500mW zesilovač s velkým Rvst

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

500mW zesilovač s velkým Rvst

#1 Příspěvek od sinclair »

Potřeboval bych nějakého DIP8 švábíka, co má okolo 0,5W/8ohm, výkon není moc důležitý, pokud bude aspoň 0,5W.
Spíš víc potřebuju, aby měl citlivost tak 10-15mV pro plný vybuzení a hlavně vstupní odpor aspoň 1MOhm.
Málo součástek okolo, anebo aspoň malých, by se taky hodilo.
Nedá prosím někdo z hlavy tip na podobný, i starší IO?
Něco jako LM386, ale s výše potřebnými vlastnostmi.

Všecko z toho by dokázal už při 9V starý MA0403A v jednom z těch zapojení, ale je sám moc velký a hlavně potřebuje okolo sebe moc velkých součástek.
Díkes.
patrikvarga

#2 Příspěvek od patrikvarga »

TDA7050, 7052?
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Myslel jsem na MBA915, má vyhovující výkon i zisk, ale Rin jenom 9kΩ. Musel bys mu předsadit aspoň napěťovej sledovač s vysokým vstupním odporem - třeba BF245 nebo i nějakej míň šumící bipolár...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#4 Příspěvek od samec »

TDA2822 s Rin=100kΩ by nestačil?
Alebo nejaký OZ s Ioutmax=100mA? Napríklad TS971?
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

TDA2822 jde zapojit i do můstku s diferenciálním vstupem. Pak má i vstupní odpor dvojnásobný. Ale pořád je to málo - jak ziskem, tak vstupním odporem.
Buď slevíš z požadavků, nebo jakémukoli koncáku předřaď aspoň emitorový sledovač.
KA2206 by dal výkon, zisk 50 dB v můstku s nesouměrným vstupem stačí (vstupnímu odporu bys musel pomoci sériovým odporem M82), ale rozměrově je na tom stejně, jako ta MA0403, která se ti jeví příliš velkou...
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Já tak trochu tušil od začátku, že žádný z běžně dostupných švábů takový Rin asi nemá.
TDA7050 má už zas moc nízký výkon i nízké dovolené Un.
Mám k ruce /bez dalších úprav/ napájení 9V, 8Ω nezemněná zátěž.
Ideální je citlivost na výkon švába 0,5W-1W okolo těch 10mV.
Ale hlavně je třeba ten Rvst aspoň ten jeden celý MΩ, radši o něco víc.
Tolik s 1T bipolárním sledovačem neudělám a unipolární strukturu tam nechci.
Jfet mě napadl taky, mám i těch miniaturních smradů v E-line dost, ale nechci to tam.
Je třeba to celé dostat do půdorysu asi 3x3cm, s 5mm navíc už budou potíže - to je taky k nasrání. Ještě se pamatuju, co stěsnaný věci uměj dělat za opičárny.
Nejlíp mi vychází ten TDA7052, pokud ještě bude k mání v DIP8, vypadá fakt dobře, skoro ve všem.
Je mi jasný, že vstupní odpory blízké či větší 1MΩ se u takovýchto švábů málokdy vyskytujou, není to běžně nikde zapotřebí.
Ale radši jsem se optal, protože hodně hlav hodně ví a třeba už někdo něco podobného potřeboval a řešil.
Tak k tomu přibastlím dva nějaké bipolární šušně v E-line, co trochu únosně šumí /asi teda 2SC3199/, pár 0204 naštorc, 2-3 minielyty 4x7mm a pár keramik.
Dokupy by všecko to přidaný mělo vydat hodně zmenšený, mnou běžně kdysi používaný impedanční převodník, Rvst má okolo 3MΩ a podle potřeby umí i zesilovat. Používal jsem to dávněji k připojování lepších keramických vložek do takových těch "uni" vstupů 100mV/100kΩ na kdečem.
To by šlo. Bude-li to chtít bručet, půjde do krabičky z FeSn plechu.
Kdo ale bude v ruce kreslit tu šušnivou destičku na to, to teda nevím :D

Každopádně děkuju za rady, chlapci.

