varikap
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
varikap
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Odporučil by som radšej zohnať varikapy Tesla KB113-413, ktoré sa dajú ešte pomerne ľahko zohnať.
I.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Superpavel
Mizerně, mají závěrný napětí jen kolem 5V. Pak se nenávratně prošvihnou - hlavním důvodem je malá izolační schopnost napěťový přehrady na čipu způsobená relativně vysokou dotací polovodiče ...pajosek2 píše:Ekkare-Jj to bude asi pravda,ale zase menší změnu kapacity,protože je potřeba větší síla el.pole na změnu kapacity. Na tohle se běžně používaly GA 201 . Zajímalo by mne jak jsou na tom LEDky...
Jsou, ale zas mají malý "přeladění" = malej rozsah dosažitelný minimální kapacity při maximálním "ladicím" napětí.Superpavel píše:Takže když to záleží na ploše čipu tak jsou použitelné i výkonové usměrnovací diody ?
Prostě nad specializovaný varikapy není, mají na to speciálně vyvinutou technologii, tak proč používat nějaký náhražky...?
A kutilmile - nelituju tě
Přeladění v rezonančním obvodu přes 1,5:1 je spíše výjimkou, to nedá ani na celé pásmo dlouhých vln. Ale: mají poměrně malou jakost (poměrně malý paralelní (resp. velký ekvivalentní sériový) odpor, takže selektivita laděného obvodu nic moc, spíše hanebná. Přiznávám, že nad 300 kHz jsem s nimi už nic nezkoušel, radši jsem použil otočný kondenzátor. Širší přeladění, vyšší jakost, tedy i selektivita jaksi automaticky...
https://www.vishay.com/docs/91021/91021.pdf
Udělal jsem do baráku pár nočních světýlek s kundíkovým proudovým zdrojem kolem 20mA. Jenže čínský LEDky měly plošku na anodě, očekával jsem katodu, takže všechny 4 byly přepólovaný. Napětí bylo limitovaný jen 63V elytem. A co myslíš, že se stalo? LEDky jsou doteď v pořádku, svítěj každou noc.EKKAR píše:Mizerně, mají závěrný napětí jen kolem 5V. Pak se nenávratně prošvihnou
P. S.: Zkoušel jsem takhle probít elyt. A taky nic, jen zafungoval jako zenerka s napětím kolem 70V.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
http://www.bucek.name/stranky/nabidky_v ... skladu.htm
Kromě kapacity a šumu varikapu jde ještě o průběh kapacity na napětí, ten je při nízkých napětích hodně nelineární a velmi nízká jakost k tomu.
Máte někdo zkušenost s max. hodnotou amplitudy,aby tento problém byl zanedbatelný?
Nemám zájem o korekci pravopisu.