Měkký VN zdroj - Tesla Merkur

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
petr111

Měkký VN zdroj - Tesla Merkur

#1 Příspěvek od petr111 »

Nevíte co může zpusobovat že VN zdroj v TV Merkur je "měkký", vysvětlím, když je TV normálně osazený a zapojený tak na obrazovce je jen jedna vodorovná čára, přesně uprostřed, vertikální rozklad, který je napájen z VN trafa nefunguje, místo 17 V je tam jen 12V, rovněž je (zřejmě) nedostatečné VN napětí (čára je vidět jen nejasně), když se vertikál vyndá a zároveň se odpojí výod 8 a 5 VN trafa, odkud se odebírájí další pomocná napětí ( 320 V na mřížku obrazovky, 140 V z kterých se pak stabilizuje 30V na ladění)
tak se napětí co má napájet vertikál zvýší na 17V a vylítne i VN, poznám to podle slabého sršení (nemám to jak změřit) když se však trafo zatíží tak všechna napětí zase slítnou dolu, místo 17V 12V, místo 320V 72V, místo 140V 30V, taky jsem si všiml že KU 608 se doslova "vaří".....tipoval bych to na závadu v modulu S, odkud se odebírá kmitočet pro rozkmitání KU 608....nemám však náhradní, abych to vyzkoušel, musím to opravit celé sám...proto prosím poraďte na co bych se měl zaměřit.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Nevím, proč se zabýváš vysokým napětím, když ti vertikál, místo toho, aby vychyloval, jen sprostě žere. V důsledku toho i KUčko topí tak, že velmi, a napětí všech souvisejících zdrojů poměrným způsobem poklesnou.
Ten pokles napětí není příčinou toho, že máš čáru na obrazovce: ta má svou příčinu a ta příčina ovlivňuje pokles napětí.
Hledej v modulu V.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

MDA1044 ve vertikálu má mít odběr nějakých 120-150 mA. Zkus ho na externím zdroji a budeš vědět víc. Tady bych začal.
jano2

#4 Příspěvek od jano2 »

Najlepši sposob pri takichto opravach je,mat nahradne moduly-tak som to robieval-,a menit,tak najlahšie a najrychlejšie objaviš kde je chyba a tak sa jej zbaviš.
Malo toho viem,radšej sa spytam.
petr111

Vertikál to není

#5 Příspěvek od petr111 »

Hill píše:Nevím, proč se zabýváš vysokým napětím, když ti vertikál, místo toho, aby vychyloval, jen sprostě žere. V důsledku toho i KUčko topí tak, že velmi, a napětí všech souvisejících zdrojů poměrným způsobem poklesnou.
Ten pokles napětí není příčinou toho, že máš čáru na obrazovce: ta má svou příčinu a ta příčina ovlivňuje pokles napětí.
Hledej v modulu V.

Vertikálem to ale není, kromě něj se musí odpojit i napětí ze kterého se dělá UL. zároveň se musí odpojit 320 V na mřížku obrazovky....stačí vytáhout modul co je nasazený na obrazovce a napájecí napětí vertikálu se hned zvýší, když se ale znova připojí ta mřížka obrazovky, tak se zase musí vytáhnout ten vertikál, ay tam bylo těch 320 V.....ten VN zdroj to prostě všechno neutáhne.....v tom je problém.....
PCEL

#6 Příspěvek od PCEL »

Elyty nemaju znizenu kapacitu?
petr111

#7 Příspěvek od petr111 »

jano2 píše:Najlepši sposob pri takichto opravach je,mat nahradne moduly-tak som to robieval-,a menit,tak najlahšie a najrychlejšie objaviš kde je chyba a tak sa jej zbaviš.

Náhradní moduly bohužel nemám, jestli máš a dáš :wink: byl bych rád :D
jano2

#8 Příspěvek od jano2 »

Ak si prideš po ne,na Merkur ti dam všetki!!!
petr111

Elyty jsem vyměnil

#9 Příspěvek od petr111 »

PCEL píše:Elyty nemaju znizenu kapacitu?

To mě napadlo jako první...všechny elyty ve VN zdroji...modulu S a V jsem vyměnil za nové.....závada ale nezmizela.....
petr111

#10 Příspěvek od petr111 »

jano2 píše:Ak si prideš po ne,na Merkur ti dam všetki!!!

A celá základní deska včetně VN zdroje by nebyla???? :wink:
já jsem z Jihlavy...mám Tě trochu z ruky, boužel....ale třeba by se to dalo poslat poštou, samozřejmě bych zaplatil....
jano2

#11 Příspěvek od jano2 »

petr111 píše:

já jsem z Jihlavy...mám Tě trochu z ruky, boužel....ale třeba by se to dalo poslat poštou, samozřejmě bych zaplatil....

Bola by aj zakladna doska,ale musel by si si pre to prist.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Vertikál to není

#12 Příspěvek od jezevec »

petr111 píše:...když se ale znova připojí ta mřížka obrazovky, tak se zase musí vytáhnout ten vertikál, ay tam bylo těch 320 V.....ten VN zdroj to prostě všechno neutáhne.....v tom je problém.....

Mřížka obrazovky nebere žádný proud, buď je tam nějaký svod na desce obrazovky nebo vadná baňka.
petr111

#13 Příspěvek od petr111 »

jano2 píše:
petr111 píše:

Bola by aj zakladna doska,ale musel by si si pre to prist.

Koukám, že poštu asi moc nemáš v oblibě co??? :D :D
petr111

#14 Příspěvek od petr111 »

jezevec píše:
petr111 píše:...když se ale znova připojí ta mřížka obrazovky, tak se zase musí vytáhnout ten vertikál, ay tam bylo těch 320 V.....ten VN zdroj to prostě všechno neutáhne.....v tom je problém.....

Mřížka obrazovky nebere žádný proud, buď je tam nějaký svod na desce obrazovky nebo vadná baňka.

obrazovku jsem zkoušel ohmetrem...mezi tu mřížku a další elektrody...obrazovka svod nemá....já opravdu už nevím čím to je...
petr111

#15 Příspěvek od petr111 »

jezevec píše:

Navíc když se odpojí vertikál, tak je napětí v normálu (320V) i při připojené mřížce...když s ale připojí vertikál, tak se musí odpojit ta mřížka, jinak to letí dolu...občas se ještě musí odpojit těch 140V z kterých se stabilizuje to ladění.....prostě měkký zdroj...který to neutáhne.....
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“