varikap

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Superpavel

varikap

#1 Příspěvek od Superpavel »

Ahoj. Nedostatek ladících kondenzátorů s max kapacitou 300 až 500 pF mě donutil experimentovat se zapojením zener. diodi jako varikapu. Kapacitu nastavuji změnou závěrného napětí. Potřeboval bych jen poradit jak pro tenhle účel vybírat zenerky pro dosažení max přeladění. Jsou vhodné ZD s nišším nebo vyšším napětím ?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pajosek2 »

Ale tuhle funkci přece splňují všechny diody nebo se pletu? Proč sis zvolil právě zenerky?
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Zenerky mají obvykle větší plochu čipu = mají vyšší počáteční kapacitu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#4 Příspěvek od Ivan_Ryger »

V princípe treba voliť čo najvyššie možné záverné napätie pri danej požadovanej kapacite. Zenerove diódy pre napätia nad 3V fungujú na princípe lavínového javu, pokiaľ sa prekročí kritická intenzita poľa v PN priechode, elektrónový tok sa lavínovo násobí a prudko rastie vodivosť. Toto je spojené s prudkou generáciou výstrelového šumu. Tejto oblasti sa chcete vyhnúť.
Odporučil by som radšej zohnať varikapy Tesla KB113-413, ktoré sa dajú ešte pomerne ľahko zohnať.
I.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

Ekkare-Jj to bude asi pravda,ale zase menší změnu kapacity,protože je potřeba větší síla el.pole na změnu kapacity. Na tohle se běžně používaly GA 201 . Zajímalo by mne jak jsou na tom LEDky. Ale pokud chce tazatel dosáhnout přeladitelnosti klasického lad. kondu s nějakou obdobou varikapu,tak to asi neklapne si myslím.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Superpavel

#6 Příspěvek od Superpavel »

Takže když to záleží na ploše čipu tak jsou použitelné i výkonové usměrnovací diody ?
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

A co třeba velikost čipu a mezní kmitočet toho "varikapu"?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

pajosek2 píše:Ekkare-Jj to bude asi pravda,ale zase menší změnu kapacity,protože je potřeba větší síla el.pole na změnu kapacity. Na tohle se běžně používaly GA 201 . Zajímalo by mne jak jsou na tom LEDky...
Mizerně, mají závěrný napětí jen kolem 5V. Pak se nenávratně prošvihnou - hlavním důvodem je malá izolační schopnost napěťový přehrady na čipu způsobená relativně vysokou dotací polovodiče ...

Superpavel píše:Takže když to záleží na ploše čipu tak jsou použitelné i výkonové usměrnovací diody ?
Jsou, ale zas mají malý "přeladění" = malej rozsah dosažitelný minimální kapacity při maximálním "ladicím" napětí.

Prostě nad specializovaný varikapy není, mají na to speciálně vyvinutou technologii, tak proč používat nějaký náhražky...?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Škoda, že nemůžu najít mé poznámky z měření, měl jsem těch čísel dost - kdysi jsem měřil nějaké 6NZ70 a KZ710, více kusů, při 1 V se tvářily docela nadějně, kapacita kolem 50 až 70 pF, ale při 3 V už měly 25 pF a při 6 V klesla kapacita na 22 pF, prakticky nemá smysl použít vyšší řídicí napětí, a to bez ohledu na typ diody, ani na velikost zenerova napětí, pokud je vyšší, než těch 7 V. Nehodí se tedy do obvodů pracujících s amplitudami v řádu nad málo desítek milivoltů.
Přeladění v rezonančním obvodu přes 1,5:1 je spíše výjimkou, to nedá ani na celé pásmo dlouhých vln. Ale: mají poměrně malou jakost (poměrně malý paralelní (resp. velký ekvivalentní sériový) odpor, takže selektivita laděného obvodu nic moc, spíše hanebná. Přiznávám, že nad 300 kHz jsem s nimi už nic nezkoušel, radši jsem použil otočný kondenzátor. Širší přeladění, vyšší jakost, tedy i selektivita jaksi automaticky...
samec

#10 Příspěvek od samec »

Možno by šlo použiť výstupnú kapacitu nejakého unipolárneho tranzistora. Napríklad IRF540 má Coss=2300pF pri Uds=1V a Coss=900pF pri Uds=10V.
https://www.vishay.com/docs/91021/91021.pdf
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

EKKAR píše:Mizerně, mají závěrný napětí jen kolem 5V. Pak se nenávratně prošvihnou
Udělal jsem do baráku pár nočních světýlek s kundíkovým proudovým zdrojem kolem 20mA. Jenže čínský LEDky měly plošku na anodě, očekával jsem katodu, takže všechny 4 byly přepólovaný. Napětí bylo limitovaný jen 63V elytem. A co myslíš, že se stalo? LEDky jsou doteď v pořádku, svítěj každou noc.
P. S.: Zkoušel jsem takhle probít elyt. A taky nic, jen zafungoval jako zenerka s napětím kolem 70V.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

https://elektro.bazos.cz/inzerat/102873 ... zatory.php
http://www.bucek.name/stranky/nabidky_v ... skladu.htm
Kromě kapacity a šumu varikapu jde ještě o průběh kapacity na napětí, ten je při nízkých napětích hodně nelineární a velmi nízká jakost k tomu.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pajosek2 »

Já osobně dávám přednost klasickým ladičákům ať už vzduchovým tak umělohmotným. Ladění napětím má jednu velkou nevýhodu a to,že se musí pracovat jen s amplitudou střídavého napětí zanedbatelnou vůči ladícímu napětí. On ten stříďák,který je např. na laděném obvodu s varikapem se příčítá k ladícímu napětí a varikap úspěšně mění kapacitu v rytmu amplitudy.

Máte někdo zkušenost s max. hodnotou amplitudy,aby tento problém byl zanedbatelný?

Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

v přijímací technice je tento problém zanedbatelný, akorát u oscilátorů s větší amplitudou se (úspěšně) kompenzuje použitím dvojice opačně pólovaných varikapů.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pajosek2 »

Aha to mne nenapadlo díky.

Odpovědět

Zpět na „Součástky“