Měkký VN zdroj - Tesla Merkur

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zipik

#16 Příspěvek od Zipik »

Jestli je měký zdroj, odpoj int zdroj a připoj ext zdroj na filtrační elyt (cca 20V) a hned budeš vědět kde hledat. Podle toho, co popisuješ to vypadá ne chybu kolem MDA1044E. Může být i vadné vn trafo, ale to je málo pravděpodobné.

Jaké máš napětí na filtr. elytu ??
Jaké máš napětí za KU (nebo KD) stabilizátorem.
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Upřesním: zdroj je měkký nebo přetížený. Vyluč přetížení a pak uvidíš.
Naposledy upravil(a) Hill dne 28 zář 2007, 06:26, celkem upraveno 1 x.
petr111

#18 Příspěvek od petr111 »

Zipik píše:Jestli je měký zdroj, odpoj int zdroj a připoj ext zdroj na filtrační elyt (cca 20V) a hned budeš vědět kde hledat. Podle toho, co popisuješ to vypadá ne chybu kolem MDA1044E. Může být i vadné vn trafo, ale to je málo pravděpodobné.

Jaké máš napětí na filtr. elytu ??
Jaké máš napětí za KU (nebo KD) stabilizátorem.

Tak jsem to teď zkusil a když se zatíží VN trafo (vertikálem, připojením stabilizátoru na UL, připojením na mřížku obrazovky tak se napájecí napětí za stabilizátorem opravdu zmeší z 10,8 na 9 V......na kolektoru KU 608 je při nezatíženém VN zdroji 17 V při zatíženém asi 12 V
Zipik

#19 Příspěvek od Zipik »

Tak jsem to teď zkusil a když se zatíží VN trafo (vertikálem, připojením stabilizátoru na UL, připojením na mřížku obrazovky tak se napájecí napětí za stabilizátorem opravdu zmeší z 10,8 na 9 V......na kolektoru KU 608 je při nezatíženém VN zdroji 17 V při zatíženém asi 12 V

Nevím, jestli jsi to zkoušel externím zdrojem?? Pokud ano a máš dostatečně tvrdý zdroj (cca 3A), nastav na něm 10,8V a připoj je za KU608 (zdrojový !!). Pokud i potom poklesne napětí na 9V, tak je jasné, že není měký zdroj, ale něco (vertikál) moc žere, zdroj je přetížený. Pokud se TV rozjede (což pochybuju) tak máš vadné KU608, nebo něco oklo něj. Podle mne máš vadný IC ve vertikálu.

Merkury už jsem pár roků nedělal, tak si nedovedu přesně vybavit schéma.
Zipik

#20 Příspěvek od Zipik »

Ještě si vzpomínám, že mně kdysi pořádně potrápil imp. kond. 82n (malý, žlutý) v h.r. a mám dojem, že se to takto nějak chovalo.
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Těch 17V bez odběru až 12V s odběrem na kolektoru KU508 je v pořádku, tak se ten zdroj chovat má.
petr111

#22 Příspěvek od petr111 »

Tak jsem vyměnil ten integráč v modulu V a nic....jsou v něm vyměněny elektrolyty, integráč, odpory jsem proměřil, jsou OK...
tornado6

#23 Příspěvek od tornado6 »

Nie som si istý ale nie je totot ten typ čo ma postupnosť VN trafo - VN nasobič ak ano skus ešte odpojiť trafo od nasobičaa uvidiš ak tito po odpojeni normalne nabehne samozrejme okrem obrazovky kedže nasobič je odpojeny budeš mať odvaleny nasobič vetšinou to robia svitkove kondiky vstup-kostra.
kozoka

Merkur

#24 Příspěvek od kozoka »

Vadné VN trafo 100%
petr111

#25 Příspěvek od petr111 »

tornado6 píše:Nie som si istý ale nie je totot ten typ čo ma postupnosť VN trafo - VN nasobič ak ano skus ešte odpojiť trafo od nasobičaa uvidiš ak tito po odpojeni normalne nabehne samozrejme okrem obrazovky kedže nasobič je odpojeny budeš mať odvaleny nasobič vetšinou to robia svitkove kondiky vstup-kostra.

Žádný VN násobič tam není...je tam jen dioda....je zalitá v tom VN trafu...
Pesko

#26 Příspěvek od Pesko »

Násobiče sa používali v ruských TV Junosť.
Tesla nikdy v čb TV násobiče nepoužívala.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“