osvětlení velocipédu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

osvětlení velocipédu

#1 Příspěvek od konosuke »

Synci a děvuchi, jezdím často na kole, přední světlomet 6.3V/0.3A napájí běžné dynamko 6V/3W třecím převodem na zadním kole kdežto zadní blikač červené LED ze dvou vložených baterii AA NiMH napadlo mě sestrojit jednoduchý el.bazmek který za jízdy na šlapadla nabíjí ty tužky energii dynama co ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Do předu si kup LED světlo, ty baterky uvnitř vydrží dost dlouho a to dynamo odmotuj.
konosuke

#3 Příspěvek od konosuke »

samosebou, to je další možnost, tu jsem jel v mírném deštíku a zamokra převod na dynamo prokluzoval jedná radost, nesvítilo
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

Zadní světlo

Obrázek
tomasjedno

#5 Příspěvek od tomasjedno »

konosuke píše:jsem jel v mírném deštíku a zamokra převod na dynamo prokluzoval jedná radost, nesvítilo
Vzpomínám, že jsem míval pláště, které měly z boku vroubkování, aby dynamo neklouzalo. Ale to bylo na mém prvním kole zn. Eska, někdy před 50 lety.
weed_smoker

#6 Příspěvek od weed_smoker »

Napadá mě použít můstek z nízkoúbytkových diod 2A/45V,10V elyt s vyšší kapacitou(22-220mF),za to stabilizátor třeba s LM2576 a k němu nabíjecí obvod pro NIMH.To celý pak vložit do krytu(nejlíp z AL profilu) a přichytit ke trubce pod sedlem.Počítej ale s tím,že to nebude úplně malý(díky kondenzátoru),při pomalý jízdě to nedobije a naopak při rychlý to bude možná topit(podle toho nabíjecího obvodu,ta 2576 moc netopí).
frpr666

#7 Příspěvek od frpr666 »

Nejlépe koupit něco hotového. Problém jsou vibrace a vodotěsnost.

To se mi stalo u koupené zadní červené blikačky, že se při první jízdě zlomil držák a blikačka upadla. :evil:
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

"Dynamo" - to přiklápěcí z boku má strašně nízkou účinnost. Je to díky tomu převodu.Pokud chceš svítít vyrobenou elektřinou, existuje generátor, co se nachází v náboji kola - je ho potřeba zaplést, nebo to nechat zaplést. Jinak bych byl pro klasický nabíjecí světlomet a zadní svítítko - nejspíš blikačku už stejně používáš..
samec

#9 Příspěvek od samec »

vladimir

#10 Příspěvek od vladimir »

To co Ti nabízí Artaban001 hledej pod názvem "HUB dynamo", nevadí mu déšť ani sníh a nebrzdí kolo. U klasického dynama z boku kola je zapotřebí pro výrobu 3W elektrické energie 20 - 60W energie mechanické.
Pro srovnání - cyklista jezdící etapové závody (tedy dost namakanej), je schopen dodávat stabilně do zátěže mechanický výkon který se rovná 200 W.
Pro tato dynama se prodávají LED světla, nebo se inspiruj : http://www.pilom.com/BicycleElectronics ... ronics.htm
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

O těch 200W jsem slyšel, že je to schopný dát běžně "rozježděný" ciklista. U těch závodních je to o něco výš
konosuke

#12 Příspěvek od konosuke »

ano...děkuji všem
Kono
Osmdesat

#13 Příspěvek od Osmdesat »

Já se tedy zrovna chystám na dynamové napájení přejít. Dynamo je prostě dynamo, o tom žádná. Měli to naši předkové holt jednodušší... Tyhlety bateriová svítítka na kolo jsou akorát k zlosti, člověk na to musí pořád myslet, při zaparkování na veřejnosti si je samozřejmě sundat a odnést, jinak mu jeho drahá svítítka sundá nějaký nenechavec... No prostě ty svítítka musí člověk pomalu uctívat... "Nejlepší" jsou ta miniaturní, na atypické drahé a nedostupné půlené AAA články. Ale móda je móda, pro tu se člověk musí obětovat, že?

Nabíjení dynamem je dobrý kompromis. Na západě se dynamo vrací, je to zcela běžné. Manželka má moderní německé městské kolo, které má dynamo v náboji a dvě pevná led svítidla. Je tam i malý akumulátor, takže světla svítí, i když člověk nejede.

Podle mě stačí ty nimh v blikačce prostě připojit k tomu alternátoru přes diodu, odpor a nazdar. Proč to kdovíjak hrotit?
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 01 kvě 2019, 18:44, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#14 Příspěvek od tomasjedno »

Dcera má taky kolo s dynamem (alternátorem?) v náboji kola. Tuším že předního, protože v zadním má přehazovačku.
konosuke

#15 Příspěvek od konosuke »

weed_smoker píše:Napadá mě použít můstek z nízkoúbytkových diod 2A/45V,10V elyt s vyšší kapacitou(22-220mF),za to stabilizátor třeba s LM2576 a k němu nabíjecí obvod pro NIMH.To celý pak vložit do krytu(nejlíp z AL profilu) a přichytit ke trubce pod sedlem.Počítej ale s tím,že to nebude úplně malý(díky kondenzátoru),při pomalý jízdě to nedobije a naopak při rychlý to bude možná topit(podle toho nabíjecího obvodu,ta 2576 moc netopí).

ok to je odpověď v mém smyslu a podle představ děkuji zvažoval jsem magnety na šprušle předního kola které za jízdy indukují elektřinu v pevných cívkách po obvodu bez mechanických ztrát a odporu
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“