osvětlení velocipédu
Moderátor: Moderátoři
osvětlení velocipédu
- tomasjedno
- weed_smoker
- Artaban001
Pro srovnání - cyklista jezdící etapové závody (tedy dost namakanej), je schopen dodávat stabilně do zátěže mechanický výkon který se rovná 200 W.
Pro tato dynama se prodávají LED světla, nebo se inspiruj : http://www.pilom.com/BicycleElectronics ... ronics.htm
- Artaban001
Nabíjení dynamem je dobrý kompromis. Na západě se dynamo vrací, je to zcela běžné. Manželka má moderní německé městské kolo, které má dynamo v náboji a dvě pevná led svítidla. Je tam i malý akumulátor, takže světla svítí, i když člověk nejede.
Podle mě stačí ty nimh v blikačce prostě připojit k tomu alternátoru přes diodu, odpor a nazdar. Proč to kdovíjak hrotit?
- tomasjedno
weed_smoker píše:Napadá mě použít můstek z nízkoúbytkových diod 2A/45V,10V elyt s vyšší kapacitou(22-220mF),za to stabilizátor třeba s LM2576 a k němu nabíjecí obvod pro NIMH.To celý pak vložit do krytu(nejlíp z AL profilu) a přichytit ke trubce pod sedlem.Počítej ale s tím,že to nebude úplně malý(díky kondenzátoru),při pomalý jízdě to nedobije a naopak při rychlý to bude možná topit(podle toho nabíjecího obvodu,ta 2576 moc netopí).
ok to je odpověď v mém smyslu a podle představ děkuji zvažoval jsem magnety na šprušle předního kola které za jízdy indukují elektřinu v pevných cívkách po obvodu bez mechanických ztrát a odporu