Displeje s hodinek a kalkulaček

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Displeje s hodinek a kalkulaček

#1 Příspěvek od markoni »

Dobrý den
Má někdo nápad jak kontakty displeje z digitálních hodinek nebo ze starých kalkulaček fyzicky připojit , třeba na plošný spoj nebo podobně.Předem díky za nápady.
toto je příklad:
Přílohy
displej.jpg
(38.49 KiB) Staženo 120 x
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

velmi hodnotná fotka, v první chvíli jsem si myslel že je to robot Sojourney vyfocený Hubbleovým teleskopem.

Myslím že to je ztráta času, rozumně to s přiměřeným úsilím nepřipojíš. O něco lepší jsou displeje z teploměrů a měřičů TK, ty mají aspoň letovací vývody.
Filda

#3 Příspěvek od Filda »

taky bych se s tím ne*ebal ....... jediná možnost je asi jen přez tu "gumičku" , ale musel bys udělat rámeček, který by ten displej přitláčel ............................... ZTRÁTA ČASU :D
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

A Ty víš, jak je vnitřně zapojen ten displej?
Záleží na tom, jaký mají rozteče ty plošky. Někdy tam jdou natlačit piny z patic pro šváby a zalít to epoxydem (dělají to prej autorádiáři, když jim horkem sjede časem ten vodivý pásek)

Spíš by mě zajímalo, jestli by šlo použít pajšlu z digitálních hodin (jednoduchý displej) na buzení LED displejů.. (nějakej převodníček bude nejspíš potřeba)
hafca

#5 Příspěvek od hafca »

Artaban001 píše:Spíš by mě zajímalo, jestli by šlo použít pajšlu z digitálních hodin (jednoduchý displej) na buzení LED displejů.. (nějakej převodníček bude nejspíš potřeba)

Tohle jsem dělal už dávno. Měl jsem udělané hodiny z digitálek kde jako displej byly použité jednotlivé číslovky. Byly asi 13mm vysoké a byly to jediné LCD displeje, které byly k sehnání. Nedávno jsem to našel ve skříni a ještě jdou. Největší problém tenkrát byl sehnat střeva, která nemají na displeji mutiplex, zjistit zapojení vývodů, a ve finále to připájet.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
jano2

#6 Příspěvek od jano2 »

Taktieš so take niečo kedysi bastlil:
Přílohy
Picture 674.jpg
(108.91 KiB) Staženo 125 x
Malo toho viem,radšej sa spytam.
ViPali

#7 Příspěvek od ViPali »

Artaban001 píše:
Záleží na tom, jaký mají rozteče ty plošky. Někdy tam jdou natlačit piny z patic pro šváby a zalít to epoxydem (dělají to prej autorádiáři, když jim horkem sjede časem ten vodivý pásek)

Presne tak, poväčšine sú to štandartné rozteče. Možno by stačilo odizolovať jednu stranu z HDD kábla a prítlak vyriešiš.
Ako elektrikár sa cítim slobodne.
Môžem hovoriť do vedenia!
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od GeorgeB »

Já jsem kdysi chtěl použít displej z jedné kalkulačky za 50kč. Když jsem zkoumal vnitřní zapojení, tak jsem přišel na to,že se jedna elektroda byla společná pár segmentům z dvou čislovek.Tedy pro 8mi místný displej bylo 4x8 + 4x2 = 40pinů. Toto zapojení bylo nevhodné pro buzení nějakým převodníkem BCD/7seg nebo mikrokontrolérem.
Tak jsem si zjistil zapojení semi-maticové klávesnice(opět podobné šílenosti v zapojení jako displej) a pomocí několik analogových multiplexorů ovládal celou kalkulačku. Zapojení bylo užito pro digitální kilometrovník u tachometru. Mikroprocesor jakoby "mačkal" tlačítka na klávesnici.
Obrázek
více viz: http://www.georgeb.wz.cz/eatavr.htm
Odpovědět

Zpět na „Poradna“