dalších úprav/ napájení 9V, 8Ω nezemněná zátěž.
Ideální je citlivost na výkon švába 0,5W-1W okolo těch 10mV.
Ale hlavně je třeba ten Rvst aspoň ten jeden celý MΩ, radši o něco víc.
Tolik s 1T bipolárním sledovačem neudělám a unipolární strukturu tam nechci.
Jfet mě napadl taky, mám i těch miniaturních smradů v E-line dost, ale nechci to tam.
Je třeba to celé dostat do půdorysu asi 3x3cm, s 5mm navíc už budou potíže - to je taky k nasrání. Ještě se pamatuju, co stěsnaný věci uměj dělat za opičárny.
Nejlíp mi vychází ten TDA7052, pokud ještě bude k mání v DIP8, vypadá fakt dobře, skoro ve všem.
Je mi jasný, že vstupní odpory blízké či větší 1MΩ se u takovýchto švábů málokdy vyskytujou, není to běžně nikde zapotřebí.
Ale radši jsem se optal, protože hodně hlav hodně ví a třeba už někdo něco podobného potřeboval a řešil.
Tak k tomu přibastlím dva nějaké bipolární šušně v E-line, co trochu únosně šumí /asi teda 2SC3199/, pár 0204 naštorc, 2-3 minielyty 4x7mm a pár keramik.
Dokupy by všecko to přidaný mělo vydat hodně zmenšený, mnou běžně kdysi používaný impedanční převodník, Rvst má okolo 3MΩ a podle potřeby umí i zesilovat. Používal jsem to dávněji k připojování lepších keramických vložek do takových těch "uni" vstupů 100mV/100kΩ na kdečem.
To by šlo. Bude-li to chtít bručet, půjde do krabičky z FeSn plechu.
Kdo ale bude v ruce kreslit tu šušnivou destičku na to, to teda nevím
Každopádně děkuju za rady, chlapci.
2 Samec:
Ani jedno. 100kΩ je zatraceně málo a 39dB u 2822 je taky málo. Při výkonu 1W do 8Ω, co to dává při 9V, to vychází na vstupu okolo 30mV. Nepotřebuju sice plnej výkon, ale i tak je to málo citlivý.
TS971 i se 100mA do 8Ω je přeci nesmysl, však si to spočítej..
A kutilmile - nelituju tě
Nejsem na to ani moc zařízenej vercajkem, jen nejzákladnější věci, jako pinzeta, lupa a 15W µ-páječka..
Tak proto raději ty malý diskrétní součástky. Ledacos jde pak i dodatečně změnit, pokud je to potřeba.
Teda pokud netrváš na moderních součástkách.
Poradil bych Ti subminiaturní pentodu,ale nechci Tě nasrat
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Pro keramickou přenosku k zesilovači Z6W používal toto zapojení, jen jsem to napájel asi 16 V. Tady je přepočítaný pracovní bod pro napájení 6 V a 9 V.
Ten sériový odpor na vstupu slouží jen k omezení vlivu impedance zdroje signálu, na zisk nemá podstatný vliv - kapacita přenosky VB2... způsobovala na charakteristice asi +12 dB převýšení kolem 100 Hz (předněji to nevím, na měřicí desce jsou frekvence odstupňované). takže zvýraznil hluk gramofonu.
Mrkni na to, jestli se ti to někam vejde.
Tohle je o dvě součástky jednodušší, než mám v zapojení já.
Používám už léta poněkud pozapomenuté zapojení, s dvěma npn tranzistory v darlingtonu.
Popravdě, šlohnul jsem to zapojení siru Clive Sinclairovi z Projectu 60
Když se okolo 1987-88 objevily BC517, zkusil jsem to zapojení s ním. Naprosto nepoužitelný, pro úplně strašidelný šum i s Rg=1MΩ. Možná to byl nějaký fejk, co já vím, ale od té doby jsem ten tranzistor v ruce nedržel. Pak jsem to zkoušel i s nějakým darlingtonem MPSA, z něčeho vytěžený, to bylo ještě horší. Podle mě jsou všecky tyhle TO92 darlingtony uvažovaný jako spínače, jinak si ten šum neumím vysvětlit.
Asi tak 15-20 těchto zapojení, hodně i dvojitých pro stereo, jsem zamontoval do školkových a školních gramofonů, co ještě stály za to - to když úplně zmizely klasické VK vložky a místo nich do Tesly naběhly VB4301.
Tady ale nejde o připojování něčeho takového, velkého Rin je třeba z jiných důvodů.
Tohle Jardo určitě zkusím. Minikomplement k 2SC3199 mám taky, 2SA1267.
Původně jsem měl tyhle tranzistory za "podřadné spotřebkové", ale musel jsem názor radikálně přehodnotit. Možná to tak je u C3198/A1266 v TO92, které se daly najít taky v kdečem. Ale u těchto pidižvíků to tak není, překvapivě velmi málo šumí. To bude už důležité s ohledem na to, jak málo tím bude procházet.
Díky Jardo, vyzkouším to.