2 Samec:
Ani jedno. 100kΩ je zatraceně málo a 39dB u 2822 je taky málo. Při výkonu 1W do 8Ω, co to dává při 9V, to vychází na vstupu okolo 30mV. Nepotřebuju sice plnej výkon, ale i tak je to málo citlivý.
TS971 i se 100mA do 8Ω je přeci nesmysl, však si to spočítej..
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Jen tak mimochodem, když teda narážíš na tu miniaturizaci, uvažoval jsi o SMD verzi některýho toho švába? Já že třeba u Farnella mají TDA7052AT/7052BT právě ve futrále pro povrchovou montáž. A s tím by ses na plochu 30x30mm určo v pohodě dostal nejen s jedním trandem jako vstupním emitorovým sledovačem, ale docela dost dobře i s nějakým operákem v roli předzesilovače s vysokým Rin ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

Já se klidně přiznám, že se smd už v tomhle věku, teda s rukama i očima dělám už dost /hodně/ nerad. Ani navrhování desek pro smd mi dřív moc nešlo, ačkoliv jsem jich pár /zase kvůli místu/ udělat musel.
Nejsem na to ani moc zařízenej vercajkem, jen nejzákladnější věci, jako pinzeta, lupa a 15W µ-páječka..
Tak proto raději ty malý diskrétní součástky. Ledacos jde pak i dodatečně změnit, pokud je to potřeba.
samec

#9 Příspěvek od samec »

Ech, som doplietol Ω a V a vyšlo mi 100mA.

A čo tak napríklad LA4570, AN7105, BA3516,... a podobný kombinovaný obvod?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pajosek2 »

Starý dobrý MAA 145 tam asi nedostaneš,že? Před to jeden fet a je to. Ztrátový výkon 300mW myslím.
Teda pokud netrváš na moderních součástkách.
Poradil bych Ti subminiaturní pentodu,ale nechci Tě nasrat :-) :-) :-)
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
masar

#11 Příspěvek od masar »

Doporučuji podívat se na TBA820 nebo jeho ekv. KA2201.
:wink:
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

A myslíš, že ještě půjde sehnat?
Michal22

#13 Příspěvek od Michal22 »

TBA 820 by měli mít třeba v SOS.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Pak ještě existuje možnost použít předzesilovač.
Pro keramickou přenosku k zesilovači Z6W používal toto zapojení, jen jsem to napájel asi 16 V. Tady je přepočítaný pracovní bod pro napájení 6 V a 9 V.
Ten sériový odpor na vstupu slouží jen k omezení vlivu impedance zdroje signálu, na zisk nemá podstatný vliv - kapacita přenosky VB2... způsobovala na charakteristice asi +12 dB převýšení kolem 100 Hz (předněji to nevím, na měřicí desce jsou frekvence odstupňované). takže zvýraznil hluk gramofonu.
Mrkni na to, jestli se ti to někam vejde.
Přílohy
Ri_15dB.png
Naní zakreslené blokování napájení, ale stačí paralelně 100n a 47µF
Naní zakreslené blokování napájení, ale stačí paralelně 100n a 47µF
sinclair

#15 Příspěvek od sinclair »

Děkuju Jardo.
Tohle je o dvě součástky jednodušší, než mám v zapojení já.
Používám už léta poněkud pozapomenuté zapojení, s dvěma npn tranzistory v darlingtonu.
Popravdě, šlohnul jsem to zapojení siru Clive Sinclairovi z Projectu 60 :D. Líbilo se mi, že to má v reálu snad nekonečný vstupní odpor, dá se definovat odpůrkem na vstupu a zároveň štelovatelně zesiluje. Prostě tehdy to bylo k typicky keramickým přenoskám jak dělaný. S ohledem na průchozí napětí /větší desítky mV/ a účel, to zvládaly i nijak nevybírané KC149.
Když se okolo 1987-88 objevily BC517, zkusil jsem to zapojení s ním. Naprosto nepoužitelný, pro úplně strašidelný šum i s Rg=1MΩ. Možná to byl nějaký fejk, co já vím, ale od té doby jsem ten tranzistor v ruce nedržel. Pak jsem to zkoušel i s nějakým darlingtonem MPSA, z něčeho vytěžený, to bylo ještě horší. Podle mě jsou všecky tyhle TO92 darlingtony uvažovaný jako spínače, jinak si ten šum neumím vysvětlit.
Asi tak 15-20 těchto zapojení, hodně i dvojitých pro stereo, jsem zamontoval do školkových a školních gramofonů, co ještě stály za to - to když úplně zmizely klasické VK vložky a místo nich do Tesly naběhly VB4301.
Tady ale nejde o připojování něčeho takového, velkého Rin je třeba z jiných důvodů.

Tohle Jardo určitě zkusím. Minikomplement k 2SC3199 mám taky, 2SA1267.
Původně jsem měl tyhle tranzistory za "podřadné spotřebkové", ale musel jsem názor radikálně přehodnotit. Možná to tak je u C3198/A1266 v TO92, které se daly najít taky v kdečem. Ale u těchto pidižvíků to tak není, překvapivě velmi málo šumí. To bude už důležité s ohledem na to, jak málo tím bude procházet.
Díky Jardo, vyzkouším to.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“